De kliffen van Valdarno

De kliffen van Valdarno, het landschap dat Leonardo da Vinci inspireerde. 

Le Balze di Valdarno
In de omgeving van Reggello in de streek Valdarno, tussen de bekende Toscaanse steden Arezzo en Florence, wordt het landschap gekenmerkt door vreemde rotsformaties of kliffen. Deze kliffen worden in het Italiaans Le Balze genoemd, sommige zijn wel tot 100 meter hoog.

Le Balze met op de achtergrond Pratomagno
Dit natuurfenomeen bevindt zich in een hoogvlakte van de Valdarno, onder het berggebied Pratomagno. De Balze werden gevormd door een groot meer, dat gedurende miljoenen jaren langzaam opdroogde waardoor de rotsen op de bodem bloot kwamen te liggen. Door de voortdurende erosie kregen deze rotsen hun typisch scherpe vormen. De okerkleurige rotsen bestaan voornamelijk uit zand, klei en grind. Ze bieden, naast een spectaculair landschap, ook een gevarieerde habitat voor vele vogelsoorten en planten. Op de kleigrond groeien kruiden en op het zand verschillende soorten struiken en bomen. De rivier Arno en zijn vele zijrivieren hebben hun weg gevonden tussen deze natuurlijke rotsformaties. Sinds 2005 is Le Balze een beschermd natuurgebied van Toscane. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Reggello, Pian di Scò, Castelfranco di Sopra, Loro Ciuffenna en Terranuova Bracciolini. 
Piantravigne
Vanuit de dorpen aan de rand van het natuurgebied heb je een mooi zicht op de Balze: Vaggio, Faella, Pino, Certignano. Het bezoeken waard is ook het dorpje Piantravigne, dat boven op de rotsen gebouwd is.


Leonardo da Vinci was erg onder de indruk van deze mythische rotsformaties. Daarom vind je ze in veel van zijn schilderijen terug. Het bekendste schilderij met de Balze als achtergrond is zijn meesterwerk La Giocanda, beter bekend als Mona Lisa. 

Je kunt hier begeleide wandelingen maken of zelf de mooie rotsen ontdekken. Deze schitterende streek is een aanrader als je van wandelen houdt.Deze agriturismo met zwembad in Castelfranco di Sopra, in de provincie Arezzo, bevindt zich in één van de mooiste gebieden van Toscane, tussen de heuvels van de Chianti en Florence.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.