SAN GIMIGNANO

San Gimignano is een stadje in de provincie Siena dat genoemd is naar de heilige die de stad redde van de invasie van de Goten. Het ligt 325m boven de zeespiegel en heeft ongeveer 7.000 inwoners.
Je kunt er de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pieterskerk bewonderen, evenals de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk met de kapel van de heilige Serafina, het museum voor Religieuze Kunst, het vroegere stadhuis Palazzo Podestà en het Pratellesi Paleis. San Gimignano is bekend om zijn veertien torens die het silhouet van de stad domineren.

In de Oudheid was San Gimignano een klein stadje in de Grieks-Etruskische periode (3de en 2de eeuw v.C.). Er zijn echter ook overblijfselen uit een nog verder verleden. De religieuze plaats Pugiano, die je nog kunt zien in de vallei van de rivier Riguardi, blijkt te dateren uit het Archaisch-Etruskisch tijdperk. De legende over het ontstaan van de stad wijst de oprichting toe aan de vestiging van Silvio, één van de Romeinse patriciërs die vluchtte na het mislukte complot tegen Catilina. Volgens deze legende zou de stad in 63 v.C. zijn ontstaan met de oprichting van het dorp Silvia.
Tegen de Middeleeuwen was Silvia een volwaardige stad die hernoemd werd naar de Bisschop van Modena, Gimignano. Met zijn verschijning zou hij de invasie van de stad door de barbaarse bendes van Totila verhinderd hebben. Dankzij de pelgrimsroute Via Francigena, groeide het aantal kerken en abdijen in San Gimignano en in de directe omgeving. Deze route, die door de Longobarden werd geopend langs de oude Via Cassia en vervolgens door de Franken werd gecontroleerd, is een ware verkeersader die Noord-Europa met Rome verbindt. 

In 1199 bevrijdde de stad zich van het bisdom Volterra en het werd een autonome stad. In die periode leed de stad onder de verdeeldheid tussen de voorstanders van de paus, de Welfen, en de voorstanders van de keizers van Duitsland, de Ghibellijnen, die een echte “burgeroorlog” ontketenden in de streek. Eén van de vele diplomaten die de stad aantrok om de broedermoorden in Toscane te stoppen was Dante Alighieri, in 1300. In het midden van de 14de eeuw verergerde de pest de sociaal-economische crisis en in 1354 onderworp de stad zich aan de autoriteit van de Florentijnse republiek. Vanaf toen werd San Gimignano één van de belangrijkste centra van het Florentijnse hertogdom, ondanks de voor de hand liggende afname van de bevolking. Van de 13.000 inwoners aan het begin van de 14de eeuw bleven er aan het eind van de 15de eeuw nog maar 3.000 over.

Deze situatie had tot gevolg dat er in die tijd weinig bouwkundige ingrepen waren in de struktuur van het stadscentrum. Hierdoor zagen de inwoners tientallen jaren geleden in dat ze een waardevol, authentiek artistiek erfgoed in open lucht bezaten, dat heden gebruikt wordt voor het internationaal toerisme. San Gimignano werd enkele jaren geleden toegevoegd aan de lijst van door de Unesco beschermd werelderfgoed, omwille van de intacte Middeleeuwse struktuur.


Grotere kaart weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.