Toscane en fietsen, een ideale combinatie

Fietsen en Toscane gaan al jaar en dag zeer goed samen, dankzij enkele ideale omstandigheden om te fietsen die je in Toscane aantreft. Er is de afwisseling van vlakke en heuvelachtige trajecten, met mogelijkheden tot bergachtige wegen, het schitterende landschap in een relatief dunbevolkte streek en dus met weinig verkeer, het aangename klimaat met milde temperaturen in het voor- en najaar en overwegend droog en zonnig weer in de zomer. Heel wat wielerploegen kiezen dan ook Toscane voor de voorbereiding van hun wielerseizoen.

Na de eerste afspraak met de elite-renners in Toscane begin februari voor de GP Costa degli Etruschi is er aanstaande zaterdag 8 maart 2014 de Strade Bianche. Kenmerkend voor deze wedstrijd is het parcours dat voor ongeveer een vierde uit niet geasfalteerde, verharde landwegen (strade bianche) bestaat. Dit zorgt vaak voor extra spektakel vooral als het enkele dagen voor de wedstrijd of meer nog tijdens de wedstrijd regent. Voor de 8e editie dit jaar werd het parcours aangepast: er zijn 10 trajecten van in totaal 45 km met landwegen terwijl dat er vorig jaar 8 waren van in totaal 57 km.

De wedstrijd vertrekt in San Gimignano, een Middeleeuws heuvelstadje dat bekend is om haar vele torens en dat daarom ook wel het Middeleeuwse Manhattan wordt genoemd. Het parcours van 197 km ligt volledig in de provincie Siena en komt voorbij gekende toeristische stadjes zoals Monteriggioni, Montalcino, Pienza, en Asciano.

Naast de 45 km strade bianche zijn er ook heel wat beklimmingen, waaronder twee korte maar steile beklimmingen in de laatste 20 km voor de aankomst en nog een lastige klim op minder dan 3 km voor de aankomst op het centrale plein van de stad Siena, Piazza del Campo

Onder de deelnemers de Nederlanders Hoogerland, Poels, Dumoulin, Stamsnijder en Maaskant, de Belg Ben Hermans en verder uiteraard ook grote namen zoals Evans, Cavendish, Wiggins, Sagan, Kreuziger en de winnaars van voorgaande edities Cancellara, Kolobnev, Löfkvist, Iglinskiy en de winnaar van vorig jaar Moreno Moser.
 
De volgende afspraak in Toscane is voor de start van de Tirreno-Adriatico. Deze wedstrijd gaat van start aan de Tyrreense kust in de provincie Livorno op woensdag 12 maart 2014 met een ploegentijdrit van 18 km van Donoratico naar San Vincenzo. Op 13 maart is er een rit van 166 km van San Vincenzo richting Pisa met aankomst in Cascina. Op 14 maart is er de derde etappe van 210 km van Cascina, onder Firenze door naar Arezzo. Op 15 maart vertrekt de koers voor een rit van 244 km uit de provincie Arezzo richting Umbrië en verder naar de Adriatische kust waar de rittenwedstrijd op dinsdag 18 maart wordt afgesloten met een individuele tijdrit in San Benedetto del Tronto.

De Giro d’Italia doorkruist Italië dit jaar van zuid naar noord door Umbrië en er is geen etappe die in Toscane voorbij komt.

Na de zomer is er in de Chianti streek in Toscane de Eroica. Geen profrenners op deze wedstrijd, maar wel wielrenners op pensioen en veel wielerliefhebbers, alle met fietsen van voor 1987, want het reglement van de Eroica voorziet nu eenmaal dat je enkel mag deelnemen met een wegfiets van voor 1987. 
Vele deelnemers verschijnen bovendien in uitrustingen van 30-40 jaar geleden, denk daarbij bijvoorbeeld aan de bruine wielertruitjes van Molteni waar Eddy Merckx een tijd lang mee reed of de in Italië zeer populaire, lichtblauwe truitjes van Bianchi Campagnolo waar Gimondi mee reed; ronduit schitterend.

Ook het parcours van deze nostalgische westrijd van ruim 200 km gaat gedeeltelijk over de strade bianche, wat uiteraard met fietsen van zo’n 30 jaar oud, met de versnellingen op het frame en niet op het stuur – ook dat is voorzien in het reglement - vaak een beproeving is. Het parcours van de Eroica is hele jaar door bewegwijzerd en je kunt het dus het hele jaar door afleggen met je eigen hedendaagse fiets, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent in Toscane. Je doorkruist er enkele van de mooiste streken van Toscane: de Chianti streek, Valdarbia, de wijnstreek Montalcino, Val d’Orcia en de Crete Senesi.

De Eroica vindt dit jaar plaats op zondag 5 oktober en gaat van start in Gaiole in Chianti. Je kunt kiezen tussen 4 parcours van 38, 75, 135 of 205 km. De 205 km is de echte Eroica waar de meesten zo’n 10 uur over doen. De laatste twee jaar waren er 5.000 deelnemers (het maximum aantal inschrijvingen dat men sinds 2012 nog toelaat) en meestal halen slechts een 400-tal deelnemers de eindstreep van de 205 km. Wie wil deelnemen aan de Eroica moet op voorhand en best tijdig inschrijven. Neem gerust contact met ons op voor meer info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.