Volterra

Volterra ligt op een heuvel en is één van de oudste steden in Toscane.
 
Volterra biedt zijn bezoekers niet alleen geschiedenis en cultuur, maar ook een vleugje romantiek. De stad  heeft veel pleinen, paleizen en torens wat de stad een filmisch, romantisch gevoel geeft. 

Volterra, duomo
In het veertiende-eeuwse historisch centrum van Volterra zijn er veel straatjes en steegjes met prachtige Middeleeuwse en Renaissance paleizen, Romantische kerken en musea met  Etruskische vondsten. Omwille van de vele ondergrondse tunnels en geheime gangen wordt Volterra beschouwd als de thuisbasis van de Volturi, een kring van krachtige, oude vampieren.
Wie de stad liefst te voet ontdekt wordt niet teleurgesteld. Je kunt een wandeling maken van Via Francheschini tot Piazza dei Priori. Je passeert dan onder andere langs de Porta di San Francesco met één van de weinige intact gebleven fresco’s.
 
Piazza dei Priori, Volterra
Piazza del Battistero
Palazzo dei Priori is het oudste "stadhuis" in Toscane. De plaats waar de bureaucratische en administratieve activiteiten plaatsvonden. Het gebouw werd in de 13de eeuw opgetrokken, en was de residentie van de "Kapitein van het Volk". Het plein ligt dichtbij Piazza del Battistero, het religieuze centrum van Volterra. Het feit dat deze twee gebouwen zo dicht bij elkaar werden gebouwd is het bewijs van de sterkte van Volterra en van de samenwerking en eenheid tussen de politiek en de Kerk. Op dit plein zijn er talrijke culturele activiteiten en in de zomermaanden is er hier een wekelijkse markt. 


Via Porta all'Arco
Wandel ook eens langs Vicolo Mazzoni, tussen Piazza dei Priori en Via Porta all'Arco. Dat is het steegje waar de hoofdrolspelers van de film 'New Moon' elkaar in een hartverscheurende scène ontmoetten.

Porta all'Arco
 Ook Porta all'Arco is zeker een bezoekje waard. Dit is de enige Etruskische stadspoort die nog steeds deel uitmaakt van de oude stadsmuren.

Tot slot vind je in Via dei Sarti het prachtige Palazzo Viti, één van Italië's mooiste privé huizen, met elegante, fraai ingerichte kamers, die tot op vandaag in hun oorspronkelijke staat bewaard zijn en opengesteld zijn als museum. Een absolute aanrader om te bezichtigen.

Het Romeinse Theater bevindt zich in de archeologische site van Vallebuona dichtbij de Middeleeuwse muren. De opgravingen van het theater begonnen in 1950 onder toezicht van Enrico Fiumi. Het theater zou dateren uit de 1ste eeuw voor Chr. Je ziet nog de eerste negentien rijen met zitplaatsen, gebouwd op de natuurlijke helling en het halfronde orkest dat oorspronkelijk met marmer was bekleed. Van het podium zijn enkel het oksaal en een gedeelte van de struktuur en marmeren kolommen van de 'frons scenae' overgebleven. In een latere periode, toen het gebouw voor een ander doel werd gebruikt, werden er thermale baden toegevoegd bij de portico.

ALBAST
 
Albast (of seleniet) werd reeds door de Etrusken in Volterra bewerkt en de stad is nog steeds vooral daarvoor bekend.
Albast is een Egyptische term die waarschijnlijk afkomstig is van de stad van Albastron. In de oudheid maakte men vooral vazen en amforen van albast om er parfums in te bewaren.

De albast die nu wordt gebruikt voor de vele beeldjes en sculpturen wordt ontgonnen net onder Volterra in de stad Castellina Marittima. De albast werd er duizenden jaren geleden gevormd dankzij een proces van bezinking van calciumsulfaat concentraten. Albast is een zachte steen, die veel gemakkelijker bewerkbaar is dan bijvoorbeeld marmer. Deze zachtheid maakt het de ideale steen om kleine kunstwerkjes te maken, of grotere werken met rijkelijk gedetailleerde, decoratieve motieven. Meer dan tweeduizend jaar zijn verstreken sinds de Etrusken albast begonnen te gebruiken, en nog steeds wordt albast bewerkt in Volterra. Al vertegenwoordigt het geen aanzienlijk deel meer van de lokale economie, toch is het fundamenteel voor de cultuur van de stad. Er zijn slechts een paar echte werkplaatsen in het oude centrum van de stad overgebleven. Deze ambachtslieden bewerken niet alleen de albast, maar ze maken dit materiaal ook weer populair.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.