70 jaar Vespa

“Vespa is een levende legende. Vespa is een nooit eindigende romance en een uiting van vrijheid.” 

In de Toscaanse fabriek in Pontedera nabij Pisa werd in 1946 de eerste Vespa gemaakt. Na de tweede wereldoorlog wilde de familie Piaggio, die gespecialiseerd was in het bouwen van vliegtuigen, de verlamde Italiaanse economie er weer boven op helpen. Er was dringend behoefte aan een moderne en betaalbare manier van transport. Het voertuig moest gemakkelijk bestuurbaar zijn voor mannen en vrouwen, moest een passagier kunnen vervoeren en de kleding niet vuil maken. 
Het ontwerp werd toevertrouwd aan een vliegtuigdeskundige, D'Asciano, die een hekel had aan motorfietsen. Met zijn kennis van luchtvaarttechtniek ontwierp hij een voertuig, gebouwd op een frame met een handvatstuur en de motor gebouwd op het achterwiel. Toen Enrico Piaggio dit revolutionaire ontwerp zag vergeleek hij het met een “vespa”, het Italiaanse woord voor een wesp, omdat het design doet denken aan de slanke taille van een wesp. De eerste Vespa's hadden een 98cc tweetakt motor met 3 versnellingen en haalden 60 km per uur. 

De Vespa was geen oncomfortabele en luidruchtige motorfiets maar eerder een elegante scooter. Het werd een overdonderend succes. In de eerste 10 jaar na de tweede wereldoorlog werden er in Italië meer dan een miljoen Vespa's geproduceerd. Halverwege de jaren '50, werd Vespa ook in Duitsland, Groot-Brittanië, Frankrijk, België en Spanje geproduceerd. Slechts enkele jaren later werd de productie gestart in Indië en Indonesië. De Vespa werd buiten Italië vooral populair door de in 1953 uitgebrachte film “Roman Holiday” met Audrey Hepburn en Gregory Peck. 

Twee jaar na de eerste Vespa reed ook de eerste Ape (Italiaanse woord voor een “werkbij”) door de Italiaanse straten. De Ape is een Vespa met een open of gesloten laadbak. 

Vespa is niet zo maar een scooter, het is één van de grootste iconen van Italiaanse stijl en elegantie en met meer dan 16 miljoen geproduceerde scooters is Vespa over heel de wereld bekend. Gedurende 70 jaar heeft Vespa miljoenen mensen gefascineerd en aan de wereld een onvervangbaar beeld gegeven van Italiaanse stijl en van een vervoermiddel dat symbool staat voor vrijheid. 

Naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de Vespa komt de Piaggio Groep uit met een moderne Vespa Primavera 70 met een exclusief en uniek kleur, Azzurro-70. Deze unieke lak benadrukt de charme van deze speciale editie, mede dankzij enkele persoonlijke details zoals een mooi donkerbruin zadel en het logo van 70 jaar Vespa ter hoogte van de passagiersstoel.


Het Piaggio museum is een authentiek museum over de geschiedenis en toekomst van het merk Piaggio. Je vindt er oude en nieuwe Vespa's maar ook andere Italiaanse merken zoals Aprilia, Moto-Guzzi en Gilera, alle merken/modellen uit de Piaggio Groep. Van 22 april tot 4 juni 2016 wordt in het museum de 70ste verjaardag van Vespa gevierd, met een uitzonderlijke tentoonstelling van Vespa's.

Breng zeker een bezoek aan het Vespa Museum bij de fabriek van Piaggio in Pontedera (in Viale Rinaldo Piaggio n.7). Het museum is geopend van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur. Het museum is de tweede en vierde zondag van elke maand open van 10 tot 18 uur. In juli en augustus is het museum elke zondag open. De toegang is gratis. Gesloten op maandag. Het museum bereik je makkelijk vanuit Pisa, Florence en Livorno.

Vakantiewoningen met zwembad in Borgo a Mozzano nabij LuccaGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.