Kerstmis in Toscane

Lucca
In de kerstperiode worden in Toscane de straten feestelijk verlicht en de winkels en huizen worden versierd. In Toscane wordt Kerstmis, net als in de rest van Italië, uitbundig gevierd met veel tradities, die van streek tot streek, maar ook van familie tot familie kunnen varieren.

Florence, Piazza del Duomo
De kerstperiode begint traditioneel op 8 december, de dag van de Onbevlekte Ontvangenis. Dit is in Italië de laatste feestdag voor Kerstmis. 8 december is een vrije dag en dus de ideale gelegenheid om de kerstboom te versieren en het kerststalletje boven te halen. De versierde boom blijft staan tot 6 januari. Ook 6 januari is een feestdag, meer bepaald Epifania, die bij de meesten beter gekend is als La Befana. Een lieve, oude hekst brengt die dag geschenken voor de kinderen, vergelijkbaar met Sinterklaas in Belgie en Nederland. 

Siena, Piazza del Campo
In de meeste steden en in alle kerken vind je een kerststal. Tussen sommige steden of dorpen heerst vaak rivaliteit om de mooiste of grootste kerststal te hebben. Ook kerstmarkten komen frequent voor. In Siena is de kerstmarkt op Piazza del Campo, het plein waar ’s zomers de Palio plaatst vindt. In Florence vind je zowat overal kerstmarkten en in Grosseto staan er kraampjes en een schaatspiste in het autovrije centrum. 

In Lucignano, in de procincie Arezzo, vindt elk jaar de zondag voor kerstmis één van Toscane's grootste en meest traditionele kerstmarkten plaats, met kraampjes met beeldjes voor kerststalletjes, kerstversiering, lappenpoppen, houten speelgoed, lederwaren, en typische streekprodukten zoals truffel, schapenkaas (pecorino), ham, vleeswaren, honing, jam, kerstgebak en olijfolie.

Op kerstavond komt heel de familie samen want Kerstmis is een echt familiefeest. Naar goede gewoonte wordt er heerlijk gegeten want la mamma maakt de heerlijkste gerechten klaar. Kerstavond wordt ook de avond van de 7 avondmalen genoemd. Dit gebruik heeft een religieuze oorsprong en is een verwijzing naar de 7 sacramenten. Zo kan een traditionele menu in Toscane er bijvoorbeeld uitzien: pasta met kikkererwten, crostini met Toscaanse boerenkool, pasta met noten, gebakken kabeljauw, bereide olijven, en tot slot als dessert met kastanjebloem bereide, gebakken deegringen en Panforte. 
panforte werpen
In de streek van Siena en Grosseto wordt er tijdens de kerstperiode met deze panforte een spel gespeeld. De ronde koek wordt op een tafel gesmeten en moet zo dicht mogelijk bij de verste rand van de tafel blijven liggen, zonder er af te vallen. Na het spel wordt de koek opgegeten. In Pienza wordt sinds enkele jaren van 26 tot 30 december een heus tornooi van "panforte werpen" georganiseerd. 
Tijdens het avondmaal volgen de Italianen op de televisie de mis die door de Paus in Rome wordt opgedragen, of ze gaan na het eten naar de middernachtmis.


panforte
Op Kerstdag zelf is de belangrijkste gebeurtenis in Toscane de kerstlunch. Er worden verschillende voorgerechten (antipasti) gegeten, gevolgd door 2 tot 3 verschillende pasta's (primi), vlees met groenten, kaas, fruit, desserts, en dit alles met heerlijke streekwijn. 
panpepato
Bij velen staat wild op het menu, want Toscane is een streek waar veel gejaagd wordt en december is midden in het jachtseizoen. Typische kerstgerechten zijn bovendien: toast met kippenleverpastei, voorgerechten met truffel, bouillon van kapoen, parelhoen in de oven, eend, varkenslever en lijster met veldsla, gevulde kapoen of kalkoen, ovenschotel met kardoen.


ricciarelli
Het kerstdessert is erg streekgebonden. Zo heeft elk gebied in Italië wel zijn eigen typische kerstdesserts. 
cavallucci
Zo vind je in de streek van Siena en Grosseto de heerlijke panforte, panpepato, ricciarelli en cavallucci (de foto's zijn van Panificio Il Magnifico in Siena) maar ook de traditionele kerstdesserts zoals Torrone of het gebak dat zijn oorsprong in Noord-Italie vindt Panettone en Pandoro. 


Tot slot, tweede Kerstdag is in Italië gekend als Santo Stefano en is ook een feestdag. 


Buon Natale a tutti ! 
Zalig Kerstfeest!Villa met zwembad in Lucignano Arezzo Toscane  Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.