AREZZO

Het leven is mooi in Arezzo

Arezzo, stad van goudsmeden en antiquairs, met Middeleeuwse tradities

De stad Arezzo, in het centrum van Toscane, ligt te midden van vier valleien: Val Tiberina , Casentino, Arno en Valdichiana. De stad ligt op ongeveer 300m boven de zeespiegel en telt ongeveer 100.000 inwoners. 
Er wordt aangenomen dat Arezzo, Aritim in het  Etruskisch, één van de twaalf belangrijkste Etruskische steden was. Na de verovering van de stad door de Romeinen werd Arezzo een militaire basis langs de Via Cassia waar vooral aardewerk werd produceerd. De Romeinse stad werd verwoest, ondermeer door de Gotische Oorlog en alleen het amfitheater bleef gedeeltelijk intact. In de middeleeuwen was Arezzo een van de eerste zelfstandige stadstaten met een zelf verkozen bewind. In de 13de en 14de eeuw, onder de auspiciën van de op oorlog beluste bischoppen, was Arezzo een machtige stadstaat.
Sinds 1926 huisvest Arezzo één van 's werelds grootste bedrijven gespecialiseerd in de productie, distributie en wereldwijde export van goud en juwelen (UnoAErre).

De Legende van het Ware Kruis
Arezzo’s grootste kunstschat is frescocyclus van Piero della Francesca, La Leggenda della Vera Croce genoemd, in de Sint-Franciscus kerk. Dit meesterwerk uit de Renaissance (van 1452) vertelt de geschiedenis van het 'Ware Kruis'.
 
Piazza Grande in Arezzo
Het prachtige Piazza Grande en de kathedraal, de Duomo, met haar mooie ramen met gebrand-schilderd glas en het sierlijk gebeeld-houwde graf van Bisschop Guido Tarlati zijn zeker een bezoek waard. Vanop de zestiende-eeuwse vesting van de Medici heb je een indrukwekkend uitzicht over Arezzo en het omliggende platteland.
 
De wereldberoemde en met Oscar bekroonde film La Vita è Bella (Het leven is mooi) van Roberto Benigni werd in Arezzo opgenomen in 1997, evenals The English Patient (1996).
Arezzo is bekend om zijn antiekbeurzen, die elke eerste zondag van de maand plaats vinden en de eraan voorafgaande zaterdag.
 
Steekspel der Saracenen
Twee maal per jaar, op de derde zondag van juni en de eerste zondag van september, wordt het middeleeuwse Steekspel der Saracenen (Giostra del Saracino) gehouden. "Ridders" te paard, die opkomen voor de verschillende stadsdelen, nemn het tijdens dit festival tegen elkaar op in een middeleeuws steekspel. De inwoners van de stad kleden zich in middeleeuwse kostuums en supporteren voor hun stadsdeel.
Grotere kaart weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.