De mooiste Dorpen van Toscane - deel 3

In dit derde deel over de mooiste dorpen van Toscane en Italië bezoeken we de mooiste dorpen van de provincie Grosseto. 


Italië heeft honderden prachtige dorpen, zowel in het binnenland als aan de kust. De allermooiste dorpen vind je terug in de gids met de 271 mooiste dorpen van Italië, I Borghi più belli d’Italia*. 

Twintig van deze dorpen bevinden zich in de regio Toscane en zes daarvan in de meest zuidelijke provincie van Toscane, GROSSETO: Giglio Castello, Montemerano, Pitigliano, Porto Ercole, Santa Fiora en Sovana.

De streek Maremma is een uitgestrekt gebied, dat grotendeels in Grosseto ligt, de meest zuidelijke provincie van Toscane. In deze ruige streek, waar de natuur nog niet wordt overheerst door cultuur en toerisme, zijn er niet minder dan 6 van de 20 mooiste dorpen van Toscane. 

Vanop de stadsmuren van GIGLIO CASTELLO op het eiland Giglio heb je een prachtig zicht op het eiland Elba en op het eiland Giglio zelf. Het heuveldorp heeft de uitstraling van een versterkt stadje, omgeven door hoge middeleeuwse stadsmuren en uitkijktorens. Het is een doolhof van kleine straatjes met bogen, donkere ondergrondse doorgangen, uit de rotsen uitgehouwen trappen en een opeenstapeling van oude huizen, met het kasteel, la Rocca Aldobrandesca, dat erboven uitsteekt. Het belangrijkste religieuze gebouw van het dorp is de kerk van de Apostel Petrus. Deze stamt uit de vijftiende eeuw maar onderging in de achttiende eeuw een complete metamorfose. 
Op 15 september vindt hier het traditionele feest van de patroonheilige van het dorp en van het eiland, San Mamiliano plaats. Het laatste weekend van september wordt het druivenfeest, Festa dell’Uva, georganiseerd. Je kunt hier de uitstekende, locale witte wijn Ansonica proeven, samen met een stuk panficato, een taart op basis van vijgen, noten, jam, sinaasappel en stukjes appel of peer. 

MONTEMERANO is een pittoresk ommuurd middeleeuws heuveldorp, omgeven door het platteland van de streek Maremma, met een oud middeleeuws kasteel, een doolhof van smalle straatjes en authentieke huizen. Je kunt langs één van de drie toegangspoorten het dorp binnen gaan, naar Piazza del Castello, het mooiste plein van het dorp. Bezoek zeker ook de kerk van San Giorgio uit de 14de eeuw. 
Een typisch gerecht van Montemerano is trippa Montemeranese, een pens die klaargemaakt wordt met een mix van muskaatnoot, mais, kaneel, kruidnagel en verse tijm en die geserveerd wordt met witte bonen en tomatensaus. In Montemerano is er een restaurant, Da Caino, met 2 Michelin-sterren.


De meeste huizen in PITIGLIANO zijn gebouwd met tufsteen en ook de heuvel waarop het stadje is gebouwd bestaat uit een enorme tufsteenrots, wat de stad een magisch uitzicht geeft. 
Het ommuurde centrum heeft enkele indrukwekkende bouwwerken zoals het Palazzo Orsini, met zijn prachtige fontein (Fontana delle sette Cannelle) en adembenemend uitzicht, of de Synagoge. Pitigliano wordt ook “klein Jeruzalem” genoemd. Er ontstond hier in de zeventiende eeuw een joods ghetto toen de joden hier hun toevlucht zochten voor de katholieke vervolging. Volg Via Zuccarelli en bezoek de synagoge en het Museum van joodse Kunst en Cultuur. 
H. Petrus en Paulus kathedraal
Een typisch dessert uit Pitigliano zijn de “sfratti”, stokjes gevuld met honing en noten. Het dessert is van joodse oorsprong en is zeer lekker bij een glas witte wijn, de plaatselijke DOC Bianco di Pitigliano. Midden maart wordt hier de “Torciata di San Giuseppe” gevierd, een volksfeest waarbij een grote pop wordt verbrand om het einde van de winter te vieren.

