DOCG wijnen in Toscane

Op Italiaanse wijnflessen kun je verschillende afkortingen terugvinden. Dit zijn oorsprongsbenamingen die beschouwd worden als een kwaliteitsgarantie. DOCG betekent Denominazione di Origine Controllata e Garantita en wordt beschouwd als de elite van de Italiaanse wijnen. Om deze erkenning te bekomen moeten wijnproducenten strikte regels volgen voor wat betreft de druivenproduktie, de bereiding, de vinificatie, het rijpen en het afvullen van de wijn. 

Om in aanmerking te komen voor de erkenning DOCG moet het gebied vooraf minstens 5 jaar de DOC erkenning hebben. Ook voor de DOC erkenning gelden er strikte regels. Zo zijn onder ander de toegelaten druivensoorten vastgelegd, de minimale en maximale produktiehoeveelheid, het alcoholgehalte en de zuurtegraad. Bovendien is het herkomstgebied van de wijnen nauwkeurig omschreven.

De voorbije jaren hebben heel wat nieuwe wijngebieden de DOCG benaming verworven. Zo zijn er ondertussen 73 DOCG wijnen in Itali
ë, waarvan 11 in Toscane. De gebieden die al jaren deze benaming mogen voeren zijn Chianti, Chianti Classico, Carmignano, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Vernaccia di San Gimignano en Morellino di Scansano. De wijnen die pas sinds enkele jaren het DOCG label dragen zijn Elba Aleatico Passito, Suvereto, Montecucco Sangiovese, en Val di Cornia Rosso.
Castello Banfi, Montalcino
Met 11 DOCG wijnen is Toscane is de derde streek in Italië, na Piemonte e Veneto met respectievelijk 16 en 14 DOCG wijnen. Daarnaast is Toscane de tweede streek in Italië naar aantal DOC wijnen (39) na Piemonte met 42. De meest gekende Toscaaanse DOCG wijn is ongetwijfeld Brunello di Montalcino. De eerste die in 1993 het DOCG label verwierf was echter Vernaccia di San Gimignano.

BRUNELLO DI MONTALCINO

Montalcino, klokkentoren
De produktiezone is beperkt tot het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. Brunello di Montalcino is één van de meest gewaardeerde Italiaanse wijnen.
In deze streek van Toscane wordt sinds eeuwen wijn gemaakt, maar het ontstaan van Brunello di Montalcino dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De werkelijke doorbraak kwam halverwege de jaren '60 van de afgelopen eeuw toen bekende Hollywood sterren de wijn met veel plezier begonnen te drinken. Brunello di Montalcino is gemaakt van 100% Sangiovese druiven. Er wordt 8000 liter wijn per hectare geproduceerd. Volgens de DOCG regels mag de wijn op z'n vroegst het vijfde jaar dat volgt op de oogst op de markt gebracht worden. Als je het stadje Montalcino bezoekt kan je niet naast de wijn kijken. Het centrum is overvol van winkels die de locale wijnen te koop aanbieden. Na een bezoek aan de stad is de kans dan ook groot dat je zelf ook een tasje met enkele flesjes lekkere wijn meedraagt. 
Villa Vistarenni, Gaiole in Chianti
Wie in Toscane op reis is, kan bij verschillende wijndomeinen in Montalcino, maar uiteraard ook in andere wijnstreken in Toscane, rechtstreeks bij de producenten wijn gaan proeven en kopen. Er zijn bovendien in veel gebieden wijnroutes die aangegeven zijn met borden langs de weg.


http://www.alba-toscana.nl/st/103/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.