De berg Monte Amiata

Het hele jaar activiteiten in de bergen

Monte Amiata
Hou je van een vakantie in het teken van sport, plezier en natuur, dan is de streek rond Monte Amiata voor jou perfect. Het gebied is een echt paradijs voor sportliefhebbers, maar natuurlijk ook voor ieder die dit prachtige gebied wil ontdekken.

De berg Monte Amiata is een sluimerende vulkaan. Wintersport liefhebbers kunnen hier genieten van de skipistes en van cross-country skiën, terwijl wandelaars er in de herfst op zoek gaan naar paddestoelen en kastanjes. De lente is dan weer de beste periode om frambozen en bosbessen te zoeken. Hou je van een kanotocht? Ook dat kan hier. Je kunt kanotochten maken op één van de vele riviertjes.
 
Voor de bergbeklimmers zijn er zes paden met adembenemend uitzichtspunten. Beginnende alpinisten kunnen de iets makkelijkere paden langs de kliffen van Monte Amiata verkennen. En getrainde fietsers kunnen een ongelooflijke mountain bike excursies ondernemen of een klim naar de top van de berg.

Skiliften op Monte Amiata
Als de berg met een wit sneeuwtapijt bedekt is, zijn de 15 skiliften, gelegen op vier locaties op de berg (Prato della Contessa, Prato delle Macinaie, Marsiliana en de Cantore Refuge) geopend. Er zijn ongeveer 25 km skipistes en afdalingen en ook 12 km cross-country skipaden. Er zijn skischolen voor de beginners, kinderen of voor wie zijn stijl wil opfrissen. Als er veel sneeuw ligt is het niet alleen leuk om te skiën maar het is hier ook heerlijk om een wandeling te maken in de bossen. Tot slot zijn er paden aangelegd voor Nordic snowshoeing.

De verschillende wandelroutes van Monte Amiata zijn heel bekend. De belangrijkste excursie van dit uitgebreide netwerk is de "Ring van de berg”, een prachtige route van 28 km lang. Dit 12 uur durende traject brengt je langs de fascinerende bergsteden en dorpen, zoals Abbadia San Salvatore, Vivo d'Orcia, Arcidosso, Piancastagnaio en Santa Fiora. Deze route is goed aangegeven met borden. Andere routes verbinden Santa Fiora, Piancastagnaio en de "Ring van de berg' met Monte Civitella en Castell'Azzarra. Deze voetpaden kronkelen door de natuurgebieden van Pigelleto en Monte Penna. Een andere aanrader is zijn de 'kastanje' routes met onderweg hun mooie fauna en flora, het oude kasteel, de vele villa’s en de oude boerderijen.


Trekking liefhebbers kunnen deze wandeltochten op Monte Amiata combineren met uitstappen van Monte Amiata naar interessante plaatsen in de streek Maremma of in de provincie Siena. Langs gemarkeerde routes in de provincie Grosseto kom je langs Pitigliano, Saturnia, Scansano en de kuststreek van Monte Argentario. De routes richting Siena kronkelen langs Montalcino, Pienza, Montepulciano en Chiusi. Het langste wandelpad Florence-Siena-Rome werd in 1996 ingewijd en verbindt 25 Toscaanse steden met Rome. De prachtige route doorkruist de bossen van Monte Amiata en het gebied van Monte Labbro. Deze trajecten kun je ook met een speciale gids te paard verkennen.

De fietsroutes zijn perfect mogelijk met een mountainbike maar voor het merendeel is toch een ATB-fiets bike aan te raden want de paden zijn zowel klimmend als dalend, en de weggetjes zijn zowel op zand als op asfalt. Wil je graag met een gewone fiets (enkel op geasfalteerde wegen) rondtoeren dan zijn er in het noordelijke deel van Monte Amiata, de Maremma en de streek Val d’Orcia enkele leuke routes. De vijf trajecten die naar de top van Monte Amiata gaan zijn enkel aan te bevelen voor geoefende fietsers.

Vakantiehuisjes met zwembad in Cinigiano (GR) nabij Monte Amiata


Grotere kaart weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.