Sint-Valentijn in Terni in de regio Umbrië

Trasimeense Meer - Lago Trasimeno
Trasimeense Meer - Lago Trasimeno
Umbrië is een regio met groene, zacht glooiende heuvels met veel wijn- en olijfgaarden en velden met zonnebloemen. De regio ligt in centraal Italië. Umbrië wordt het groene hart van Italië genoemd omwille van zijn zacht mediterraan klimaat met droge en zonnige zomers en koude en natte winters. Umbrië grenst in het westen aan Toscane, aan het Trasimeense Meer, en telt slechts twee provincies, Perugia en Terni. 

Sint-Valentijnskathedraal in Terni
de Sint-Valentijnskathedraal in Terni
De patroonheilige van de provinciehoofdstad Terni is de heilige Valentijn, de patroonheilige van de verliefden, één van de meest bekende en gevierde heiligen ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de maand februari in Terni veel evenementen georganiseerd worden in het teken van de patroonheilige Sint-Valentijn. 
Deze evenementen kennen bovendien een groeiende belangstelling in het buitenland.Maar wie was eigenlijk de heilige Valentijn ? Uit de legende blijkt dat hij de eerste bischop van Terni was in de derde eeuw. Omwille van zijn geloof werd hij door keizer Claudius II gevangen genomen. Daarna kent het verhaal verschillende versies. 
In de eerste versie zou Valentijn na zijn gevangenname verliefd geworden zijn op de dochter van de cipier. Het meisje was blind maar toen Valentijn haar zoende kon ze weer zien. Dit gebeurde op de dag waarop hij werd onthoofd, op 14 februari 273, ook al is het juiste jaartal ietwat onzeker. 
Een tweede versie is dat de cipier bij Valentijn kwam met het verzoek om zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op 14 februari werd hij onthoofd, maar net voor zijn onthoofding gaf hij het meisje een briefje, waarin een gele bloem zat. Op het briefje stond geschreven “Van Valentijn”, en het meisje kon plots weer zien. Vandaar de gewoonte om op Valentijnsdag bloemen aan je geliefde te geven. 
Nog een ander verhaal is dat van een jong paar dat bij bisschop Valentijn kwam om te trouwen. De jongen was een heidense soldaat en het meisje christen. Valentijn vond de liefde tussen hen belangrijker dan hun geloof en de wet van de keizer, en hij trouwde hen. De keizer wilde niet dat de soldaten huwden, want ze moesten vechten en mochten geen heimwee hebben naar huis. Al snel kwamen meer soldaten bij bischop Valentijn om te trouwen. Keizer Claudius II liet de bischop arresteren. Valentijn slaagde er niet in de keizer te bekeren tot het Christendom en zo werd hij onthoofd op 14 februari.

Sint-Valentijn Terni
Het lichaam van de bischop werd na zijn dood terug gebracht naar Terni waar Sint Valentijn begraven ligt in de basiliek. Elk jaar wordt in Terni op 14 februari een speciale kerksdienst gehouden waar honderden verloofden uit heel de wereld elkaar onvoorwaardelijke liefde beloven alvorens te huwen.
Terni
watervallen van Marmore
de watervallen van Marmore
In de maand februari zijn er verschillende evenementen in Terni. Zo is er de Marathon Corri l’Amore, Run for Love, op 15 februari 2015, een wedstrijd langs een prachtig parcours, van de vallei Valneria, het groene hart van Umbrië, langs de watervallen van Marmore, tot in Terni. Je kunt kiezen voor 42 km of een halve marathon en er is de Family Run van 5 km. 
De eindstreep is in het centrum van Terni. 

Van 11 tot 15 februari 2015 is er Cioccolentino, een evenement in het teken van Valentijn en ... chocolade. In het centrum van Terni vind je talrijke kraampjes met de lekkerste choccolade. Je kunt er een zinnenstrelende wandeling langs de vele kraampje maken en proeven van de lekkernijen. Dit jaar zijn er ook bekende Italiaanse patissiers met taartjes en gebakjes.Agriturismo in Umbrië met zicht op het Trasimeense Meer

Agriturismo Umbrie

Agriturismo Umbrie


Vakantiehuis in Cerreto di Spoleto Umbrië

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.