TOSCAANSE ARCHIPEL

De Toscaanse archipel bestaat uit zeven eilanden: Elba, Giglio, Capraia, Montecristo, Pianosa, Giannutri en Gorgona.  Al deze eilanden hebben een zeer verschillende geologische formatie. Capraia is een vulkanisch eiland, terwijl Giglio en Elba voornamelijk uit graniet bestaan. 

Toscaanse Archipel
De geologische diversiteit beïnvloedt de vorm en het landschap van de eilanden. De eeuwenoude aanwezigheid van de mens, getuige hiervan zijn de vondsten en de lange traditie van de verwerking van de mineralen, heeft de oorspronkelijke vegetatie getekend. Zo vind je bijvoorbeeld de hulstbossen alleen nog in bepaalde delen van Elba. Het eiland wordt nu gedomineerd door Mediterrane maquis (struiken).
 
Het eiland Elba
Het eiland Elba is het grootste van de eilandengroep en is zeer toeristisch. Het heeft een zeer mild Mediterraan klimaat. Het eiland heeft een netwerk van paden van verschillende moeilijkheidsgraden om te voldoen aan de behoeften van elk type fietser: meer technische routes voor wielrenners en hun training, paden en onverharde wegen waar mountainbikers zich kunnen uitleven, en leuke, mooie en veilige routes voor gezinnen met kinderen. Het eiland Elba wordt overheerst door de berg Monte Capanne (1.018m), ook wel het "dak van de Toscaanse Archipel" genoemd. Het centrale deel van het eiland is een voornamelijk vlak en is slechts 4 km breed.

Riante villa met zeezicht in Capoliveri
Het oudste deel van het eiland is de oostkant en dit deel wordt overheerst door Monte Calamita. In de  toeristische stad Capoliveri zijn er veel  vakantiehuizen en huisjes verborgen in de Mediterrane maquis. Het eiland heeft 147 km kustlijn en meer dan 130 verschillende stranden, waardoor het een paradijs is voor zeilers, voor diepzeeduiken of voor een strandvakantie. Vanuit Piombino bereik je Elba met de ferry in ongeveer een uur.
 
Het eiland Giglio
Het eiland Giglio ligt slechts 16 km van het vasteland, het voorgebergte van Monte Argentario. Het is een voornamelijk bergachtig eiland  en het bestaat bijna volledig uit graniet. Het hoogste punt van Giglio is Poggio della Pagana (496m). 90% van het oppervlak is bedekt met mediterrane vegetatie, afgewisseld met grote dennenbossen en de vele wijngaarden voor de productie van de lokale "Ansonico"-wijn. De kust is 27 kilometer lang, en bestaat voornamelijk uit rotsen, gladde kliffen en vier zand baaien (Arenella, Cannelle, Caldane en Campese) die vooral in de zomer veel toeristen aantrekken. Sinds januari 2011, toen net voor de haven het cruiseschip Costa Concordia strandde, is Giglio maanden in het internationale nieuws geweest. Je kunt het eiland Giglio met de veerboot vanuit Porto Santo Stefano bereiken in ongeveer een uur.
 
De haven van Capraia
Het eiland Capraia ligt 64 km van Livorno en 32 km ten noordwesten van het eiland Elba. Het ligt nog net iets dichter (31 km) bij het Franse eiland Corsica. Capraia is bereikbaar per ferry vanuit de haven van Livorno. Het is een vulkanisch eiland en is 19
km2 groot. Het hoogste punt ligt  466m boven de zeespiegel en Capraia  heeft een kustlijn van circa 30 km. Het eiland heeft ongeveer 300 inwoners en er wordt wijn gemaakt, maar Capraia is vooral een centrum voor de vangst van ansjovis. In de zomer is Capraia ook een populaire stopplaats tussen Livorno, Elba en Corsica voor zeilboten.

Ongeveer 37 km naar het noorden ligt het eiland Gorgona (2,25 km2 groot en 220 inwoners) dat ook bekend is om haar ansjovisvangst. Op Gorgona is er een gevangenis en je mag er niet overnachten. Je kunt het eiland alleen bezoeken onder begeleiding van een gids.
 
Montecristo
Montecristo is ongeveer 10,39 km2 groot. De kustlijn is steil  en ongeveer 16 km lang. Het eiland is een natuurreservaat en maakt deel uit van het  Nationaal Park van de Toscaanse Archipel. Het eiland is bekend door de roman “De Graaf van Monte Cristo” van Alexandre Dumas die zich hier gedeeltelijk afspeelt. Voor een bezoek aan het eiland moet je een aanvraag indienen bij de boswachters van Follonica. De gemiddelde wachttijd is ongeveer drie jaar aangezien er maar 1.000 bezoekers per jaar naar het eiland mogen.
 
Pianosa is ongeveer 10.25 km2 groot  en het hoogste punt ligt 22m boven de zeespiegel. Het eiland was een gevangenis (1858-1998) waar gedurende de laatste jaren vooral gevaarlijke maffia criminelen werden vastegehouden. Het is mogelijk om een begeleid bezoek aan Pianosa te maken met kleine motorboten van op het eiland Elba en er is slechts een beperkt aantal bezoekers per dag toegestaan.
Giannutri is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Toscaanse Archipel en is 2,6 km2 groot. Het eiland bestaat vooral uit rotsen en  maquis en je kunt er de overblijfselen van een Romeinse  villa, Villa Domizia, bezoeken. In de zomer kun je Giannutri bezoeken vanuit Porto Santo Stefano, van waar er een dagelijkse ferryverbinding is. Het eiland is bijzonder geliefd om te duiken in de buurt van de verticale rotsen waar je sponzen, koralen, manteldieren en hoornkoralen kunt zien.
 
Tot slot zijn er ook enkele kleinere eilandjes die ook tot de  Toscaanse Archipel behoren: Palmaiola, Cerboli en Formiche di Grosseto.

Prachtige villa met zeezicht op het eiland Elba

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.