Paastradities in Toscane

In Toscane zijn er tijdens de Goede Week, de aanloop naar Pasen, in veel steden en dorpen evenementen, die absoluut het bijwonen waard zijn.
 
de kathedraal van Florence
Paastradities zijn meestal eeuwenoude tradities, die bovendien verschillen van plaats tot plaats, zoals boetedoeningen en religieuze optochten, kruistochten of er zijn de vele dorpsfeesten net voor of na Pasen met als hoogtepunt natuurlijk grote feesten op Paaszondag. 
Eén van de bekendste tradities op Pasen in Toscane is de "scoppio del carro” (de explosie van de kar) in Florence. Deze traditie gaat terug tot de tijd van de kruistochten.

Volgens de legende was de beroemde Florentijnse leider Pazzino dei Pazzi er in 1099 als eerste in geslaagd de christelijke vlag op de torens van Jeruzalem uit te steken. Godfried van Bouillon beloonde zijn moed met enkele stenen van het Santo Sepolcro (Heilige Graf). Pazzino dei Pazzi bracht deze stenen mee naar Florence en de bisschop van Florence gebruikte ze om op Paaszaterdag het heilige vuur aan te steken voor de gelovige Florentijnen. De familie dei Pazzi hield deze traditie in leven met een carro di fuoco, een kar die in brand gestoken werd met de heilige stenen van Jeruzalem. 

de Brindellone
Deze traditie wordt nu verdergezet op Paaszondag. 's Morgens vergezelt een stoet met vendelzwaaiers en trompettisten in traditionele kledij de mooi versierde kar (brindellone genaamd) die door ossen voortgetrokken wordt van de stadspoort Porta a Prato tot in het centrum in Piazza Duomo
de colombina
Aan de Duomo wordt een draad gespannen van de kar naar het altaar van de kathedraal. Een mechanische duif met olijftak (colombina) die op de draad gemonteerd is, vertrekt van het altaar en glijdt met een brandende lont naar de kar om er een vuurwerk aan te steken. Na de Paasmis ontsteekt de aartsbisschop de lont en de duif 'vliegt' naar de kar.  
de Ontploffing van de Kar
de Ontploffing van de Kar
Daar wordt zo een kleurrijk vuur aangestoken. De legende wil dat als de ceremonie zonder problemen wordt volbracht, de Florentijnen een voorspoedig jaar tegemoet zien. Zo moet de duif onder andere op eigen kracht terug naar het altaar geraken en de laatste keer dat dit niet lukte, in 1966, treedde de Arno buiten zijn oevers en overstroomde Florence!


Paasgebak Colomba
De duif is trouwens aanwezig als een rode draad in de paastradities in Italië. Zo wordt er op Pasen Colomba gegeten een typisch gebak met amandelnoten in de vorm van een duif, en meestal geen paaseieren zoals in Vlaanderen of Nederland. 
Dit brengt ons bij ... de waarheid achter de klokken van Rome.
In Italië bestaat de traditie van de “campane mute” (het zwijgen van de klokken): van Goede Vrijdag tot Paaszondag blijft het op het uur stil in de Italiaane dorpen, want de kerkklokken luiden die dagen niet. Dit gebruik staat symbool voor het lijden dat Jezus heeft doorstaan. Volgens de Belgische en Nederlandse traditie zouden de torenklokken die dagen dan weer naar Rome gevlogen zijn om er paaseieren te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.