Breng Toscane thuis op tafel

Kun je even niet naar Toscane, door alle maatregelen ter beperking van de verspreiding van Covid-19? Haal dan Toscane in huis met dit eenvoudige pasta-gerecht.

Spaghetti alla Vergazzata 

Dit is een heerlijk en vooral gemakkelijk te bereiden Toscaanse pasta, een specialiteit uit de provincie Massa-Carrara. Vergazzata is varkensspek uit Colonnata, de stad die wereldwijd bekend staat om zijn fantastische IGP-Lardo di Colonnata. Het varkensspek wordt op dezelfde, typische manier behandeld als de lardo: het wordt bewaard in marmeren bakken met zout en verse kruiden. In Colonnata wordt dit product luchtledig verkocht, dus mogelijk vind je dit in een Italiaanse speciaalzaak. Je kunt het ook vervangen door gezouten spek. Voeg dan weinig of geen zout toe bij de bereiding.

 INGREDIËNTEN (voor 4 personen):
- 400 gr spaghetti
- 4 plakjes Vergazzata van ongeveer 4 mm dik, of als alternatief gezouten varkensspek en een sjalotje
- 500 gr tomaten 
- 2 eetlepels balsamico azijn 
- 2 teentjes knoflook 
- verse peterselie 
- olijfolie
- zout naar smaak 

Was en droog de peterselie en hak de blaadjes fijn. Pel de teentjes knoflook, snijd ze middendoor en doe ze in een pan met een olijfolie. Snijd de Vergazzata of het spek in kleine stukjes en bak dit in de pan. Als je geen vergazzata vond, voeg dan een fijn gesneden sjalotje toe aan het spek. Verwijder de look voor deze te bruin wordt en voeg de peterselie toe. Als het spek krokant gebakken is, giet je er 2 lepels balsamicoazijn bij. Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe en laat alles ongeveer 5-10 minuten sudderen op een klein vuur, totdat de tomaten grotendeels tot saus geworden zijn. 
Kook ondertussen de spaghetti in gezouten water. Breng de saus op smaak met zout en voeg indien nodig wat kookwater van de spaghetti toe. Wanneer de pasta klaar is, giet het water af en giet de spaghetti in de pan met de saus. Zet het vuur uit, meng goed, verdeel over de borden en smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.