Schilderachtige landschappen in Val d'Orcia

Val d'Orcia, het mooiste landschap van Toscane én Unesco Werelderfgoed gebied

De vallei Val d’Orcia is een sprookjesachtige omgeving, je staat er versteld van de schoonheid van het panorama. Veel van de uitzichten vind je terug in toeristische gidsen over Toscane, op ansichtkaarten en in reclames (bvb. voor de Fiat 500X). Ook veel Italiaanse en buitenlandse films zijn op deze locatie gefilmd, zoals The Gladiator, The English Patient en zo veel meer.

landschap in Val d'Orcia
landschap in Val d'Orcia
Val d'Orcia, gelegen in het zuidelijke deel van de provincie Siena, biedt naast ongerepte natuur ook veel mooie dorpjes. De heuvels zijn bezaaid met verschillende soorten gewassen en struiken die doorkruist wordt door cipressen en kleine dorpjes met Middeleeuwse burchten, Renaissance torens en kerkjes. Door de harmonie tussen de natuur en de invloed van de mens werd dit gebied in juli 2004 internationaal erkend als cultureel Unesco werelderfgoed. Het gebied bestaat uit de stadjes Pienza, Castiglione d’Orcia, Radicofani, Montalcino en San Quirico d’Orcia


Drogheria Franci, Piazzale Fortezza, Montalcino
Drogheria Franci, Piazzale Fortezza, Montalcino
Onze tocht door Val d'Orcia begint in MONTALCINO, dat vooral bekend is om zijn rode wijn, Brunello di Montalcino, één van de meest gekende Italiaanse wijnen. De heuvels rondom het stadje zijn bekleed met wijnranken en olijfbomen. In het historische centrum met zijn talloze pleinen en kerken kun je heerlijk slenteren. Je kunt er de vele wijnwinkeltjes of enoteche bezoeken en een glaasje wijn proeven op het prachtige centrale plein Piazza del Popolo
Net buiten het centrum ligt het indrukwekkende kasteel van Montalcino. Van daar heb je een schitterend uitzicht op de berg Monte Amiata, op de Crete Senesi en op de heuvels van Val d'Orcia en van de streek Maremma. De muren van het kasteel zijn uitstekend bewaard en in juli wordt hier jaarlijks het Jazz & Wine Festival gehouden. 
Sant'Antimo abdij in Montalcino
Sant'Antimo abdij in Montalcino
In de onmiddellijke omgeving van Montalcino zijn de abdij van Sant'Antimo en het kasteel Castello di Poggio alle Mura of Castello Banfi absoluut een bezoek waard.  De goed bewaarde 12de eeuwse abdij van Sant'Antimo ligt verlaten in een vlakte aan de voet van Montalcino in Castelnuovo dell'Abate.
Castello Banfi
Castello di Poggio alle Mura
Castello Banfi is een wijndomein met bijhorend exclusief luxe hotel, met kamers en suites vanaf 539,00 euro per nacht in het laagseizoen en vanaf 968,00 euro per nacht in het hoogseizoen. Er zijn 2 restaurants waar onder andere bruiloftsfeesten georganiseerd worden. Van eind maart tot begin november kun je op afspraak de wijnkelders bezoeken en er is een enoteca die het hele jaar en elke dag doorlopend open is voor het publiek. 

We verlaten Montalcino en gaan richting San Quirico d'Orcia. In de middeleeuwen was dit stadje een belangrijke stopplaats voor de pelgrims op hun weg naar Rome langs de Via Francigena
De derde zondag van juni wordt hier feest gevierd ter nagedachtenis van Frederik van Hohenstaufen (bijgenaamd Barbarossa) die hier in 1154 de gezanten van paus Adrianus IV ontving. De vier wijken van het dorp (Borgo, Canneti, Castello en Prato) geven het beste van zichzelf in een wedstrijd vaandelzwaaien, om de kruiken van de keizer te winnen.


Madonna di Vitaleta kapel
Madonna di Vitaleta kapel
Langs de weg van San Quirico d'Orcia naar Pienza staat de kapel van Madonna di Vitaleta, één van de mooiste kapellen van Toscane op één van de meest schilderachtige plekjes in Toscane. 

Pienza
Pienza
Het heuvelstadje Pienza is zeker een bezoek waard. De stad is sinds 1996 opgenomen in de lijst van Unesco Werelderfgoed vanwege de artistieke schoonheid van de gebouwen. Vele creaties zijn van de hand van de Florentijnse architect en beeldhouwer Bernardo Rossellino. 
Palazzo Piccolomini in Pienza
Palazzo Piccolomini in Pienza
Pienza werd in de 15de eeuw gebouwd door Paus Pius II. Het is een renaissance stad bij uitstek. Het prachtige Palazzo Piccolomini, een schitterend herenhuis op drie verdiepingen en zijn renaissance tuin met een indrukwekkend zicht op de vallei, waren voor veel schilders uit de Siënese school een bron van inspiratie voor hun schilderijen. Naast dit schitterende palazzo vind je er de kathedraal, het pauselijk paleis en het stadhuis, die alle ontworpen werden door Rossellino.
kaaswinkel Pienza
een kaaswinkel in Pienza
Pienza is ook nog beroemd om zijn pecorino kaas, een schapenkaas di minstens 90 dagen bewaard wordt op eikenhouten planken. Wanneer je in Pienza langs een van de vele kaaswinkeltjes wandelt nodigt de onweerstaanbare kaasgeur je uit tot het proeven en kopen van deze lokale specialiteit.
Als je bij je bezoek aan deze streek tijd over hebt, is een uitstap naar het nabijgelegen Monticchiello aan te raden. Op weg naar Monticchiello kun je met eigen ogen zien waar de foto genomen is van één van Toscane's meest verkochte ansichtkaartjes.

We rijden nu terug richting Castiglione d'Orcia. Zo'n 6 km onder Castiglione, bij de rivier Orcia, vind je het kleinschalige thermaalbad Bagno VignoniCastiglione d’Orcia ligt middenin de streek Val d’Orcia, tussen Pienza en Montalcino. Dit Etruskische heuvelstadje is een bezoek waard omwille van zijn mooie romaanse kerk uit de 12de eeuw en zijn 11de eeuwse Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk.

Bagni San Filippo
Bagni San Filippo


In deze streek zijn er veel natuurlijke warmwaterbronnen die hun oorsprong vinden in de nabij gelegen berg Monte Amiata, die eigenlijk een uitgedoofde vulkaan is. Op 17 km van Castiglione vind je de druk bezochte thermen Bagni San Filippo

Vakantiehuis met zwembad in Isola d'Arbia Siena Toscane


Vakantiehuis Siena Toscane

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.