PORTO ERCOLE ligt aan de Lagune van Orbetello, op het schiereiland Argentario. Het is een mooi kuststadje met een prachtig uitzicht. Het is één van de oudste havens van de streek Maremma en de smalle straatjes van het charmante historische stadscentrum zijn autovrij. Porto Ercole is omringd door vestingen en uitkijktorens uit de tijd dat de Spanjaarden het gebied overheersten (Forte Filippo, Forte Stella en de burcht La Rocca Aldobrandesca).
Forte Stella, Porto Ercole (GR)
In het voorjaar zijn er twee niet te missen feesten in Porto Ercole, het eerste weekend van mei is er de Nacht van de Piraten ter herdenking van de aanvallen van de Saraceense piraten. Op 2 juni is er het feest van de patroonheilige van Porto Ercole, Sant’Erasmo. Er wordt gevierd met een processie op de zee en de Palio Marinaro, een roeiwedstrijd tussen de 4 wijken van de stad. 
Het oudste en meest traditionele gerecht uit Porto Ercole is soep met sardines en aardappelen. Ook “il caldaro” is een plaatselijk visgerecht dat gemaakt wordt met verse vis, zoals roodbaars, zeeduivel, garnalen, inktvis, octopus en tomatensaus. 

Het gezellige SOVANA, ooit een belangrijke Etruskische stad, is een authentiek dorp in het zuiden van Toscane. Het dorp staat bekend om zijn vele archeologische vondsten. De streek in het zuiden van Toscane is van oorsprong vulkanisch gebied en de Etrusken maakten hier onder andere in deze poreuze tufsteen hun grafkelders. In de streek rond Sovana werden al meer dan 5000 Etruskische graven gevonden. De bekendste grafkelders zijn de praalgraven van Sirena en Tifone uit de vierde en derde eeuw v. C. De meest indrukwekkende grafkelder is de Tomba Ildebranda, die versierd is met tekeningen van tweestaartige zeemeerminnen en gevleugelde monsters. In de maand juli kun je bij deze graftombe een indrukwekkend schouwspel beleven. 
In de Romaanse dom van Sovana vind je het graf (8ste eeuw) van San Mamiliano, de bisschop van Palermo die door de Vandalen naar het eiland Montecristo werd verjaagd. Andere interessante bezienswaardigheden zijn Palazzo Pretorio, de kerk van Santa Maria Maggiore uit de 12de-13de eeuw en Palazzo Bourbon del Monte, gebouwd door de familie de' Medici.  
In Sovana kun je een gerecht eten, dat je ook in andere streken van Toscane vindt, acquacotta. Letterlijk vertaald betekent dit gekookt water. Het is een lekkere soep met ui, selder, tomaten en enkele seizoensgroenten, met een gepocheerd ei, geraspte pecorino kaas en oud brood. 

SANTA FIORA ligt op de hellingen van de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata, aan de waterbron van de rivier Fiora en maakt sinds 2016 deel uit van de mooiste dorpen van Italië. Je kunt er het goed bewaarde historisch centrum bezoeken, Palazzo Sforza Cesarini, de Torre dell’Orologio, een middeleeuwse toren met een klok, en een burcht, Castello degli Aldobrandeschi. Ook interessant zijn de musea die gewijd zijn aan het verleden van de streek als mijnbouw gebied. Op Piazza Garibaldi kun je het mijnbouwmuseum Museo delle Miniere di Mercurio del Monte Amiata bezoeken en een bestaande galerij van een vroegere mijn. Hier bevonden zich de grootste kwikmijnen ter wereld.


Santa Fiora is beroemd om zijn tamme kastanjes. Polenta met kastanjemeel is één van de specialiteiten van het dorp, samen met vele andere lekkernijen die gemaakt worden met kastanjemeel. In de maanden juli, augustus en september vindt in Santa Fiora het Internationaal Festival “Santa Fiora in Musica” plaats, met klassieke optredens en jazz concerten van nationale en internationale sterren. In de wintermaanden zijn er regelmatig dorpsfeesten, die meestal in het teken staan van kastanjes of paddestoelen. 

Vakantiehuis nabij Pitigliano Grosseto Maremma

http://www.alba-toscana.nl/st/31

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.