Lokale culinaire specialiteiten – Tortelli Maremmani

De Maremmaanse tortelli, met hun spinazie- en verse ricotta-vulling, zijn het lekkerst met everzwijn of een hazensaus.

Tortelli Maremmani
Tortelli is één van de bekendste gerechten uit Toscane. Deze gevulde pasta wordt vooral op het platteland op alle feesten gegeten. Met hun verse ricotta en spinazie vulling zijn ze lekker met een boter en salie saus, maar ze zijn ook heerlijk met een typisch Maremmaanse vleessaus gemaakt van gehakt rundsvlees (ragù), everzwijn (cinghiale) of haas (lepre).

Deze tortelli zijn heel smakelijk en ze zijn bovendien zeer eenvoudig te maken. De ingrediënten zijn bloem, eieren, zout en olie voor de pasta, en spinazie, nootmuskaat, ricotta, zout en peper voor de vulling.
Kneed alle ingrediënten voor de pasta samen en zet het mengsel 30 minuten opzij. Ondertussen bereid je de vulling. De groenten fijnsnijden, kruiden en stoven en daarna mengen met de ricotta. De pasta moet zeer dun worden uitgerold. Snijd de pastabladen in rechthoekige stroken en vul die met het ricotta mengsel. De verse tortelli moeten slechts enkele minuten koken.

Serveer de tortelli met de saus van je keuze en lekker smullen maar.


De Tortelli vind je op heel veel dorpsfeesten in Toscane (sagre). In augustus is er in Gavorrano in de provincie Grosseto gedurende twee weekends een bekende Sagra die aan dit gerecht gewijd is (Sagra del Tortello e del Maccherone Maremmano in Grilli) waar honderden toeristen op afkomen om vooral deze specialiteit te proeven. Voor deze gelegenheid worden de tortelli hier uitsluitend met de hand gemaakt wordt door de vrouwen van het dorp.     

Appartement op boerderij met zwembad in Gavorrano Toscane

http://www.alba-toscana.nl/st/28/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.