Op reis naar Italië met de auto

Als je naar Toscane reist met de auto, of je vliegt naar Italië en je huurt er een auto, dan zijn enkele van de volgende tips best handig.

In het verkeer, ook overdag, is het verplicht om met licht te rijden, ook al doen velen dat niet. Ook in Italië moet je handsfree bellen, ook al doen velen dat niet. En het verkeersreglement is niet anders in Italië dan elders in Europa, ook al lijkt dat helemaal niet zo. 

Hou er bovendien rekening mee dat Italianen vinden dat het verkeersreglement alleen door hen vrij geïnterpreteerd mag worden maar niet door buitenlanders. Een buitenlandse nummerplaat werkt wat dat betreft als een rode lap op een stier. Maak je best zo weinig mogelijk druk. Hou er rekening mee dat jij met vakantie bent en de Italianen op de weg waarschijnlijk niet. Ze hebben dus mogelijk iets meer haast dan jullie. De meeste Italianen zijn bovendien best vriendelijk en behulpzaam, ook al spreken ze meestal uitsluitend Italiaans.


ZTL

Opgelet in de stadscentra. In een zone ZTL (Zona Traffico Limitato) mag je niet zomaar met je auto binnenrijden, ook al zie je er andere auto’s (Italianen) binnenrijden. Je mag er alleen binnen met een speciale toelating, bijvoorbeeld een bewonerskaart. In Florence wordt er bvb bij het binnenrijden van een ZTL een foto van je nummerplaat genomen en als je geen toestemming had, dan krijg je na enkele maanden keurig de (gepeperde) boete thuis toegestuurd.

En tot slot opgelet met rijden onder invloed (+0,5 pro mille) want dit wordt in Italië correctioneel vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.