Herfst in Toscane

Bewonder niet alleen het woord,
Maar kijk naar de warmte van de zon 
Die de druiven rijpt en de wijn smaakt geeft
(Dante Alighieri, la Divina Commedia)


In het najaar wordt er in Toscane geoogst en gejaagd. Na de druivenoogst worden er olijven geplukt, kastanjes geraapt, paddestoelen en truffels gezocht en er wordt op everzwijnen gejaagd. In deze periode zijn de dorpsfeesten of sagre en veel evenementen in Toscane gewijd aan deze typische producten.

Toscane is wereldberoemd om zijn wijn. Voor veel toeristen is Toscane het land van de Chianti wijn. Er zijn echter nog veel andere wijnstreken in Toscane zoals de streek Maremma met heerlijke rode wijnen zoals Morellino di Scansano of Brunello di Montalcino, of in het zuidoosten van Toscane de heerlijke Vino Nobile di Montepulciano. Een lekkere, frisse witte wijn is bijvoorbeeld de Vernaccia di San Gimignano of de minder gekende witte wijn uit Pitigliano. De vele feesten in Toscane worden meestal gecombineerd met typische streekproducten, zoals vleeswaren, kazen en andere specialiteiten.


Net als de wijn is de extra vergine olijfolie niet weg te denken van de Toscaanse tafels. Olijfolie is onmisbaar voor zowel volwassenen en kinderen, een bron van eeuwige jeugd! In de maanden oktober en november zie je in de olijfgaarden mensen die olijven plukken. De meeste olijven worden nog steeds met de hand geplukt en dagelijks naar de olijfperserij of frantoio gebracht. 
De vers geperste olijfolie heeft een lichtgroene haast fluorescerend groene kleur. De verse extra vergine olijfolie is heerlijk op een sneetje geroosterd brood (crostini) en vergezeld van een goed glas wijn.


castagnaccio
Kastanjes zijn een ander exportproduct van Toscane. Ze worden vooral in de maand oktober geoogst. Kastanjes worden in veel traditionele recepten gebruikt en zijn protagonist in talloze culinaire en traditionele evenementen in heel Toscane. Streken die gekend zijn voor kastanjes en waar vaak een eigen kastanjesoort voorkomt zijn Mugello met heerlijke, grote kastanjes, Monte Amiata, Valtiberina en Casentino. Geroosterde kastanjes, gekookte kastanjes met venkel, castagnaccio (gebak gemaakt met kastanjebloem), kastanjetaart en Monte Bianco (kastanjecake bedekt met slagroom) zijn slechts enkele van de lekkernijen die met kastanjes gemaakt worden.

Het najaar in Toscane is de periode die in veel streken in het teken van de paddestoelen staat. Je kunt in de herfst zalige wandelingen maken, genieten van de aangename najaarstemperaturen en in de bossen zoeken naar paddestoelen. Vooral porcini zijn zeer gegeerd, heerlijke paddestoelen met een typische smaak. Porcini betekent ‘biggetjes’, wat een verwijzing is naar de grootte van de paddenstoelen. Op de vele dorpsfeesten kun je porcini op vele verschillende manieren proeven: tagliatelle met porcini, gnocchi met porcini, gefrituurde porcini of crostini met porcini.

Toscane is samen met Piemonte een streek waar de truffel, meer bepaald de witte truffel, al sinds mensenheugnis wordt gevonden. 
De truffel, met zijn heerlijke typische geur, is niet zo maar een wortel. In de streek van Val d’Orcia en de Crete Senese staan veel dorpsfeesten in het teken van de truffel. In deze streek is in het kleine stadje San Giovanni d'Asso het eerste Truffelmuseum van Italië geopend. Een bezoek aan dit museum is echt een  zintuiglijke ervaring.

Tot slot is de klopjacht op everzwijnen in Toscane niet weg te denken. De jachtperiode begint op 1 november en duurt tot 31 januari. In de restaurants en op de vele dorpsfeesten kun je lekkere stoofpotjes van everzwijn proeven, heerlijk bijvoorbeeld met polenta.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.