Toscane, een waar paradijs voor kitesurfers

Voor een actieve strandvakantie in Toscane moet je aan de Tirreense kust zijn. 

SUP (Stand Up Paddling)
Bijna de hele Tirreense kust wordt beschouwd als een walhalla voor watersporters. Je kunt hier windsurfen, sup'en en kitesurfen in de 90 km lange kuststreek. Omdat de wind bijna dagelijks uit westelijke richtingen komt (en dus sideshore of side-onshore), is deze streek één van de beste in Italië om te kitesurfen of te windsurfen. Kitesurfen in Toscane is een unieke en bijzondere ervaring. Bijna dagelijks is de wind er 's namiddags perfect om te kiten, zowel voor beginners als gevorderden. 

Kite Beach Fiumara in Marina di Grosseto

Maar wat is kitesurfen eigenlijk ? Het is een verslavend spel tussen mens, water en wind. Je kunt het een beetje vergelijken met windsurfen, maar bij kitesurfen wordt je getrokken door een vlieger in de plaats van een zeil en je gebruikt een veel kleinere, lichte plank. De ideale kite in deze streek is 9 tot 12m² groot. Kitesurfen is in vergelijking met windsurfen minder gekend, maar aan de Etruskische kust is het een heel populaire sport. Omwille van de risico's die aan de sport zijn verbonden is het voor beginners absoluut noodzakelijk om lessen te volgen. Gemiddeld betaal je voor een basiscursus van 5 uur tussen de 250,00 en 300,00 euro, met gebruik van de uitrusting inbegrepen.

Dit zijn enkele van de meest gekende kitespots langs de Toscaanse kust, van noord naar zuid:

Water Sport Village Oasi del Mare a Calambrone
Calambrone: In Calambrone is er bijna altijd wind. Meestal komt de wind er uit het westen of zuidwesten waardoor de zee vaak een beetje onstuimig is. Ook met zuidoostenwind en noordwestenwind kun je hier kiten. 

Vada: Bij de witte stranden van Vada komt de wind meestal uit westelijke richtingen. Ook als de wind hard vanuit het zuiden blaast kun je er kiten. Bij noordwestenwind is het dan weer ideaal als je houdt van springen want dan zijn er kleine golven. Punto Azzurro en Mazzanta zijn perfect als er zuidenwind is, en ideaal voor wie leert kiten, want de zee is er altijd vlak.

Donoratico: In Donoratico ga je best met zuidoostenwind. Hier zijn veel leuke spots voor in het voor- en najaar.

Perelli: In Perelli kun je kitesurfen bij zuidoostenwind.

KM31 Kite beach, Castiglione della Pescaia
Puntone di Scarlino: Deze spot is interessant voor beginners, er is vooral wind vanuit het noordwesten en de zee is er meestal rustig.

Castiglione della Pescaia: De zomerspot bij uitstek. Meestal noordwestenwind die best wel hard waait maar met een relatief rustige zee.

Marina di Grosseto: Hier zijn verschillende kitescholen, de meeste hebben een zeer breed kanaal dat gebruikt wordt als lanceerzone. Ook hier meestal noordwestenwind.

Baai van Talamone: Deze plek is vooral bekend omdat het er ondiep is, wat het perfect maakt voor beginners. Je kunt er kitesurfen met wind uit verschillende richtingen van noordwest tot zuidoost.

Kitesurfen in de Toscaanse streek Maremma in Italië is een unieke ervaring. De zee, de golven, en vooral de perfecte wind maken van deze streek een waar paradijs voor kitesurfers.


Vakantiecomplex met zwembad Scarlino Marina Toscane ItaliëGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.