LIVORNO

Livorno ligt langs de kust van de Ligurische Zee en is één van Italië’s invloedrijkste commerciële en toeristische havens.  Het is een belangrijke industriële stad die algemeen als de jongste stad van Toscane wordt beschouwd. Toch zijn er opgravingen die stille getuigen zijn van een rijk historisch verleden. Tijdens de renaissance (16de eeuw) onder de Medici, was de stad belangrijk, en kende zij veel hoogtepunten. Tot in het begin van de 20ste eeuw was Livorno ook een toeristische bestemming van internationaal belang door zijn vele badplaatsen en thermale baden. 


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Livorno verschillende keren gebombardeerd, waarbij zowel strategische doelwitten als de haven en de olieraffinaderij ernstig werden beschadigd. Ook de stad zelf heeft hierdoor een groot deel van zijn historische erfgoed verloren, hoewel enkele sporen nog terug te vinden zijn. Zo is het stadscentrum nog steeds opgebouwd als een versterkt pentagon, hét criterium dat in de 16de eeuw gehanteerd werd voor de ideale stad. Er zijn ook veel kerken, tempels en begraafplaatsen van verschillende godsdiensten, stille symbolen die de burgerlijke cultuur erg hebben beïnvloed. Deze verdraagzaamheid inspireerde de verlichte adel van het Toscaanse Groothertogdom, er werden prestigieuze theaters en belangrijke boekwinkels opgericht die het leven van de stad animeerden. De Italiaanse uitgave van de Encyclopédie werd hier gepubliceerd en ook vele schrijvers en kunstenaars verbleven in de gezellige dorpjes rond Livorno. 
In de eerste helft van de 19de eeuw werden er thermaalbaden opgericht in de mooie Belle Epoque stijl en de stad was een toeristische trekpleister.


Vakantiewoningen met zwembad in Cecina Livorno Toscane  
Grotere kaart weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.