Vespa 75 jaar oud

 “Vespa is een levende legende. Vespa is een nooit eindigende romance en een uiting van vrijheid.” 


In de Toscaanse fabriek in Pontedera nabij Pisa werd in 1946 de eerste Vespa gemaakt. Na de tweede wereldoorlog wilde de familie Piaggio, die gespecialiseerd was in het bouwen van vliegtuigen, de verlamde Italiaanse economie er weer boven op helpen. Er was dringend behoefte aan een moderne en betaalbare manier van transport. Het voertuig moest gemakkelijk bestuurbaar zijn voor mannen en vrouwen, moest een passagier kunnen vervoeren en de kleding niet vuil maken. 
Het ontwerp werd toevertrouwd aan een vliegtuigdeskundige, D'Asciano, die een hekel had aan motorfietsen. Met zijn kennis van luchtvaarttechtniek ontwierp hij een voertuig, gebouwd op een frame met een handvatstuur en de motor gebouwd op het achterwiel. Toen Enrico Piaggio dit revolutionaire ontwerp zag vergeleek hij het met een “vespa”, het Italiaanse woord voor een wesp, omdat het design doet denken aan de slanke taille van een wesp. De eerste Vespa's hadden een 98cc tweetakt motor met 3 versnellingen en haalden 60 km per uur. 

De Vespa was geen oncomfortabele en luidruchtige motorfiets maar eerder een elegante scooter. Het werd een overdonderend succes. In de eerste 10 jaar na de tweede wereldoorlog werden er in Italië meer dan een miljoen Vespa's geproduceerd. Halverwege de jaren '50, werd Vespa ook in Duitsland, Groot-Brittanië, Frankrijk, België en Spanje geproduceerd. Slechts enkele jaren later werd de productie gestart in Indië en Indonesië. De Vespa werd buiten Italië vooral populair door de in 1953 uitgebrachte film “Roman Holiday” met Audrey Hepburn en Gregory Peck. 

Twee jaar na de eerste Vespa reed ook de eerste Ape (Italiaanse woord voor een “werkbij”) door de Italiaanse straten. De Ape is een Vespa met een open of gesloten laadbak. 

Vespa is niet zo maar een scooter, het is een wereldwijd cultureel fenomeen en het is één van de grootste iconen van Italiaanse stijl en elegantie. Met meer dan 16 miljoen geproduceerde scooters is Vespa over heel de wereld bekend. Gedurende 75 jaar heeft Vespa miljoenen mensen gefascineerd en aan de wereld een onvervangbaar beeld gegeven van Italiaanse stijl en van een vervoermiddel dat symbool staat voor vrijheid. 

Naar aanleiding van de vijfenzeventigste verjaardag ​​van Vespa bracht de Piaggio-groep een speciaal model uit. Wat is er beter dan een speciale versie? De Vespa 75 is een gelimiteerde editie die alleen beschikbaar is in 2021 en alleen in de modellen Primavera 50, 125 en 150 cc en GTS 125 en 300 cc. Dit once-in-a-lifetime juweel is een echte Diva die zal vele harten sneller te laten slaan.

Vespa 75 jaar
Speciale editie Vespa 75 jaar


Het Piaggio museum is een authentiek museum over de geschiedenis en toekomst van het merk Piaggio. Je vindt er oude en nieuwe Vespa's maar ook andere Italiaanse merken zoals Aprilia, Moto-Guzzi en Gilera, alle merken/modellen uit de Piaggio Groep. Dit jaar wordt in het museum de 75ste verjaardag van Vespa gevierd, met een uitzonderlijke tentoonstelling van Vespa's.

Breng zeker een bezoek aan het Vespa Museum bij de fabriek van Piaggio in Pontedera (in Viale Rinaldo Piaggio n.7). Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Vanwege de Corona-beperkingen, moeten bezoeken vooraf telefonisch worden gereserveerd (+39 0587-27171). Toegang is beperkt tot groepen van maximaal 10 personen. Maandag gesloten. Het museum bereik je makkelijk vanuit Pisa, Florence en Livorno.

Vakantiewoningen met zwembad in Borgo a Mozzano nabij Lucca



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.