Warmwaterbronnen en kuuroorden in Toscane

Thermen van Saturnia
Thermen van Saturnia
In Toscane is er een groot aanbod van populaire en mooie, natuurlijke warmwaterbronnen die zeker een bezoek waard zijn. De meeste van deze warme, helende bronnen liggen midden in de ongerepte natuur en zijn heel het jaar door gratis toegankelijk. Bovendien telt Toscane het grootste aantal kuuroorden en wellness-centra van heel Italië. Deze kuuroorden zijn bekend om hun balneotherapie. Er is een groot aanbod aan behandelingen met water met heilzame eigenschappen voor ziekten als reuma, hart- en vaatziekten en aandoeningen van het urineweg- en ademhalingsstelsel. 

De meeste warmwaterbronnen vind je in de provincie Siena. 

Bagno Vignoni
Bagno Vignoni
Bagno Vignoni (SI), 50 km ten zuiden van Siena, is één van de oudste en meest bekende thermale baden van Toscane. De eerste pelgrims die langs de beroemde Franciscaanse weg naar Rome gingen, weekten hier hun vermoeide voeten in het warme water. Piazza delle Sorgenti in het centrum van het dorp is een groot rechthoekig zwembad met bronwater. Het warme water komt uit een vulkanische laag onder de grond. Uit studies blijkt dat de Etrusken de genezende eigenschappen van het water van Bagno Vignoni al kenden. 

Bagni San Filippo
Bagni San Filippo
Een andere kuuroord dat zeker een bezoek waard is, is Bagni San Filippo (SI) met zijn twee verschillende warmwaterbronnen: de Fosso Bianco met zwavelhoudend water en de Balena Bianca, een waterval met kalkhoudend water. De waterval, een schitterende witte rots, wordt de Witte Walvis genoemd omdat de rots op de muil van een walvis lijkt. Het water is hier zeer warm, waardoor je er zelfs in de herfst en in de winter kunt baden. De baden zijn openbaar en gratis toegankelijk. 

Halfweg tussen de heuvels van de Chianti streek en de vallei van Val di Chiana kom je Rapolano Terme (SI) tegen, een stadje dat bekend is om zijn twee prachtige wellness-centra, San Giovanni en Antica Querciolaia. De kuuroorden bieden innovatieve en moderne wellsness-behandelingen, evenals de nieuwste technologieën voor de behandeling van verschillende ziekten. 

In Chianciano Terme en Montepulciano (SI) vind je verschillende kuuroorden waar hydrotherapie wordt aangeboden met mineraalrijk water met een gezonde, helende werking en eigenschappen die een positieve invloed hebben op diverse menselijke organen. 

Bagno Grande in San Casciano dei Bagni
Bagno Grande in San Casciano dei Bagni
Dichtbij de grens tussen Toscane en Umbrië ligt San Casciano dei Bagni (SI). De 42 natuurlijke waterbronnen met een gemiddelde termperatuur van 40°C van San Casciano dei Bagni zijn samen de 3de grootste warmwaterbron van Europa. De publieke baden zijn gemakkelijk te voet te bereiken door het bos. Bagno Grande, met zijn aangenaam warme water van 39° C, is zeer geliefd in de winter, lente en herfst. 


Fonteverde in San Casciano dei Bagni
Fonteverde in San Casciano dei Bagni
Het Wellness-centrum Fonteverde in San Casciano dei Bagni heeft een adembenemd uitzicht op de vallei van Val d’Orcia, die sinds 2004 door de Unesco erkend is als natuurlijk werelderfgoed. 

Publieke thermen van Saturnia
Publieke thermen van Saturnia
Ten zuiden van Siena, meer bepaald in Saturnia (GR) in de provincie Grosseto, en in Petriolo (SI), op de grens tussen de provincies Siena en Grosseto, zijn er natuurlijke bronnen in de streek rond de berg Monte Amiata, een slapende vulkaan. De warmwaterbron van Saturnia was erg populair bij de Etrusken en de Romeinen. Het warme water bevat magnesium, carbonaat en algen, die de huid verzachten. Verder heeft het water heeft ook een positieve werking op aandoeningen van de luchtwegen. De publieke baden van Saturnia worden beschouwd als de mooiste thermale baden van Toscane. 
Het zwavelhoudende water van Petriolo is met zijn 43°C de warmste bron van Italië. Beide locaties hebben zowel gratis toegankelijke openbare baden als een privé kuuroord. 


Thermen van Petriolo
Thermen van Petriolo


Calidario in Venturina
Calidario in Venturina
Langs de Etruskische kust in Venturina ligt Calidario, een Etruskisch thermaal centrum. Calidario is een klein meertje met warm natuurlijk bronwater van 36°C. Er zijn verwarmde kleedkamers die toegang bieden tot het meer, dat overigens goed gelegen is op slechts 5 km van de zee. Het helende water bevat calcium, magnesium, zwavel en bicarbonaat en is zeer goed voor de behandeling van ademhalingsproblemen. 

In Gambassi Terme (FI) dichtbij Florence vind je een wellness-centrum dat onlangs volledig werd vernieuwd. Deze thermale baden zijn vooral heilzaam voor mensen met spijsverteringsproblemen. 

Thermen van Casciana Terme
Thermen van Casciana Terme
Casciana Terme (PI) in de provincie Pisa is het meest bezochte kuuroord in Toscane. Volgens een legende zouden de therapeutische eigenschappen van de bron ontdekt zijn door de markgravin Mathilde van Toscane (Matilde di Canossa) aan het einde van de 11de eeuw. Het warme water van de bron kreeg de bijnaam Acqua Mathelda en heeft een constante temperatuur van 35,7°C. Het kuuroord heeft vele ontspanningsfaciliteiten zoals Romeinse baden, stoombaden en heeft een ruim aanbod van (schoonheids-) behandelingen. 

Montecatini Terme
Montecatini Terme
In de provincie Pistoia, op een boogscheut van Lucca, liggen Montecatini Terme en Monsummano Terme (PT), twee gerenommeerde kuuroorden. Montecatini Terme is één van de bekendste kuuroorden van Italië en je vindt er zeer veel wellness-hotels. De meeste hotels bieden interressante arrangementen met verschillende welness-behandelingen en specifieke therapieën. 
Grotta Giusti
Grotta Giusti
In Monsummano Terme kun je heerlijk ontspannen in een eeuwenoude natuurlijke omgeving. De Grotta Giusti is de derde grootste grot van Europa en is zo adembenemend mooi dat de componist Giuseppe Verdi hem het "achtste wereldwonder" noemde. De gasten komen hier echter niet alleen om deze schoonheid te bewonderen. 
Monsummano Terme's Grotta Giusti is tegenwoordig een luxe kuuroord met natuurlijke warmwaterbronnen, grotten en een heus ondergonds meer. De drie grotten vormen een soort natuurlijk turks bad, met temperaturen die variëren van 24°C in de grot van het Paradijs, via de grot van het Vagevuur, tot 34°C in de grot van de Hel. De warme stoom, die rijk is aan minerale zouten, is ideaal voor een volledige zuivering en ontgifting en een instant heerlijk gevoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.