De Palio van Buti

In Buti, een stadje van 6.000 inwoners dat 25 km ten oosten van de stad Pisa in Toscane ligt, vinden van 5 tot 18 januari 2015 naar jaarlijkse traditie feestelijkheden plaats in het teken van de Palio delle Contrade, een wedstrijd waarin de zeven historische contrade of wijken van het stadje Buti het tegen elkaar opnemen. De Palio van Buti is één van de oudste riddertoernooien of Palio’s in Italië. De eerste toernooien vonden er plaats in de 17de eeuw. 

foto www.paliodibuti.org
De Palio in Buti wordt jaarlijks gehouden op de eerste zondag na 17 januari. 17 januari is de naamdag van de heilige Antonio Abate, de patroonheilige van de dieren. Die zondag, na de heilige mis van 8.00u waarin de jockeys worden gezegend, is het gebruikelijk om in de vele bars, tavernes en osteria’s bij elkaar te komen voor de traditionele trippata. Er wordt trippa gegeten, een gerecht dat bestaat uit de vierde koemaag die gekookt wordt in bouillon met paprika's en peterselie en opgediend wordt in tomatensaus. Vanaf 10.00u is er een historische optocht door de wijken van het stadje tot aan de kathedraal. Daar wordt aan de jockeys de wedstrijdkledij en pet overhandigd en de paarden worden gezegend voor de race. 
foto www.paliodibuti.org
De deelnemende contrade of wijken met hun aantal overwinningen zijn: San Francesco 10, San Nicolao 7, La Croce 6, Ascensione 5, Pievania 7, San Rocco 3 en San Michele 1 overwinning. De telling van de overwinningen herbegon in 1960, toen het huidige wedstrijdreglement werd ingevoerd.

Om 14.00u begint de wedstrijd. De paarden lopen op de Via Nuova, de belangrijkste toegangsweg naar Buti vanuit de wijk Cascine. Het vrij eenvoudige, licht stijgende traject is ongeveer 700m lang. 
De straat is voor de gelegenheid bedekt met een 40 cm dikke laag kiezelsteentjes en zand. In tegenstelling tot de beter bekende Palio van Siena zijn de paarden in Buti gezadeld. Er zijn 3 wedstrijden, waarin telkens 3 paarden tegen elkaar uitkomen, en die uiteindelijk bepalen welke 3 contrade naar de finale gaan. 
foto www.paliodibuti.org
De persoon die het startschot geeft, il Mossiere, wordt elk jaar gewisseld om de onpartijdigheid te garanderen. Het geven van het startschot is namelijk een zeer belangrijke taak. De Mossiere moet controleren of de paarden wel goed naast elkaar staan, of de jockeys de paarden wel goed onder controle hebben en de andere paarden niet duwen.

Na de finale krijgt de winnende wijk de Palio, wat eigenlijk prijs of premie betekent. De Palio is een schilderij dat elk jaar door een andere, bekende artiest gemaakt wordt, als prijs voor de winnende contrada. Na de wedstrijd paradeert de winnaar met zijn paard doorheen de stad samen met de inwoners van de winnende wijk en de palio.

Agriturismo met zwembad en restaurant in Capannori Lucca op 20 km van Buti Pisa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.