Goddelijke Schoonheid in Siena

Kathedraal van Siena
De vloer van de kathedraal of duomo van Siena wordt La Divina Bellezza of in het Nederlands “Goddelijke Schoonheid” genoemd en is momenteel uitzonderlijk opengesteld voor het publiek. De vloer is een meesterwerk gecreëerd door verschillende kunstenaars uit de 14de tot de 19 de eeuw. De vloer is gemaakt met een inlegtechniek van marmer en is buitengewoon, niet alleen omwille van de gebruikte techniek maar ook omwille van de boodschap en de figuren die afgebeeld zijn.

Meestal is de vloer niet goed zichtbaar omdat er jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers overheen lopen. Vasari, één van de beroemdste kunstschrijvers, beschreef de vloer als de prachtigste vloer die ooit is gemaakt. Het geheel is het resultaat van een complex iconografisch programma dat door de eeuwen heen, van de 14de tot de 19de eeuw, werd gerealiseerd. 

La Divina Bellezza
Er werd hiervoor gebruikt gemaakt van inscriptie en mozaïek met plaatselijke marmer zoals brokaat geel, grijs van Montagnola en groen van Crevole. 
De modellen ter voorbereiding van de 56 inlegwerken werden door belangrijke Sienese kunstenaars gemaakt waaronder Sassetta, Domenico di Bartolo, Matteo di Giovanni, Domenico Beccafumi en door de Umbrische schilder Pinturicchio, die in 1505 het beroemde werk met de Monte della Sapienza (Berg der Wijsheid) schilderde, een symbolische weergave van de weg naar de Deugd om de innerlijke rust te bereiken.
 
Naast de kathedraal en de schitterende vloer kun je bovendien de marmeren vloer ook van bovenaf bekijken, met een begeleide rondleiding. Je kunt hiervoor naar boven gaan in de kathedraal, naar de zogenaamde Hemelpoort. De ruimtes onder het dak van de kathedraal, zijn uitzonderlijk opengesteld voor het publiek. Het traject naar de “Hemel” van de kathedraal begint met een wenteltrap in die eindigt in één van de torens aan de zijkant van de schitterende gevel van de kathedraal.

De Divina Bellezza is nog te bezichtigen tot 27 oktober 2014 en de kathedraal is elke dag open van 10.30H tot 19.30H en op zondag van 9.30H tot 18.00H. De inkom is 7,00 euro of met de begeleide rondleiding naar de Hemelpoort 25,00 euro.

http://www.alba-toscana.nl/st/23/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.