De Mooiste Dorpen van Toscane - deel 1

Na een periode van relatieve stilte op de Blog van Op vakantie in Toscane, geven we graag weer nieuwe tips voor het plannen van je vakantie in Toscane. 
Toscane heeft een handvol grote cultuursteden die razend populair zijn bij toeristen (Florence, Siena, Pisa, ...) maar ook minder bekende, prachtige, karakteristieke dorpen en stadjes met een typisch Toscaanse charme. Het ene dorp is beroemd om de kaas of wijn die er geproduceerd wordt, terwijl in het andere weer bijzondere kerken, pleinen of monumenten te vinden zijn. Andere zijn gewoon mooi door hun eenvoud of hun authenticiteit. De komende weken willen we daarom graag even deze minder bekende stadjes en dorpen onder de aandacht brengen. 

In 2001 werd de Club van "de Mooiste Dorpen van Italië" (I Borghi più Belli d'Italia) opgericht door de overkoepelende Raad voor Toerisme van de Italiaanse gemeenten. Het project is ontstaan uit de noodzaak, om het grote Italiaanse erfgoed, de geschiedenis, kunst, cultuur, natuur en tradities van de vele kleine Italiaanse stadjes te beschermen en vooral te promoten. Deze kleinere dorpen zijn minder bekend bij het grote publiek, maar zijn zeker het bezoeken waard. Er zijn enkele vereisten en voorwaarden waaraan een dorp moet voldoen om toegelaten te worden tot de Club. Er zijn structurele vereisten, er moet een mimimum aanbod zijn van architectonisch en publiek erfgoed, er moeten jaarlijks verschillende (toeristische) activiteiten georganiseerd worden en het dorp moet leefbaar zijn en dus zeker geen open lucht museum zijn. 

In Italië zijn er 271 dorpen opgenomen in de lijst van mooiste dorpen van Italië. 20 daarvan bevinden zich in Toscane: 
  • Barga, Castiglione di Garfagnana en Coreglia Antelminelli (3) in de provincie LUCCA, 
  • Scarperia (1) in de provincie FLORENCE, 
  • Montescudaio (1) in de provincie PISA, 
  • Anghiari, Castelfranco Piandiscò, Loro Ciuffenna, Raggiolo en Poppi (5) in AREZZO, 
  • Suvereto (1) in de provincie LIVORNO, 
  • Buonconvento, Cetona, en San Casciano dei Bagni (3) in SIENA, 
  • Giglio Castello, Montemerano, Pitigliano, Santa Fiora, Porto Ercole en Sovana (6) in GROSSETO.
Arezzo is één van de grotere steden in de regio Toscane. De stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Arezzo is een wat minder bekende toeristische stop in Toscane. En toch vind je in de provincie vijf van de 20 mooiste dorpen van Toscane.

ANGHIARI domineert de vallei van de Tiber met zijn kastelen en Middeleeuwse muren. Sinds de oudheid is deze grensstreek van Toscane bekend omwille van talrijke veldslagen zoals het gevecht tussen het Groothertogdom Toscane en het Groothertogdom Milaan, dat afgebeeld is op een fresco van Michelangelo in Palazzo Vecchio in Florence, dat helaas verloren is gegaan. De jaarlijkse traditionele ambachtenbeurs trekt veel toeristen en liefhebbers naar Anghiari. In het stadje voel je de magie van de vroegere Middeleeuwse sfeer. Je geniet er van een spectaculair panorama en van de rijkdom van de omgeving met de vele kerken en kastelen, de bosrijke landschappen en ongerepte natuur. Anghiari is echter ook een bruisend stadje, met een rijk cultureel leven, met theater, folkloristische tradities, liefde voor literatuur en met een rijke gastronomische traditie, echt en vol smaak, zoals het karakter van zijn inwoners.

Castelfranco di Sopra
Binnen de stadsmuren van CASTELFRANCO DI SOPRA vind je een prachtige mix van Middeleeuwse en Renaissance stijlen. Zodra je aankomt bij het stadje kun je de prachtige toren van Arnolfo bewonderen van waar je de ruige rotsen met hun bijzondere vorm kunt bewonderen, de kliffen of Balze del Valdarno. Leonardo da Vinci was erg onder de indruk van deze mythische rotsformaties. Daarom vind je ze terug op de achtergrond van La Gioconda, beter bekend als Mona Lisa. Vergeet zeker niet de abdij van San Salvatore te bezoeken. 

