Feestdagen in Italië

Elk land heeft zijn eigen feestdagen. Veel van deze feestdagen zijn in de meeste Europese landen de zelfde, zoals Nieuwjaar, Pasen en Kerstmis. Andere feestdagen zijn dan wel weer afhankelijk van het land of de streek. Dit is een lijst met feestdagen in Toscane en Italië.

Op deze nationale Italiaanse feestdagen wordt er niet gewerkt en zijn bijna overal de winkels gesloten.

la Befana
1 januari: Primo dell'anno of Capodanno - Nieuwjaarsdag 
6 januari: la Befana of Epifania - Driekoningen 
maart/april: Pasqua - Pasen 
maart/april: Lunedì dell'Angelo of Pasquetta - tweede Paasdag 
25 april: Anniversario della Liberazione - Bevrijdingsdag 
(Herdenking van de val van het fascistische regime van Mussolini op 25 april 1945)
1 mei: Festa del lavoro - Dag van de Arbeid

2 juni: Festa della Repubblica - Nationale feestdag (Dag van de Republiek)
Jaarlijks op 2 juni vieren de Italianen 'Festa della Repubblica'. Op 2 en 3 juni 1946 werd er in Italië een referendum gehouden om te beslissen over de staatsvorm na de val het fascisme: een republiek of een monarchie. 
15 augustus: Assunzione of Ferragosto - OLV Hemelvaart 
Ferragosto valt voor de meeste Italianen midden in de zomervakantie. Iedereen is op 15 augustus vrij en het openbare leven ligt zo goed als stil. De week voor en na Ferragosto zijn dan ook de allerdrukste toeristische weken aan zee, in de bergen, kortom in gans Italië, met uitzondering van de grote steden.
1 november: Ognissanti - Allerheiligen 
8 december: Immacolata Concezione - Onbevlekte ontvangenis (ook wel Festa della Madonna genoemd)
25 december: Natale - Kerstdag 
26 december: Santo Stefano - Tweede kerstdag

Andere feestdagen waarop wel gewerkt wordt zijn de volgende : 
14 februari: San Valentino - Sint-Valentijn
8 maart: Festa della donna - Vrouwendag 
8 Maart is Vrouwendag. In de meeste restaurants en pizzeria's zie je op 8 maart enkel vrouwen, die met hun dochters en vriendinnen uit eten gaan. In Italië is het gebruikelijk om op deze dag een bosje Mimosa te schenken aan de vrouwen. Mimosa is hét symbool van het Feest van de Vrouw sinds 1946.
17 maart: Anniversario dell'Unità d'Italia - Herdenking van het ontstaan van het koninkrijk Italië in 1861
19 maart: Festa del Papà - Vaderdag
In tegenstelling tot België en Nederland wordt vaderdag in Italië niet in juni gevierd. Dit is in Italie elk jaar op naamdag van San Giuseppe, Sint Jozef, op 19 maart. 
mei: Festa della Mamma - Moederdag 
In Italië wordt moederdag net zoals in de meeste andere landen de tweede zondag van mei gevierd. Op die dag worden door vrijwilligers Azalea's verkocht ten voordele van de Italiaanse Vereniging voor het Onderzoek naar Kanker (AIRC).
2 november: Giorno dei Morti - Allerzielen
4 november: Giorno dell'Unità Nazionale - Wapenstilstand
30 november: Festa della Toscana - Toscaanse feestdag
Het regionale feest van Toscane wordt elk jaar gevierd op 30 november. Deze dag werd zorgvuldig uitgekozen omdat Toscane, onder leiding van groothertog Peter Leopold van Lotharingen, in 1786 als allereerste land ter wereld de doodstraf afschafte.
31 december: San Silvestro - Oudjaar

vroegere presidentiële vlag
Tot slot nog dit interessante weetje. Waarom worden de Italianen  de "Azzurri" (de blauwe) genoemd, bijvoorbeeld bij de Italiaanse nationale sportploegen? 
Blauw was de kleur van de Italiaanse koninklijke familie van Savoia. Sinds de eenmaking van Italië in 1861 tot de omvorming van het land tot een republiek in 1946 werden de Italianen daarom de blauwe genoemd, en dat is na 1946 zo gebleven. 
huidige presidentiële vlag
Dit komt ondermeer omdat de Italiaanse presidentiële vlag vele jaren blauw was. In 2000 werd deze vervangen door de huidige presidentiële vlag die in hoofdzaak de Italiaanse driekleur bevat, maar nog steeds met een blauwe rand.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.