GROSSETO

Grosseto, hoofdstad van de streek Maremma.

De streek Maremma is een uitgestrekt gebied dat vooral in de meest zuidelijke provincie van Toscane ligt, de provincie Grosseto. Maremma is bekend voor zijn verscheidenheid: de streek biedt een blauwe zee, lange stranden en ontoegankelijke kliffen, beboste, groene heuvels, en uitgestrekte vlakten en gecultiveerde akkers. In deze streek hebben eerst de Etrusken en daarna de Romeinen hun stempel gedrukt, oude beschavingen waarvan bloeiende steden zoals Roselle nu nog stille getuigen zijn. Daarna werd Maremma overheerst door de familie Aldobrandeschi en de De' Medici. 

Voor de hoofdstad van Maremma, Grosseto, is het niet gemakkelijk om zich te profileren in een prachtige streek als Toscane. De stad heeft geen scheve toren of prachtige, Middeleeuwse gebouwen om toeristen te lokken. Wel kwam de stad onlangs vaak in het wereldnieuws omdat de rechtzaak tegen kapitein Schettino van het cruiseschip Costa Concordia er plaats vond. 
Grosseto heeft nochtans veel te bieden. De stad heeft iets speciaals, het is een levendige stad met veel typische restaurantjes en bars. Grosseto ligt op een boogscheut van de zee. Op 12 km ligt Marina di Grosseto, een moderne badstad die 's zomers overspoeld wordt door toeristen. Er is een jachthaven en je kunt er veel watersporten beoefenen, zoals windsurfen, zeilen, kitesurfen, sup'en, … De Italiaanse atlete Alessandra Sensini is afkomstig uit Grosseto en behaalde in de jaren 1996-2010 tientallen medailles op WK's, EK's en Olympische Spelen in de discipline windsurfen, en stond daarbij meermaals op het hoogste trapje van het podium. 


Kathedraal van Grosseto

Het centrum van de kleine, maar snel groeiende stad Grosseto is zeker een bezoek waard. Het prachtige plein Piazza Dante met de mooie kathedraal of duomo van San Lorenzo is een pareltje. Neem zeker een kijkje binnen in de duomo. 
Grosseto, Palazzo Aldobrandeschi

Verder zie je op dit plein Palazzo Aldobrandeschi, één van Grosseto's belangrijkste herenhuizen. Deze palazzo werd gebouwd op de Middeleeuwse grondvesten van de residentie van de familie Aldobrandeschi. Later werd het gebouw omgevormd in appartementen en ateliers, tot in 1898 een petitie van 500 inwoners de provincie overtuigde om het gebouw aan te kopen en om te vormen in kantoren van het provinciebestuur.

Van Piazza Dante ga je naar Porta Nuova via Corso Carducci, een straat die zijn naam dankt aan de bekende Maremmaanse poëet, Giosuè Carducci. Corso Carducci is de perfecte plaats om te gaan winkelen of om er een namiddagje rond te kuieren. De gebouwen langs Corso Carducci werden op het einde van de negentiende eeuw heropgebouwd. De straat werd toen verbreed omdat het de belangrijkste straat van de stad werd. Als je langs Corso Carducci wandelt trekken de elegante herenhuizen in Liberty stijl de aandacht, zoals palazzo Pallini en palazzo Tognetti. Verder zijn er veel neoclassicistische gebouwen zoals palazzo Ariosti. De voorgevel van dit gebouw heeft twee paar zuilen die tot aan het dak reiken.

De stadsmuren van Grosseto zijn bijna intact gebleven. Op de stadsmuren (Mura Medicee), die oorspronkelijk gebouwd werden om de stad te verdedigen, kun je nu wandelen in de schaduw van de bomen. Het huidige uitzicht van de muren is het gevolg van verbeteringswerken die tussen 1574 en 1593 uitgevoerd werden op basis van een project van architect Baldassarre Lanci in opdracht van groothertog Francesco I de' Medici. De verdedigingsmuren hebben een hexagonale omtrek met hoeken die verdedigd werden vanop veelzijdige muurtorens met uitkijkposten bovenaan. Tot in 1757 waren de muren omgeven door een wal en een dijk. In 1855 liet Leopoldo II de meeste uitkijkposten afbreken, waardoor het uitzicht van de muren verbeterde en er werd op de muur een wandelpad met bomen aangelegd.
Piazza del Sale en Piazza San Francesco zijn ideaal om te genieten van een terrasje en om de mooie gebouwen te bewonderen. Je kunt ook de oude gevangenis van Grosseto bezoeken. 

In de vele restaurantjes kun je typische streekgerechten proeven zoals Tortelli Maremmani, een soort ravioli gevuld met ricotta en spinazie, Acquacotta, een lekkere soep met groenten, brood en een gepocheerd ei, heerlijke everzwijnstoofpotjes, lekkere salami's, hesp en de smaakvolle pecorino kaas, zijn maar enkele van de overheerlijke streekgerechten uit Maremma.

Net buiten het centrum van Grosseto, richting Rome, ligt het Natuurpark van Alberese, het Parco Naturale della Maremma. Hier kun je onder andere de Butteri, zeg maar Italiaanse cowboys, aan het werk zien, of je kunt een show van de butteri bijwonen. Dit is een demonstratie van kunstjes met hun lasso's en paarden. In het park kun je geleide wandelingen maken, en je kunt er allerlei wilde dieren tegen komen zoals herten, everzwijnen, … en de typisch Maremmaanse koeien met hun grote horens. Je kunt er fietsen huren om een fietstocht door het park te maken. Tot slot kun je in dit natuurpark dat aan de zee ligt, zonnen op het kilometerslange strand. In augustus zijn er in het park optredens van bekende en minder bekende Italiaanse zangers, het Festival Nazionale di Legambiente.

Grotere kaart weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.