De mooiste Dorpen van Toscane - deel 4

In dit vierde en laatste deel over de mooiste dorpen van Toscane en Italië bezoeken we de mooiste dorpen van de provincies Livorno (Suvereto) en Siena (Buonconvento, Cetona en San Casciano dei Bagni). 

In de gids I Borghi più belli d’Italia staan de 271 mooiste dorpen van Italië, waarvan 20 dorpen in Toscane. Toscane is een regio met meer dan 2000 jaar geschiedenis, die oorspronkelijk bewoond werd door de mysterieuze Etruskische bevolking. Daarna kwam de grote Romeinse beschaving en later de Renaissance met haar vele beroemde kunstenaars, schrijvers en wetenschappers.

Piazza Mascagni in Livorno
Livorno ligt langs de kust van de Ligurische Zee en is één van Italië’s invloedrijkste commerciële en toeristische havens. De stad Livorno was tijdens de renaissance onder de Medici, een belangrijke stad. Tot in het begin van de 20ste eeuw was Livorno ook een toeristische bestemming van internationaal belang door zijn vele badplaatsen en thermale baden.

Suvereto
SUVERETO is een romantisch heuveldorp in het zuiden van de provincie Livorno, met smalle huizen, oude kloosters en kerken, in de groene vallei Val di Cornia. Je kunt er de kerk van San Michele Arcangelo bezoeken met prachtige mozaïeken bij de doopvont, en de kerk van La Madonna uit de vijftiende eeuw, die gebouwd werd nadat alle inwoners van Suvereto van de verdrinkingsdood werden gered. Het kasteel Rocca Aldobrandesca ligt op het hoogste punt van het dorp met een prachtig zicht op de heuvels en op de kustlijn.

Twee keer per jaar vindt er een wedstrijd met wijnvaten plaats, de “Corsa delle Botti”, in de maand mei en in augustus. Verschillende teams moeten elk een leeg houten wijnvat van 500 liter door de straten van het dorp duwen. Op 31 december, San Silvestro, is Suvereto prachtig verlicht. Je vindt er gastronomische stands, je kunt er eten, wijn proeven, van allerlei attracties genieten en om middernacht naar het vuurwerk kijken.

Petra Wine in Suvereto
Zoals in vele dorpen in de zuidelijke provincies van Toscane is een typisch gerecht een heerlijk everzwijn stoofpotje. Suvereto is bovendien een vrij kleine en jonge wijnregio, die weliswaar in 2011 het DOCG label verwierf. Een aanrader is een bezoek aan de prachtige, opmerkelijke wijnkelder van het wijnhuis Petra, ontworpen door de Zwitserse architect Mario Botta.

Piazza del Campo in Siena
In de provincie Siena zijn er drie van Italië's mooiste dorpen. De provinciehoofdstad Siena is gekend omwille van zijn prachtige historische stadscentrum, met een gevarieerde architectuur en een mix van oud en modern, een middeleeuwse stad met een levendig en modern kantje. Siena is onlosmakelijk verbonden met het mooie plein Piazza del Campo waar twee keer per jaar de alom bekende Palio van Siena wordt gehouden.

BUONCONVENTO, een ommuurd stadje dat uit de Middeleeuwen dateert, was vooral een stopplaats voor reizigers die langs de pelgrimsweg Via Francigena naar Rome reisden en een belangrijk handelscentrum in de regio. Binnen de stadsmuren lijkt het alsof de tijd is blijven stil staan. De stad wordt in twee delen gesplitst door twee bekende straten, “Via del Sole”, waar vroeger de middenklasse woonde en de gebouwen eenvoudiger zijn, en “Via Oscura” met grotere huizen met veel bogen en gewelven. Het Palazzo Ricci-Socini is dan weer een prachtig voorbeeld van de Italiaanse Art Nouveau of Liberty stijl.

Cinta Senese varkens
Witte truffel uit de Crete Senesi, vlees van Chianina runderen en vlees van de varkenssoort Cinta Senese, kleine varkens die in het wild en strikt volgens de principes van de biologische veeteelt gekweekt worden, zijn niet te versmaden lekkers uit Buonconvento. Jaarlijks wordt in Buonconvento de “Sagra della Val d’Arbia” gehouden, de derde week van september, met optredens, workshops en heerlijke streekgerechten.

CETONA met zijn opvallend smalle, historische straatjes ligt op een heuveltop met zicht op de valleien Val di Chiana en Val d'Orcia. In het dorp zijn er drie concentrische stadsmuren, het middeleeuwse kasteel Rocca di Cetona dat het dorp domineert en andere bezienswaardigheden zoals de  Rivellino Toren, het plein Piazza Garibaldi, Palazzo Vitelli en de San Michele Arcangelo kerk. De bekende Italiaanse modeontwerper Valentino heeft in Cetona een optrekje, Villa La Vagnola met het bijhorende park Parco Terrosi. In de maanden augustus en september stelt de ontwerper de villa en het park vier dagen open voor bezoekers. 
Begin juni wordt in Cetona de Sagra dei Pastrignocchi e del Cuculo gehouden. Pastrignocchi is een soort pasta uit Cetona en cucolo een soort koekje. Eind juli en begin augustus wordt hier “La Corsa delle Brocche” gehouden, een wedstrijd tussen de drie wijken of contrade van het dorp, met kruiken gevuld met water. Ter gelegenheid van dit feest kun je er optochten zien in middeleeuwse klederdracht, met vaandelzwaaiers en tamboers. 

Dichtbij de grens tussen Toscane en Umbrië ligt SAN CASCIANO DEI BAGNI. De 42 natuurlijke waterbronnen van het dorp, met water met een gemiddelde temperatuur van 40°C, zijn samen de 3de grootste warmwaterbron van Europa. De baden werden door de Etrusken ontdekt en door de Romeinen verder uitgebreid. Reeds sinds de 14de eeuw is het dorp bekend omwille van de therapeutische werking van het water.
San Casciano dei Bagni
Het oude centrum van San Casciano dei Bagni bestaat uit kleine straatjes en steegjes die heuvelopwaarts naar het gemeentehuis leiden. De kerk van Santa Maria della Colonna, dateert uit de 5de eeuw na Christus.  
“Ciaffagnoni”, is een typisch gerecht uit San Casciano dei Bagni, een soort pannenkoeken die gemaakt worden met water en bloem en die men na het bakken bestrooit met pecorinokaas of met suiker.San Casciano dei Bagni
In Italië kun je de toeristische gids "I Borghi più Belli d'Italia”, de Mooiste Dorpen van Italië, kopen. De gids bevat algemene informatie over elk dorp, de afstand van grote steden, en hoe je de dorpen kunt bereiken. Daarna volgt een beschrijving van de geest van het dorp, een soort portret, dat men ontleent aan de meest diep gewortelde en karakteristieke landschapskenmerken.
de mooiste dorpen van Toscane
In het gedeelte over de bezienswaardigheden, wordt een korte beschrijving gegeven van de belangrijkste architecturale structuren in het dorp en de omgeving: kerken, forten, openbare gebouwen, huizen, straten, pleinen, uitzicht, enz. Tot slot wordt een laatste deel gewijd aan smaken en genoegens. Daarin vind je wat er lekker en leuk is in het dorp: de typische gerechten, de belangrijkste gebeurtenissen, musea, tips voor winkelen of dineren, een lijst van lokale ambachtelijke werkplaatsen en plaatsen waar je wijn, olijfolie en andere locale producten kunt kopen en restaurants.


http://www.alba-toscana.nl/st/149

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.