De Mooiste Dorpen van Toscane - deel 2

In dit tweede deel over de Mooiste Dorpen van Toscane bezoeken we de mooiste dorpen van de provincies Pisa en Lucca. 


Italië heeft honderden prachtige dorpen, zowel in het binnenland als aan de kust. De allermooiste dorpen vind je terug in de gids met de 271 mooiste dorpen van Italië, I Borghi più belli d’Italia 2017.* Twintig van deze dorpen bevinden zich in Toscane, waarvan drie in de provincie LUCCA (Barga, Castiglione di Garfagnana en Coreglia Antelminelli) en één in de provincie PISA (Montescudaio).

De stad PISA is natuurlijk wereldberoemd omwille van zijn scheve toren. Het Plein der Wonderen (Piazza dei Miracoli) is één van de mooiste bezienswaardigheden van Toscane. 

Montescudaio
Zo'n 63 km ten zuiden van Pisa ligt MONTESCUDAIO. Dat Montescudaio tot de mooiste dorpen van Toscane behoort is heel bijzonder, want het dorp werd in de negentiende eeuw tot tweemaal toe verwoest door een aardbeving. De meeste gebouwen werden na de tweede aardbeving volledig herbouwd, zoals het Oratorium van de Aankondiging en de O.L.V. Hemelvaart Kerk. Vanop het plein voor de kerk heb je een adembenemend uitzicht op de zee en de vallei van Val di Cecina. 
O.L.V. Hemelvaart Kerk in Montescudaio
Elk jaar in september is er een processie waarbij de beelden die de aardbevingen overleefden van het Oratorium naar de O.L.V. Hemelvaart Kerk worden gebracht. Het hele dorp wordt voor deze gelegenheid met witte rozen versierd. 

De provincie Lucca is zoveel meer dan de stad LUCCA, de stad met 100 kerken, waar je het jaarlijkse Lucca Comics Festival kunt beleven. In de provincie Lucca zijn er drie van de 20 mooiste dorpen van Toscane. 

Barga
BARGA is een klein stadje in de buurt van Lucca. Het heeft een oud historisch centrum dat volledig ommuurd is, met kronkelige, smalle steegjes en oude pleinen. De stadspoort Porta Reale getuigt van het glorieuze verleden van Barga. 
Barga is bekend als de meest Schotse stad van Italië. Veel inwoners emigreerden in de twintigste eeuw namelijk naar Schotland. Nadat ze hun fortuin gemaakt hadden, keerden ze terug naar Barga samen met de gebruiken en tradities van Schotland. Meer dan de helft van de inwoners heeft Schotse roots. Door deze bijzondere band tussen Schotland en Barga is er jaarlijks een volksfeest Sagra del Pesce e Patate ofwel Fish ’n Chips Festival. Eén van de lokale gerechten van Barga is zuppa di farro, een soep op basis van de tarwesoort emmertarwe.


CASTIGLIONE DI GARFAGNANA ligt ten noorden van Lucca. Het opvallendste kenmerk van Castiglione di Garfagnana is dat het historische centrum van het stadje volledig ommuurd is. Er zijn drie toegangspoorten:  Porta Inferi, Porta del Ponte Levatoio* en Porta Nuova
Langs Porta del Ponte Levatoio kom je in het historisch centrum terecht op Piazza del Castello. Je vindt hier het Palazzo del Parlamento, een renaissance gebouw waar nu het stadhuis is, en Palazzo Nobili. Verder vind je er de Sint-Michielskerk uit het begin van de 15de eeuw, en de Sint-Pieterskerk uit 1197.
In augustus kun je hier een Middeleeuws Festival bijwonen met onder andere een historische optocht in Middeleeuwse klederdracht.
De typische gerechten van Castiglione di Garfagnana zijn polenta di castagne, polenta van kastanjemeel, en necci, broodjes gemaakt met kastanjemeel. 

COREGLIA ANTELMINELLI heeft een prachtig uitzicht op het stukje van de Apennijnse Alpen in de provincie Lucca. De Romeinse overblijfselen en de mooie paleizen komen hier in perfecte harmonie samen. Een aantal historische stadspoorten geven toegang tot het eeuwenoude dorp. Eenmaal binnen deze poorten lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Coreglia Antelminelli was erg bekend voor zijn Figurinai, beeldjesmakers die kleine gipsen beeldjes maakten. In Palazzo Vanni kun je het Museum van de Figurinai bezoeken. 
Een typisch gerecht van het dorp is castagnaccio (gebak gemaakt met kastanjemeel)

* De gids "I Borghi più belli d'Italia 2017" wordt alleen in het Italiaans uitgegeven en is buiten Italië moeilijk te verkrijgen.

Lucca vakantiewoningen met zwembad in Borgo A Mozzano Toscane


http://www.alba-toscana.nl/st/127

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.