De Abdij van San Galgano en het Zwaard in de Rots

de Abdij van San Galgano
In de Toscaanse gemeente Chiusdino, een 30-tal kilometer ten zuiden van Siena ligt de vervallen abdij van San Galgano (Abbazia di San Galgano) met de ronde kapel Rotonda di Montesiepi ook wel Eremo genoemd, met haar Zwaard in de Rots (Spada nella Roccia). 

De abdij en de kapel zijn gewijd aan Galgano Giunotti, een adellijke ridder die afkomstig was uit Chiusdino. Toen de jonge ridder Galgano in 1180 moe gestreden was, wilde hij zich terug in zijn geboortestreek vestigen. Nadat hij meerdere visoenen kreeg (van de aartsengel Michael, van de twaalf apostelen en volgens de legende ook van God zelf), besloot hij zijn leven verder te wijden aan God. De legende vertelt dat Galgano een kruis wilde maken om dagelijks bij te bidden maar dat hij daarvoor geen hout vond. Daarom probeerde hij zijn zwaard in de grond te steken. Het zwaard doorboorde de rots en zat muurvast. 

de Kapel van Montesiepi
Een jaar later stierf de ridder en enkele jaren later werd hij heilig verklaard. Er werd rondom de rots met het zwaard een kleine kapel gebouwd, de Rotonda di Montesiepi of Eremo. De kapel heeft een ongewone ronde vorm die de hemel symboliseert, evenals de perfectie en de oneindigheid. 
de koepel van Montesiepi
Aan de voet van de Montesiepi heuvel werd in de 13de eeuw door de Cisterzienzer Orde de Abdij van San Galgano gebouwd ter ere van de heilige Galgano Giunotti. De abdij is een indrukwekkend gebouw in Gotische stijl die in de vallei van de rivier Merse (Val di Merse) tussen de steden Chiusdino en Monticiano ligt. Toen in de 14de eeuw hongernood uitbrak en in de 15de eeuw in de provincie Siena de pest woedde, kwam de abdij in verval. 


San Galgano
In de 18de eeuw stortte het dak van de abdij volledig in door een blikseminslag. Sinds het einde van de 18de eeuw is er in en rondom de abdij weinig veranderd. Het lijkt of de tijd er heeft stilgestaan. Een bezoek aan de abdij voert door de kloosteromgang, de vergaderzaal en het scriptorium. Indrukwekkend is echter vooral de abdijkerk zelf, doordat enkel de muren nog intact rechtstaan en door het ontbreken van het dak heeft de abdij een mysterieuze aanblik. 
Je bereikt de abdij gemakkelijk vanuit Siena met de SS73 richting Roccastrada en Massa Marittima, en daarna de SP441 richting San Galgano en Massa Marittima. 
(Photo credits www.confraternita-sangalgano.it)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.