Gratis naar het museum in Toscane

Sinds juli 2014 kun je in Italië gratis naar het museum. Elke eerste zondag van de maand is de toegang in alle staatsmusea van Italië gratis, zodat iedereen kan genieten van kunst en cultuur. Dat besliste de huidige Italiaanse Minister van Kultuur en Toerisme, Dario Franceschini. Toscane heeft wat musea en kultuur betreft heel wat te bieden.

FLORENCE
Galleria degli Uffizi in Florence
Galleria degli Uffizi in Florence
In Florence kun je onder meer gratis naar de Galleria degli Uffizi, het grootste museum van Italië en het belangrijkste kunstmuseum van Florence. Hier vind je “de Geboorte van Venus” door Botticelli maar ook andere kunstwerken van onder andere Rubens, Caravaggio, Michelangelo, Rembrandt en Leonardo da Vinci. Je kunt in het Uffizi museum meer dan 1000 meesterwerken bewonderen. Er zijn 45 zalen en de collectie is chronologisch verdeeld van de 13e tot de 18e eeuw. Laat je niet afschrikken door de lange wachtrijen want dit museum is echt de moeite waard.

Ook de Galleria Dell'Accademia in Florence is een aanrader, in dit museum kun je de wereldberoemde David van Michelangelo bewonderen, maar ook enkele niet afgewerkte beelden van Michelangelo, waaraan je kunt zien hoe de kunstenaar te werk ging. Naast de prachtige werken van Michelangelo zijn er nog meer kunstwerken te vinden van allerlei beroemde kunstenaars.

Palazzo Pitti (foto Giovanni dall'Orto)
Palazzo Pitti is een rennaissance paleis dat vroeger eigendom was van de Medici familie en is nu een museum. Hier zijn diverse collecties tentoongesteld, zoals moderne kunst, kostuums, porselein, koetsen en veel meer. Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan de mooie tuinen van Palazzo Pitti, de tuinen van Boboli, die zeer geliefd zijn bij de Italianen maar ook bij de vele toeristen.

In april 2015 valt de eerste zondag op Pasen en dit jaar doet de stad Florence er nog een extra dag gratis musea bij op Paasmaandag.

SIENA
Pinacoteca Nazionale in Siena
Pinacoteca Nazionale in Siena (foto Combusken)
Als je op een eerste zondag van de maand in de buurt van Siena verblijft, breng dan een bezoek aan de Pinacoteca Nazionale. Dit museum huisvest vooral schilderijen van de Senese school maar ook werken van Vlaamse en Nederlandse meesters voornamelijk uit de periode tussen de 14e en de 17e eeuw.

PISA
In Pisa kun je een bezoek brengen aan het Museo Nazionale di San Matteo, een voormalig klooster uit de 13e eeuw dat nu waardevolle Toscaanse kunstwerken huisvest. Je kunt er werken van Giovanni (Nino) en Andrea Pisano en Simone Martini bewonderen. 
Er werd onlangs ook een nieuwe zaal ingericht met werken van Vlaamse meesters, waar onder andere een werk van Quinten Metsys Madonna Addolorata te zien is. Dit schilderij werd in 2003 samen met 11 andere werken in het Museo Nazionale di San Matteo ontvreemd, en werd vorig jaar in Lucca teruggevonden.

AREZZO

Casa Vasari in Arezzo
Casa Vasari in Arezzo
In Arezzo zijn de volgende musea een bezoek waard. Casa Vasari, het huis van de beroemde kunstenaar Giorgio Vasari, die geboren werd in Arezzo. Je kunt hier schitterende muurschilderijen bewonderen. Een ander interessant museum is het Nationaal Museum voor Moderne en Middeleeuwse Kunst met beelden en schilderijen van Italiaanse kunstenaars. 
En er is de Basiliek van de Heilige Franciscus met prachtige fresco’s van Piero della Francesca. Hier kun je de wereldberoemde fresco bewonderen die "de Legende van het Ware Kruis" voorstelt.

De lijst van alle staatsmusea in Toscane vind je hier


Centraal gelegen appartement in Florence op slechts 450m van Piazza Duomo


 appartement Florence


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.