TOSCANE

Toscane is gekend als de Italiaanse regio met glooiende heuvellandschappen die bedekt zijn met wijngaarden, olijfgaarden en cipressen, met Middeleeuwse stadjes op de heuveltoppen en prachtige kunststeden. Toscane heeft echter vele gezichten. Het is nu eenmaal een zeer uitgestrekte regio van maar liefst 23.000 km2 met een grote variatie aan geografische gebieden. Op deze blog vind je heel wat informatie over verschillende streken in Toscane, waarvan sommige wereldberoemd zijn en andere veel minder gekend, en over de belangrijkste toeristische attracties. Op deze pagina vind je eerder algemene informatie over de regio Toscane en over de administratieve en geografische opdeling. Elke streek heeft haar eigen kenmerken en de volgende beschrijving helpt je een beeld te vormen van deze schitterende Italiaanse regio.
 


Toscane is opgedeeld in 10 provincies, die genoemd zijn naar hun provinciehoofdstad. De noordelijke provincies zijn Massa-Carrara (MS) en Lucca (LU) en meer landinwaarts de kleinere provincies Pistoia (PT) en Prato (PO). Het grootste deel van het binnenland van Toscane bestaat uit de provincies Florence (FI), Arezzo (AR) en Siena (SI). 
Marciano Marina, Elba
Aan de kust vinden we de provincies Pisa (PI) en Livorno (LI), waartoe ook het eiland Elba behoort, en de meest zuidelijke provincie is de provincie Grosseto (GR). Tot slot is Toscane pas compleet met de bijhorende eilandengroep, de Toscaanse Archipel.
 

Pisa
Er zijn twee internationale luchthavens in Toscane. In de hoofdstad van de regio, Florence, is er de luchthaven van Florence-Peretola (FLR) waar ook intercontinentale vluchten vertrekken en aankomen. De tweede luchthaven van Toscane is die van Pisa Galileo Galilei (PSA) waar bijna uitsluitend Europese vluchten aankomen en vertrekken en waar veel low-cost luchtvaatmaatschappijen operationeel zijn.
 

De belangrijkste economische activiteiten in Toscane zijn landbouw, toerisme en mode- en textielindustrie. Zoals je ziet op de geografische kaart van Toscane is het noorden van de regio bergachtig. 
Carrara
De noordelijke grens van Toscane wordt dan ook gevormd door de Appenijnen. Hier bevinden zich de streken Lunigiana en Garfagnana. Dit zijn uiterst groene, bergachtige streken, die gescheiden worden door de Apuaanse Alpen nabij Massa en Carrara. Deze streek is wereldberoemd om haar marmerproductie. De meest noordelijk gelegen kuststreek daarentegen draagt de naam Versilia en hier bevinden zich enkele van Italië's meest mondaine badplaatsen. Forte dei Marmi en Viareggio. Deze laatste stad is beroemd om de jaarlijks terugkerende carnavalsoptochten.  

In het centrale gedeelte van Toscane stroomt de Arno van oost naar west, van Florence naar Pisa. Deze streek is dichter bevolkt en de economische activiteit is er meer gevarieerd. De meeste industrie in Toscane bevindt zich met name in het Arno-dal.
Livorno
Net onder Pisa ligt de belangrijkste haven van Toscane, in Livorno. Er meren cruiseschepen aan, van hieruit vertrekken ferry's naar Corsica en Sardinie, en Livorno is ook een belangrijke goederenhaven.
 
Kasteel van Poppi, Casentino, Arezzo
Ten oosten van Florence is er de bergachtige en bosrijke streek Casentino. Dit is de streek van de bovenloop van de Arno en hier heerst een Appenijns klimaat dat gekenmerkt wordt door maximumtemperaturen die 's zomers gemiddeld niet hoger zijn dan 22 graden en meer neerslag dan het Toscaanse gemiddelde.
 

Talamone, zuidkust van Toscane (GR)
De zuidelijke helft van Toscane wordt gekenmerkt door een afwisseling van vlaktes en heuvels. De kuststreek heeft een Middellands Zeeklimaat en het binnenland heeft een continentaal klimaat. Hier overstijgen de gemiddelde zomertemperaturen de 30 graden en het klimaat is er relatief droog.
 

Val d'Orcia
Dit gebied is zonder meer het meest toeristische gedeelte van Toscane. De meest gekende geografische streken hier zijn de Chianti streek, Val di Chiana, Val d’Orcia, de Etruskische Kust, de Colline Metallifere (letterlijk vertaald de Ijzerhoudende Heuvels) en de meest zuidelijk gelegen streek Maremma.
 

Chianti wijngaarden
De Chianti-streek ligt tussen Florence en Siena en is vooral gekend voor de productie van kwaliteitswijnen. Door haar centrale ligging tussen de kunststeden Florence, Siena en Arezzo, is het een trekpleister van toeristen van over de hele wereld.
 

Maremmaans landschap
De Etruskische Kust, de Colline Metallifere en de Maremma zijn streken die dichter bij de kust liggen en daardoor aantrekkelijk zijn voor familie-toerisme. Tot zo'n 200 jaar geleden was de streek rond Grosseto (Maremma) moerasgebied en belangrijke infrastructuurwerken maakten de streek tot wat ze nu is, een relatief dun bevolkte, vruchtbare streek, met veel olijfgaarden waar de laatste jaren ook met succes talrijke wijngaarden werden aangeplant. Opkomende wijnsoorten in de Maremma zijn Morellino di Scansano, Montecucco en Monteregio di Massa Marittima. 
Bolgheri
De invloed van de kust zorgt ervoor dat de winters niet te koud en de zomers niet te warm zijn, ideale omstandigheden voor de wijngaarden. Dit geldt ook voor de meer noordelijke wijnstreek Bolgheri in de provincie Livorno, waar onder andere één van ’s werelds beste witte wijnen (Sassiccaia) wordt geproduceerd.

Monte Amiata
Tot slot vinden we ten noordoosten van Grosseto Monte Amiata, een bergtop van 1738m. Op Amiata zijn er skiliften en is er 's winters een weliswaar kort skiseizoen. Monte Amiata is een uitgedoofde vulkaan en bijgevolg zijn er in de streek errond nog veel warmwaterbronnen waarvan het water gebruikt wordt voor thermale baden en zogenaamd thermaal toerisme. Het vermelden waard zijn in dit verband Bagno Vignoni (SI), Bagno San Filippo (SI) en de thermen van Saturnia (GR).


Thermen van Saturnia


Vakantiewoningen in Toscane en op het eiland Elba

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.