Tradities in Toscane - Pisa

De stad Pisa is niet alleen bekend voor haar “Scheve Toren” en het Plein der Wonderen maar ook voor het feest van San Ranieri, de patroonheilige van de stad. Jaarlijks wordt op 16 juni het stadsfeest La Luminara gevierd en de dag erop, op 17 juni, vindt de Palio di San Ranieri plaats, een roeiwedstrijd waaraan de verschillende stadswijken deelnemen en tegen elkaar strijden voor de overwinning.
La luminara
Traditioneel wordt op 16 juni La Luminara, het feest van de verlichting gevierd. Het feest dateert van 1688, het jaar waarin de urne van San Ranieri, de patroonheilige van de stad, in de kathedraal van Pisa werd geplaatst. Naar aanleiding hiervan werd toen een groot feest gehouden en werd de hele stad met olielampen verlicht. Het historisch centrum van Pisa wordt ook nu nog steeds verlicht ter gelegenheid van dit feest. Meer dan 120.000 lichtjes geven Pisa ’s avonds een middeleeuws karakter: talrijke palazzi, kerken, torens, bruggen en de rivier Arno worden verlicht. Op de pleinen en langs de straten van het historisch centrum vind je allerlei kraampjes met artisanale produkten, eten en drinken en nog veel meer. Het feest wordt rond 23.15u afgesloten met een prachtig, spektaculair vuurwerk.

het team van Sant'Antonio
De dag erna, op 17 juni, wordt de Palio van San Ranieri gehouden. Voor de wedstrijd is er een historische processie op de rivier Arno. In de wedstrijd zelf nemen vier ploegen het tegen elkaar op. De ploegen vertegenwoordigen de vier historische wijken van de stad: San Francesco, San Martino, Santa Maria en Sant’Antonio. Deze regatta gaat terug tot de 13e eeuw. Toen werd de wedstrijd echter gehouden in ere van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Sinds 1718 wordt de wedstrijd steeds houden op 17 juni, de verjaardag van de patroonheilige van Pisa.

De boten zijn geïnspireerd op de typische "stefaniane" fregatten die werden gebruikt door de ridders van de Medici van de Orde van Santo Stefano. De bemanning bestaat uit acht roeiers, een stuurman en klimmer. De boten hebben elk hun eigen kleur, zo is de boot van de wijk San Francesco geel, die van San Martino rood, die van Santa Maria is blauw en de boot van de wijk Sant’Antonio is groen. Er moet anderhalve kilometer stroomopwaarts geroeid worden tot aan de finish waar een verankerde boot ligt met een 10 meter hoge paal waarop een vlag is bevestigd. De klimmer moet hier zo snel mogelijk één van de drie vlagjes nemen.  Wie als eerste het blauwe vlagje neemt is de winnaar. De wijk die dit spektakel wint geniet natuurlijk een jaar lang van de roem van de overwinning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.