SIENA

Siena is een middeleeuwse stad met een levendig en modern kantje.

Siena ligt ten zuiden van Florence in de Toscaanse Chianti streek en is gemakkelijk te bereiken met de trein, met de bus of met de wagen en door het zachte klimaat kun je Siena heel het jaar door bezoeken. De ommuurde stad is helemaal verkeersvrij en dus kunnen de bezoekers rustig de stad bezoeken in tegenstelling tot drukkere steden zoals Florence, en dit zonder te moeten inboeten aan cultuur of artistieke rijkdom.


Siena, Duomo
Wanneer je in Siena rondwandelt vind je achter elke hoek een kathedraal of een kerk die getuigen zijn van het katholieke erfgoed van de stad. Maar Siena verrast zijn bezoekers ook met synagogen en een Islamitisch cultureel centrum. Waar je ook in Siena rondkuiert, op welke kerk of gebouw je oog ook valt, de stad met zijn gevarieerde architectuur en mix van oud en modern blijven je steeds verbazen. 

De kathedraal of dom van Siena (Duomo) ligt op één van de heuvels van de stad en is een voorbeeld van de Italiaanse Gotische bouwkunst. De veertiende-eeuwse plannen om de toen al enorme kerk uit te breiden eindigden in 1348 toen de pest in de stad uitbrak en de Senese bevolking ernstig trof. In de onafgewerkte gebouwen vind je nu het Museo dell'Opera Metropolitana, waar je de kunstwerken van Giovanni Pisano, Simone Martini en Duccio kunt bewonderen. Het baptisterium van de duomo ligt onder de kathedraal en heeft een rijke geschiedenis.

Siena, Piazza del Campo
Piazza del Campo, ook bekend als Il Campo, is de ideale plaats om bij een glaasje wijn of een kopje koffie te relaxen en de echte Sienese sfeer op te snuiven. Het schelpvormige plein is echter ontworpen voor openbare evenementen. 
Het plein is verdeeld in negen segmenten die een voorstelling waren van de middeleeuwse overheid die men de Raad van de Negen noemde. Al bijna 700 jaar staat op Piazza del Campo het Sienese stadhuis. De belangrijkste attractie van het plein is ongetwijfeld de Palazzo waarin het Burgerlijk Museum gehuisvest is. Hier vind je vele Renaissance fresco's, waaronder de "Allegorie van Goed en Slecht Bestuur" van Lorenzetti.

Siena, Palio
De Palio van Siena 

Het is onmogelijk om Siena en de Palio los van elkaar te zien. De Palio is een paardekoers zonder zadel die tweemaal per jaar gereden wordt, op 2 juli en 16 augustus. Piazza del Campo staat dan propvol en het evenement wordt gevolgd door iedere Sienese vrouw, man en kind. Tien jockeys vertegenwoordigen tien van de 17 contrade. (Siena is in 17 contrade of stadsgedeelten verdeeld en elke inwoner van Siena is levenslang trouw aan de contrada waarin hij of zij werd geboren).


Siena, Palio
De supporters van de winnende contrade zijn zeer uitbundig. Ze vieren hun overwinning het hele jaar en genieten van een speciale status in de stad. Het is onnodig te zeggen dat de verliezers niet veel meer kunnen doen dan de dagen tot de volgende Palio te tellen. Op de volgende Palio wachten is misschien wel één van de meest authentieke Sienese ervaringen en weerspiegelt een uniek aspect van deze cultuur. 

Een aanvulling op deze gebeurtenis is de traditionele Sienese keuken. De variatie van intense smaken, die je elders in Toscane niet vindt, zal de bezoekers verrassen en verrukken. Probeer de pici pasta, de plaatselijke everzwijnworst, panforte en ricciarelli, samen met een glas heerlijke Chiantiwijn die in de streek wordt geproduceerd.

Agriturismo met zwembad in Buonconvento Siena Toscane

 


Grotere kaart weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.