Sterrenrestaurants in Toscane

De nieuwe Michelin Gids Italië 2015

Op 4 november 2014 werd in Milaan de 60ste editie van de Italiaanse Michelin Gids voorgesteld. In deze editie voor 2015 zijn de 332 beste Italiaanse restaurants opgenomen. In alle 24 landen waar de gids wordt uitgegeven, hanteert Michelin de zelfde, strenge selectiecriteria. Deze worden door Michelin inspecteurs gehanteerd in Italië, net als in België en Nederland en bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten. Zo moet de kwaliteit van een restaurant met drie sterren in Florence de zelfde zijn als in New York, en zo ook de kwaliteit van een restaurant met 1 ster in Lucca de zelfde als in Londen.

Enoteca Pinchiorri *** in Florence
De 5 principes van Michelin zijn : 
  • Anonieme inspectie: de gerechten worden anoniem en regelmatig door de inspecteurs getest om de kwaliteit te beoordelen en de inspecteurs betalen de rekening, zoals elke andere klant. 
  • Onafhankelijkheid: de restaurants worden onafhankelijk geselecteerd en kosteloos in de Michelin Gids opgenomen.
de wijnkelder van Da Caino** in Montemerano
  • Selectie: de Michelin Gids biedt een keuze van de beste restaurants in elke prijsklasse en in elke kwaliteits-categorie, op basis van een strenge selectie, die door alle inspecteurs op dezelfde manier wordt gehanteerd.
Piccolo Principe** in Viareggio
Arnolfo** in
Colle di Val d'Elsa
  • Jaarlijkse update: ieder jaar worden alle praktische inlichtingen, classificaties en onderscheidingen herzien en eventueel aangepast.
  • Een unieke selectieprocedure: de beoordelingscriteria zijn identiek voor alle landen.


Michelin kent aan de restaurants 1, 2 of 3 sterren toe en dit is de betekenis ervan: 
  • één ster* - een uitstekende keuken in zijn categorie; 
  • twee sterren** - verfijnde keuken, een omweg waard; 
  • drie sterren*** - voortreffelijke keuken, de reis waard, het eten is altijd zeer goed, soms buitengewoon.

Bracali** in Massa Marittima
Italië staat in de gids van 2015 met zijn 332 sterrenrestaurants op de tweede plaats in de wereld, na Frankrijk. Alleen in Toscane zijn er 30 restaurants in de gids opgenomen. Toscane is dan ook de 4de Italiaanse regio met de meeste sterren.

L'Enoteca Pinchiorri in Florence blijft het enige 3-sterren restaurant in Toscane. 

De 2-sterren restaurants zijn 
  • Bracali in Massa Marittima (GR)
  • da Caino in Montemerano (GR)
  • Piccolo Principe in Viareggio (LU)
  • Arnolfo in Colle di Val d'Elsa (SI).

Er zijn in Toscane zes nieuwkomers met 1 ster (*N)

Silene*N in Seggiano
  • Silene in Seggiano (GR)
  • La Torre in Tavarnelle Val di Pesa (FI) 
  • Le tre Lune in Calenzano (FI)
  • Winter Garden by Caino en La Bottega del Buon Caffè in Florence
  • L'Imbuto in Lucca. 

Wie naar een sterrenrestaurant wil in de provincies Arezzo, Livorno, Pisa of Pistoia heeft niet echt veel keuze. In elk van deze provincies vind je slechts 1 restaurant met 1 ster: 

Le Tre Lune*N in Calenzano
  • Il Falconiere in Cortona (AR)
  • La Pineta in Marina di Bibbona
  • Lunasia in Tirrenia (PI)
  • Atman in Pescia (PT). 


In de provincies Florence, Grosseto, Lucca en Siena heb je meer keuze. Naast de eerder genoemde nieuwkomers zijn dit de restaurants met één ster:

Trattoria Toscana* in
Castiglione della Pescaia
Florence
  • in Florence Ora d'Aria en Il Palagio
  • in Tavarnelle di Val di Pesa Osteria di Passignano
Grosseto
  • Trattoria Toscana in Castiglione della Pescaia
  • Il Pellicano in Porto Ercole
  • All'Acquacotta in Saturnia
Lucca
Butterfly* in Lucca
  • in Forte dei Marmi Bistrot, Lorenzo en Magnolia
  • in Viareggio Romano
  • in Lucca Butterfly

Siena
Castello di Fighine*
  • Il Colombaio in Casole d'Elsa
  • La Bottega del 30 in Castelnuovo Berardenga
  • I Salotti in Chiusi
  • Castello di Fighine in San Casciano dei Bagni

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.