De "Eroica", nostalgie in de Chianti streek

Rijden met een ouderwetse koersfiets op de mooiste onverharde wegen ter wereld, de zogenoemde Strade Bianche, in de Chianti streek in Toscane, dat is de essentie van L’Eroica. Het parcours van deze wedstrijd voor oldtimer-fietsen slingert zich langs de prachtige wegen en decors van de Toscaanse regio’s Chianti, Siena en Val d’Orcia, met als hoogtepunt de authentieke Strade Bianche waardoor je de sfeer van vroeger echt herbeleeft.

“Sinds 1997 is l’Eroica (de heldenrace) een voorbeeld van ecologisch fietserfgoed. Deze wielertocht met oude koersfietsen is een voorbeeld van een duurzame, gezonde levensstijl en van gewoon, eerlijk fietsen. Dit is een wedstrijd waarin iedereen op zijn eigen manier een "held" is, want hier telt maar één ding, tonen dat je je met een glimlach helemaal kunt geven voor een gezonde passie.” (Giancarlo Brocci)

De filosofie van deze wedstrijd komt voort uit de liefde voor het fietsen, een sport die veel geschiedenis schreef in Italië, omdat het een volkssport is, een mooie, eerlijke sport, een sport die door veel Italianen werd en wordt beoefend.


L’Eroica wordt gereden met wielerfietsen van voor 1987, met de versnellingen op het frame en de remkabeltjes buiten het frame. Het is geen wedstrijd of competitie, maar een fietstocht, die toch wel een bepaalde inzet vraagt. Het langste parcours is 205 km en de beklimmingen en de afdalingen zijn zwaar, maar het panorama is prachtig. Je rijdt door de wijngaarden van de Chiantistreek, door de “Crete Senesi”, de typische kleiheuvels rond Siena en door de prachtige, schilderachtige landschappen met glooiende velden en spectaculaire kleurencombinaties van Val d’Orcia. 


Het speciale aan deze tocht is dat niet alle deelnemers - er worden er “slechts” 5.000 toegelaten - samen vertrekken. Iedereen vertrekt wanneer hij er zin in heeft, meestal bij dageraad. De eindkwalificatie wordt alfabetisch opgemaakt met het uur van vertrek en aankomst van elke deelnemer. Iedereen mag meefietsen maar enkel de deelnemers die deze prachtige wedstrijd uitrijden met een oldtimer fiets krijgen een certificaat. Sinds een paar jaar zijn "moderne" fietsen niet meer toegestaan. Om in de sfeer te blijven kleden de deelnemers zich in de stijl van de wedstrijd met authentieke retro koerstruitjes.


Er zijn vier verschillende routes, en je kunt kiezen voor een parcours van 38 km tot 205 km. Alle routes vertrekken in Gaiole in Chianti en doorkruisen het Chianti gebied, en sommige routes gaan naar Siena of Val d'Orcia, zelfs tot Montalcino, langs de vele heuvels, met steile beklimmingen op grind- en zandweggetjes. De Eroica van 205 km is de tocht der tochten met een niveauverschil van 3700m waar de velen tot 15 uur over doen. Dit is de extreemste van de 4 voorgestelde fietstochten, maar je komt er langs de mooiste plekjes van de streek en je geniet er van het prachtige landschap. 

Dit jaar gaat de Eroica door op 5 oktober 2014, afspraak volgend weekend dus. 

Landgoed met zwembad in de Chianti Classico streek in Toscane
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.