PISA

Pisa, de stad der wonderen


Maak een uitstap naar de cultuurstad Pisa en bezoek Piazza dei Miracoli (Plein van de Wonderen) en de Scheve Toren


De naam Pisa is afkomstig van een Etruskisch woord dat "uitweg, afvloeiing" betekent, de uitweg of afvloeiing van een rivier in de zee. Om de 4 jaar viert Pisa, dat vroeger een maritieme republiek was, zijn verleden door de zeeslagen tussen de 4 historische maritieme republieken (Pisa, Venetië, Genua en Amalfi) na te bootsen tijdens de historische Regata op de rivier Arno.

Pisa, de scheve toren op Piazza dei Miracoli
Piazza dei Miracoli (het Plein der Wonderen) is één van de mooiste beziens-waardigheden van de stad. Op het plein vind je de doopkerk en Camposanto  (monumentale begraafplaats) met zijn 43 blinde bogen. Rechts van Camposanto zie je de Duomo, de kathedraal van Pisa, die helemaal met marmer bekleed is, een meesterwerk van Pisaanse Romaanse stijl uit het begin van de 14de eeuw. De bekende klokkentoren gekend als de scheve toren zie je achter de Duomo.

De architect Diotisalvi begon in 1152 met de bouw van het baptisterium (of doopkerk) maar deze werd gedurende 200 jaar niet afgemaakt. De loggia, de bovenverdieping en de koepel in marmer werden door Nicola Pisano toegevoegd. Leuk weetje: als je bij de doopvont staat en je zegt iets, zal je stem zal in verschillende toonhoogtes door de doopkerk weergalmen.

In de Middeleeuwen was het ronde Piazza dei Cavalieri (plein van de ridders) het burgerlijk en politieke centrum van Pisa. Op het plein vind je de Scuola Normale Superiore (hogere middelbare school), de Torre della Muda (bekend door het verhaal van Conte Ugolino in Dante’s Inferno) en de Kerk van Santo Stefano dei Cavalieri.

Agriturismo met zwembad in Volterra Pisa ToscaneGrotere kaart weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.