Een uitstap naar De Marken

Vanuit Toscane maken we een kleine omweg in Midden-Italië naar de regio Le Marche. 


Het zuiden van de regio Marken bestaat uit twee provincies die vroeger één waren, Fermo en Ascoli Piceno. Deze dun bevolkte streek reikt van de vlakke kuststreek aan de Adriatische kust tot de Appennijnen met de bergstreek Monti Sibellini. 
De meest gekende plaatsen aan de kust zijn Porto Sant'Elpidio, Grottamare en San Benedetto del Tronto. Op 50 km van de kust ligt Arquata del Tronto, een stadje dat aan de rand van het Nationaal Park van de Monti Sibellini ligt, en aan de voet van Monte Vettore die 2.476m hoog is. 

Tussen de kust en de Apennijnen ligt een licht glooiend heuvellandschap met enkele van Italië's mooiste stadjes. De schoonheid van veel van deze heuvelstadjes bestaat uit het panorama uitzicht op de zee in het oosten en de bergen in het westen. 

Offida
Offida heeft een mooi historisch centrum waar je heerlijk kunt rondkuieren.


De restaurantjes bieden enkele typische streekgerechten, waarvan het meest gekende "Pollo Ncipp Nciapp" is. Dit is een stoofpotje van kip met look en rozemarijn. Een ander locale specialiteit is Mistrà, een artigianale liqueur, die als digestief wordt gedronken. Je kunt er in januari-februari terecht voor het "Historische Carnaval". 

Servigliano 
Piazza Roma in Servigliano
Servigliano heeft een vierkant stadscentrum met drie monumentale toegangspoorten. Piazza Roma is het hartje van de stad. Het is een rustgevend plein dat omringd is door mooi onderhouden herenhuizen, waaronder het imposante Palazzo Filoni-Vecchiotti. Proef hier Ciabuscolo of Ciauscolo, een heerlijke worst, een typische charcuteriesoort van de Marken. Eind mei worden de straten versierd met bloemen ter gelegenheid van de Solenne Infiorata del Corpus Domini. 

Grottamare
Grottamare is gebouwd op een heuvel waarvan de voet reikt tot aan de zee.


Boven op de heuvel zie je de overblijfselen van de 11de-eeuwse vesting. Je kunt hier genieten van heerlijke visgerechten of je kunt er een dagje zonnen aan het strand. 

Montefiore dell'Aso 
Montefiore dell'Aso is een schitterend heuvelstadje op 411m hoogte, met zicht op de zee en op de bergen. Het stadscentrum is omringd door goed bewaarde overblijfselen van de stadsmuur met toegangspoorten en zes uitkijktorens uit de 15de en 16de eeuw. Hier is één van de plaatselijke gerechten "li Tajuli Pilusi", een soort pasta die lijkt op tagliatelle, maar bereid zonder eieren. Ook in Montefiore dell'Aso kun je eind mei een Infiorata bezoeken. Begin mei zijn er hier feestelijkheden ter gelegenheid van het "Feest van Santa Lucia". 

Moresco 
de zevenhoekige uitkijktoren van het kasteel van Moresco
Het kasteel van Moresco domineert dit mooie stadje dat op 5 km van de zee ligt. Opvallend is de 12de-eeuwse uitkijktoren met zijn uitzonderlijk zevenhoekig ontwerp. Het uitzicht reikt hier tot de hoogste top van de Apennijnen in de regio Abruzzo, de Gran Sasso (2.912m). 
Eind oktober wordt hier jaarlijks een dorpsfeest georganiseerd, Festa del Braciere. Je kunt er plaatselijke gerechten eten, gegrild vlees, gepofte kastanjes, en je kunt wijn proeven van de nieuwe oogst. Het plaatselijk gerecht hier is Risotto alla Zippillà, naar de bijnaam die de inwoners van Moresco hebben.

Festa del Braciere in Moresco

Net ten noorden van de provincie Fermo, in de derde van de vijf provincies van de Marken, in de provincie Macerata, zijn er tot slot nog twee stadjes die het vernoemen waard zijn. 

Sarnano
Het centrum van Sarnano is een aaneensluiting van smalle en vaak steile steegjes die leiden naar het centrale plein.


Sarnano ligt aan de voet van de Appenijnen en de jacht is hier vrij belangrijk. Vandaar dat je hier veel wildgerechten vindt, zoals Cinghiale in Salmì. Dit is een stoofpotje van everzwijn met jeneverbes en bergkruiden. 

San Ginesio
San Ginesio ligt in de heuvels net voor de Monti Sibellini op een hoogte van 690m. Omwille van zijn schitterende panoramische ligging wordt het stadje wel eens "het terras van de Marken" genoemd. Op het centrale plein vind je het juweel van het stadje, de Collegiata kerk. In de streek rond San Ginesio wordt veel wijn geproduceerd, het merendeel rode wijn, DOC San Ginesio Rosso, en schuimwijn, San Ginesio Spumante. Het plaatselijke gerecht is polentone. Deze polenta wordt geserveerd met worst, varkensribben of paddestoelen of met een vleessaus die bereid is met 5 verschillende soorten vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.