Carnavalsoptochten in Toscane

De carnavalsperiode nadert en de Toscaanse steden Viareggio (LU) en Follonica (GR) zijn volop bezig met de voorbereiding van hun jaarlijkse parade met praalwagens en maskers, meestal gemaakt van papier maché, waarmee afbeeldingen en karikaturen gemaakt worden van bekende personen, zoals politici, tv-sterren en sporters of van situaties uit de actualiteit.

De carnavalsoptocht van Viareggio is veruit de beroemdste in Toscane, maar ook de optocht in Follonica kan de laatste jaren op veel bezoekers en waardering rekenen.
 
Follonica is een populaire toeristische badplaats die vooral Italianen uit het Toscaanse binnenland aantrekt. De stad ligt in het centrum van de Toscaanse streek Maremma, een uitgestrekt gebied dat grenst aan de Tirreense Zee, bestaande uit een deel van zuid-west Toscane, van Livorno tot Grosseto en een stukvan het noorden van Lazio, Maremma Laziale.
De stad is sinds 2000 elke jaar bekroond met de Bandiera Blu (Blauwe Vlag) voor de properheid van de stranden en het zeewater. De mooiste stranden in dit gebied zijn : Torre Mozza, Carbonifera - Pappasole, Prato Ranieri, Il Boschetto, La Polveriera, Cala Violina, Casetta Civinini.


Dit jaar worden de carnavalsoptochten in Follonica gehouden op zondag 4, 11, 18 en 25 februari 2018 en in Viareggio op 27 januari, 4, 11, 13 en 17 februari 2018.

 
‘CENCI’, typisch Toscaanse Carnaval-lekkernij

‘Cenci’ worden traditioneel uitsluitend bereid tijdens de carnavalsperiode. Deze zoete lekkernijen zijn gemaakt deeg dat in hete olie wordt gebakken en daarna bestrooid wordt met poedersuiker. De Italiaanse betekenis van de naam Cenci is 'lappen' want zo zien de lekkernijen er dan ook uit. Ze zijn goudkleurig, knapperige, licht en gemakkelijk te bereiden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.