Unesco Werelderfgoed in Toscane

Italië is volgens de Unesco Werelderfgoedlijst het meest waardevolle land ter wereld. Er zijn 1007 werelderfgoedsites in 161 landen. Met 50 vernoemingen staat Italië helemaal bovenaan de lijst. Toscane telt 7 werelderfgoedsites.

De UNESCO, de United Nations Educational Scientific and Cultural Organization, werd opgericht in 1945. Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed van unieke en universele waarde voor de mensheid, dat bewaard moet worden voor toekomstige generaties. Enkel erfgoed dat is ingeschreven op de officiële lijst van de UNESCO mag de titel Werelderfgoed dragen.

De 7 Unesco Werelderfgoedsites in Toscane zijn:

1. Florence
Palazzo Pitti in Florence
Palazzo Pitti in Florence
Florence ligt in het hart van Toscane. Het historisch centrum was de bakermat van de Renaissance. Het was de eerste Toscaanse stad die in 1982 werd opgenomen in de lijst van Unesco werelderfgoed. Florence heeft haar cultuurrijkdom vooral te danken aan de bankiersfamilie De' Medici, die een grote belangstelling had voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. Dit is zichtbaar in de kathedraal Santa Maria del Fiore, de Santa Croce kerk, het Uffizi Museum en Palazzo Pitti. In de 15de eeuw bereikte de stad zijn hoogtepunt met kunstenaars als Brunelleschi, Botticelli, Della Robbia, Michelangelo Buonarotti en Leonardo da Vinci.

2. Het Plein der Wonderen in Pisa
Campo dei Miracoli in Pisa
Piazza dei Miracoli in Pisa
Piazza dei Miracoli of het Plein der Wonderen is werelderfgoed samen met zijn vier meesterwerken: de kathedraal, de doopkapel, de begraafplaats en de klokkentoren, beter bekend als de Scheve Toren van Pisa. 

3. San Gimignano
San Gimignano
San Gimignano
San Gimignano is bekend om zijn veertien torens die het silhouet van de stad domineren. De stad was een belangrijk handelscentrum voor de pelgrims die van en naar Rome reisden langs de Franciskanerroute. San Gimignano werd enkele jaren geleden toegevoegd aan de lijst van Unesco werelderfgoed omwille van zijn intacte Middeleeuwse struktuur.

4. Siena
Piazza del Campo in Siena
Piazza del Campo in Siena
Het historische centrum van Siena is de belichaming van een gothische stad. De stad is gebouwd rond het plein Piazza del Campo. De huizen en paleizen volgen elkaar in rijen op langs de belangrijkste straten, wat een karakteristieke, stedelijke ruimte creëert met opvallende elementen. 

5. Pienza
Pienza
Pienza
Het schilderachtige heuvelstadje Pienza werd opgenomen in de lijst van Unesco Werelderfgoed vanwege de schoonheid van de gebouwen die zijn ontworpen door de Florentijnse architect en beeldhouwer Bernardo Rosellino. Pienza werd gebouwd in opdracht van Paus Pius II en is een Renaissancestad.

6. De vallei Val d'Orcia
Val d'Orcia
Val d'Orcia
De vallei Val d'Orcia biedt naast ongerepte natuur ook veel mooie dorpjes. De vele heuvels zijn bezaaid met verschillende soorten gewassen en struiken die doorkruist wordt door cipressen en kleine dorpjes met Middeleeuwse burchten, Renaissance torens en kerkjes. Door de harmonie tussen de natuur en de invloed van de mens werd dit gebied in juli 2004 internationaal erkend als een cultureel Unesco werelderfgoed. 

7. De villa's en de tuinen van de familie de' Medici
de Tuinen van Boboli in Florence
de Tuinen van Boboli in Florence
In 2013 werden twaalf villa's en twee tuinen van de familie de' Medici toegevoegd aan de werelderfgoedsites van Toscane. De familie de' Medici was eeuwenlang de machtigste familie van Florence. De villa's werden gebouwd tussen de 15e en de 17e eeuw. Ze waren zeer vernieuwend en vormden een nieuw soort adelijke residentie. De prachtige Tuinen van Boboli en de Mediceo tuinen werden ook opgenomen in het Unesco werelderfgoed. Deze villa's en tuinen vind je in en rond Florence.

Centraal gelegen appartement in FlorenceGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.