Rocca di Frassinello in Gavorrano

De Italiaanse architect Renzo Piano zal in zijn geboortestad Genua, de in augustus 2018 ingestorte brug, Ponte Morandi, heropbouwen. 

“Sinds de ramp in Genua denk ik aan niets anders meer”, zegt de architect in de Italiaanse media. De bouw van de nieuwe brug in Genua zal door de hele wereld gevolgd worden. Het ontwerp is een mooie, eenvoudige, maar niet alledaagse brug die vooral duurzaam en stevig is. Drieënveertig verlichte pilaren zullen het gewicht van de brug dragen. Drieënveertig, zoals het aantal personen die het leven lieten in de tragedie van de Morandi Brug.
Het ontwerp van de nieuwe brug in Genova (foto Ansa)
Renzo Piano is senator voor het leven in Italië en zal de bouw van zijn brug gratis opvolgen. De inwijding van de nieuwe brug is gepland voor begin 2020 en de brug zal waarschijnlijk worden omgedoopt in “Ponte d’Italia”. 

Renzo Piano is de meest bekende Italiaanse architect ter wereld. In 1998 won hij de prestigieuze Pritzker prijs voor zijn eigentijdse en futuristische ontwerpen. De prijs werd hem overhandigd door de toenmalige president van de Verenigde Staten Bill Clinton. 
Centre Pompidou
Zijn allereerste grote project was het “Centre Pompidou” in hartje Parijs. Hij werd er op slag wereldberoemd door. De gevel van het gebouw is een wirwar van pijpen en buizen in verschillende kleuren. De opzet van Renzo Piano was om het gebouw binnenstebuiten te keren. 
The Shard (de Scherf) in Londen is het hoogste gebouw van Europa. Het heeft een onregelmatige piramidevorm en is volledig met glas bedekt. 
The Shard
Het Parco della Musica in Rome, met zijn moderne design en perfecte akoestiek, is een auditorium van drie met elkaar verbonden concertzalen en een openlucht theater. Talrijke bekende sterren hebben hier in de loop der jaren opgetreden. 
Parco della Muscia in Rome
Het ontwerp van het Cultuurcentrum Tjibaou in Nieuw-Caledonië doet denken aan omgedraaide, bolvormige, niet afgewerkte hutten die de Kanak cultuur symboliseren. Piano gebruikte hiervoor traditionele en moderne materialen om alles zo ecologisch mogelijk te houden.
Cultureel Centrum van Tjibaou
Nemo, het Museum voor Wetenschap en Technologie in de haven van Amsterdam, heeft de vorm van een schip dat boven het water uitsteekt en past daardoor perfect in de omgeving. 
Alle gebouwen en projecten ontworpen door Renzo Piano zijn perfect geïntegreerd met het omringende landschap. Bovendien maakt de Genuaanse architect altijd gebruik van de meest geavanceerde technologieën in de bouw en de industrie. 
Nemo

In Toscane, in de zuidelijke provincie Grosseto, tussen de druivenvelden nabij het dorp Giuncarico, kun je Rocca di Frassinello bezoeken, een wijndomein dat ontworpen werd door Renzo Piano. 
Rocca di Frassinello
Rocca di Frassinello straalt eenvoud en mysterie uit. De wijnkelder is strak en gestroomlijnd. Aangezien Renzo Piano zelf ook enige tijd wijn heeft gemaakt, heeft hij deze kennis gebruikt voor het ontwerp van Rocca di Frassinello. Zo spitste hij zich vooral toe op het “hart” van het domein, namelijk de wijnkelder.
de wijnkelder van Rocca di Frassinello
Het ontwerp van de kelder is vergelijkbaar met dat van een groot theater. Er worden inderdaad af en toe klassieke concerten opgevoerd. Op dit domein in de gemeente Gavorrano is voor het eerst een joint venture project opgestart tussen Italië en Frankrijk, tussen de firma Castellare en Baron de Rothschild. Je kunt dit domein bezoeken en er de verschillende wijnen proeven. Meer info op de website van Castellare.

Private vakantiewoningen in Giuncarico, Gavorrano, Grosseto, Toscane, Italië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.