Kenmerkend voor het pittoreske dorp LORO CIUFFENNA is de prachtige oude brug over de rivier Ciuffenna. De stenen huizen gebouwd op de hoge oevers van de rivier Ciuffenna, de geplaveide, donkere, kronkelende steegjes en de oude brug, zijn getuigen van de Middeleeuwen die zijn stempel gedrukt heeft op dit dorp. De brug leidt links omhoog naar de Poort met de Klok, van waar we het meest fascinerende gedeelte van het dorp binnengaan, dat gebouwd is langs een enkele weg, die het dorp doorkruist van oost naar west, en die uitkomt bij de tweede stadspoort richting Arezzo.  
Veel van de plaatselijke gerechten in Loro Ciuffenna zijn op basis van kastanjes. In november is er een dorpsfeest of Sagra gewijd aan de kastanjes. Een andere locale specialiteit zijn een soort geelkleurige bonen, fagiolo zolfino genaamd. 

RAGGIOLO, een klein middeleeuws bergdorp met oude stadsmuren en smalle straatjes, is één van de laatst toegevoegde aan de lijst van mooiste dorpen. Raggiolo is tamelijk afgelegen en is omringd door de uitgestrekte bossen van de Casentino streek. Het ligt op een hoogte van 600m en op 10 km van de regionale weg SR70, de weg die de Casentino streek doorkruist vanuit Arezzo in de richting van de Consuma pas. 
Het dorp is vooral bekend voor zijn kastanjes. Je vindt er het Ecologisch Kastanjemuseum, dat open is van juni tot september. Eind oktober is er in Raggiolo een heus kastanje feest, Festa della Castagnatura.

POPPI ligt op 400m hoogte. Het dorp heeft nog steeds de allure van een middeleeuwse stad en ligt op een heuvel met zicht op één van de mooiste valleien van Toscane, de Casentino vallei. Je kunt hier het kasteel Castello dei Conti Guidi bewonderen, één van de tien mooiste kastelen van Italië. Het gebouw uit de 13e eeuw zou het prototype geweest zijn voor het stadhuis van Florence Palazzo Vecchio
In augustus vindt in Poppi het jaarlijkse folkloristische feest “Gusto dei Guidi” plaats. Je kunt er de lekkerste Toscaanse wijn en heerlijke gerechten uit de Casentino streek proeven. Tijdens dit evenement kun je de vele wijnkelders en historische gebouwen bezoeken. 

Nabij Florence, de hoofdstad van Toscane en één van de bekendste en mooiste steden van Italië, ligt SCARPERIA, een prachtig stadje in de Mugello streek. Scarperia is beroemd voor haar messen industrie. Hier worden door de plaatselijke handwerkers nog steeds met de hand messen gemaakt. Het Messenmuseum documenteert de geschiedenis van deze wijdverspreide artisanale activiteit in Scarperia. Elke eerste zondag van de maand is er een markt voor verzamelaars van antiek, postzegels en munten.
Elke laatste zondag van mei wordt Scarperia in bloemen gehuld voor het traditionele evenement Infiorata. De straten van dit stadje worden gedecoreerd met bloemblaadjes die schitterende afbeeldingen vormen. De bloemblaadjes worden de avond voordien in modellen gelegd door de inwoners van het stadje en elk jaar is er een verschillend thema. Andere evenementen die elk jaar in Scarperia plaats vinden zijn de Renaissance Dag, elke eerste zondag van september, Diotto, de herdenking van de oprichting van Scarperia door de Florentijnse Republiek op 8 (die-octo) september met een optocht in Middeleeuwse klederdracht. Tot slot is Scarperia ook trots op haar wereldberoemde motorcircuit van Mugello, waar jaarlijks de MotoGP van Italië plaatsvindt. 

Schitterende agriturismo met zwembad in Toscane in Castelfranco di Sopra

http://www.alba-toscana.nl/st/76

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.