FLORENCE

Florence, de hoofdstad van de regio Toscane

Florence is met zijn 370.000 inwoners (1.000.000 in de provincie) de grootste stad van Toscane. De stad ligt aan de oevers van de rivier Arno, die de heuvels rond Florence omarmen en van Florence één van de bekendste steden in Italië maken.


Florence, Ponte Vecchio over de rivier Arno
Florence ligt in het hart van Toscane, in de Arno vallei. De Arno ontspringt 15 km ten oosten van de stad, dichtbij de stad Pontassieve, slingert verder naar het westen richting Pisa en de Ligurische Zee. De Arno verdeelt Florence in verschillende delen, die dan weer verbonden worden door de vele historische bruggen die de stad rijk is. Florence is de bakermat van de renaissance en daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa. Het zuidelijke staddeel van Florence, ook bekend als Oltrarno (letterlijk vertaald de andere kant van de Arno), is bekend voor zijn handwerkers en zijn antiekwinkeltjes. Het centrum van Florence is klein en je kunt er makkelijk te voet de weg vinden, ontdek zeker de oevers van de Arno, de prachtige architectuur en de ontelbare museums, de geschiedenis en tradities van Florence.


Florence, David
Florence heeft haar cultuurrijkdom te danken aan een ingewikkelde geschiedenis. De dichtbij gelegen bergstad Fiesole was oorspronkelijk een Etruskische nederzetting die door de Romeinen werd veroverd. Dit werd een legerkamp van de Romeinen in de eerste eeuw voor Christus en het is het huidige centrum van Florence. Door zijn positie was het kamp “Florentia” een bloeiende handelsnederzetting. Na de val van het Romeinse Rijk werd Florence, zoals vele andere Italiaanse steden, door verschillende noordeuropese stammen veroverd en tijdens de heerschappij van de Lombarden was er een stabielere periode voor de stad. Het Florence van de late Middeleeuwen was een stad waar bloederige conflicten plaatsvonden, vooral door 13e eeuwse onrusten tussen de pausgezinde Welfen en de (keizergezinde) Ghibellijnen, waardoorconflicten ontstonden tussen de Florentijnse edele families. De 13e eeuw was ook een eeuw van economische bloei voor Florence en de kooplieden stichtten gildes maar ook en vooral de “Florentijnse Republiek”.


Florence werd eeuwenlang bestuurd door de bankiersfamilie Medici, van wie de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. Vanaf de 15e eeuw werd Florence, mede door de Medici, ook een belangrijk financieel centrum. De bankiers financierden voor een groot deel de middeleeuwse Europese handel en industrie evenals de huurlegers van de koningen. Via huwelijken met de Europese aristocratie waren nakomelingen van de Medici koning of koningin van o.a. Frankrijk, Schotland en Spanje en ze leverden ook verschillende pausen. De Medici regeerden vanaf de 15e eeuw tot 1737 toen de laatste machthebbende Medici kinderloos stierf. Vanaf 1859 hoorde Florence bij het Italiaanse koninkrijk en het was een tijdje de hoofdstad in de periode dat Italië nog niet helemaal herenigd was (Risorgimento).


Florence, Duomo
Florence is de meest uitgesproken renaissancestad van Italië. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode. Het historische gedeelte van Florence met de Duomo, en de koepel, een wonder van architectuur, zijn een bezoek waard. Om een koepel van deze grootte te maken, zonder de gebruikelijke steunconstructie, heeft Brunelleschi heel ingenieus een dubbele koepel ontworpen. Een koepel in een koepel dus. Via kleine trapjes loop je als het ware door de koepel naar het hoogste punt vanwaar je een spectaculair uitzicht over de stad hebt. Piazza della Signoria, lange tijd het politieke centrum van de stad is nu vooral bekend om de David (kopie) van Michelangelo. Hier bevindt zich ook het Palazzo Vecchio, het stadhuis van Florence. Daarnaast beginnen de Uffizi, het belangrijkste kunstmuseum van Florence en het grootste van Italia. Voor een bezoek aan dit museum moet je heel wat tijd uittrekken. In dit museum hangt oa 'De geboorte van Venus' door Botticelli. Meer naar het oosten staat de kerk Santa Croce, met fresco's van Giotto en graven van beroemde Florentijnen zoals Michelangelo, Galileo Galilei en Macchiavelli. Het plein voor de Santa Croce wordt in juli omgetoverd in een campo waar de Calcio in Costume wordt gespeeld. Een schouwspel waarbij een combinatie van voetbal en rugby wordt gespeeld in historische kostuums.

Uitzicht vanop Piazza Michelangelo
Via Ponte Vecchio met zijn vele piepkleine juwelierswinkeltjes kom je in de wijk Oltrarno. Vroeger zaten op deze brug kleine leerlooierijen die, doordat ze met hun achterzijde boven de Arno zweven, gemakkelijk hun afvalwater konden lozen direct in de Arno. Van op de brug Ponte Vecchio wordt jaarlijks op 1 januari een traditionele nieuwjaarsduik gemaakt regelrecht de Arno in... Als je de weg van Ponte Vecchio richting Oltrarno volgt loop je recht naar Palazzo Pitti, waar werken van grote Renaissance kunstenaars hangen.

Na een bezoek aan de stad is het tijd om ook de traditionele keuken van Florence te proeven. In de straten van Florence vindt je veel osteria’s, trattoria’s en restaurantjes die de verschillende klassieke specialiteiten serveren zoals bruschetta al pomodoro, ribollita en bistecca Fiorentina. De bekende Chianti wijnen zijn overal te verkrijgen en achteraf kies je natuurlijk een heerlijke gelato (ijsje) als afsluiter van een lekkere maaltijd.

Shopping is in een stad als Florence die bekend is voor zijn handgemaakte spullen als leder tassen en jassen, keramiek en stoffen van top kwaliteit uiteraard een leuk tijdverdrijf. Je vindt er ook handgemaakt papier, parfums en high tech boutiques. De Markt van San Lorenzo is een aanrader voor wie lederwaren zoekt, terwijl je voor de luxueuze designer winkels en boutiques naar Via Tornabuoni moet. Voor juwelen moet je op Ponte Vecchio zijn. 

Om in Florence alles gezien te hebben heb je heel veel tijd nodig. Je ontdekt er steeds weer wat nieuws. Met een goede planning kan je echter met een kort verblijf zeker genieten van de cultuur, de kunst en de culinaire geschiedenis van het vroegere en hedendaagste Florence.


Florence Appartement op 450m van Piazza Duomo  


Grotere kaart weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.