Nieuwjaar in Toscane

Oudejaarsavond of San Silvestro of Capodanno wordt in Italië en Toscane groots gevierd. Het oudejaarsdiner of Cenone is in ieder restaurant een begrip en weinig Italianen vieren oud en nieuw thuis. De meeste Italianen gaan op restaurant, vaak is er live muziek en wordt er gedanst. Veel jongeren huren met vrienden een huis of villa om er samen nieuwjaar te vieren. 

Eén van de vele tradities is een rijk gevulde tafel waarop zampone en lenticchie, linzen met gevulde varkenpoot, zeker niet mogen ontbreken, want volgens de overlevering brengt dit rijkdom en voorspoed in het nieuwe jaar.


Een andere traditie is het dragen van rood ondergoed. Dit brengt geluk in het nieuwe jaar. Oorspronkelijk was dit laatste een gebruik voor verliefde koppeltjes maar als je eind december de etalages van de lingeriewinkels in Italië ziet, dan begrijp je dat dit ondertussen een wijd verspreid gebruik geworden is.
Deze traditie heeft volgens sommigen zijn oorsprong in Cina waar rood veel gebruikt wordt ter gelegenheid van een huwelijk. Volgens anderen stamt dit gebruik uit de tijd van de Romeinen. In elk geval is rood ondergoed één van de meest verkochte geschenken voor kerst en nieuwjaar, want alleen nieuw rood, ondergoed dat je als geschenk kreeg, brengt geluk.  

Om middernacht wordt er getoast met schuimwijn of prosecco. Buiten wordt de overgang van oud naar nieuw gevierd met vuurwerk. Vuurwerk is ook één van de vele tradities, die de geesten van het oude jaar moet verdrijven en het nieuwe jaar verwelkomen. 

Florence, Ponte Vecchio
Na het vuurwerk wordt het feest voortgezet tot in de vroege uurtjes. In de grotere steden komen de mensen naar de grote pleinen om er samen het nieuwe jaar te verwelkomen en te genieten van de optredens die er die nacht zijn. Bij jongeren is het een gewoonte om op te blijven tot 's morgens om de eerste zonsopgang van het nieuwe jaar te zien.
Op 1 januari, als iedereen weer wakker is, gaat de televisie aan voor het Urbi et Orbi van de Paus vanop het Sint-Pietersplein te Rome.

Dit jaar wordt in Suvereto oudejaarsavond gevierd met het evenement Calici di San Silvestro. In Toscane zijn er overigens weinig publieke initiatieven van dit soort met oudejaarsavond. Suvereto is een stadje dat behoort tot de mooiste stadjes van Italië,  i Borghi più Belli d'Italia 
Je kunt hier 2014 uitzwaaien terwijl je geniet van de heerlijke wijnen uit Suvereto. Vanaf 20.30u kun je van deze lange avond genieten zonder urenlang aan tafel te zitten. Je kunt bij de verschillende deelnemende restaurants, wijnbars of osteria’s langsgaan en hier en daar van de lekkernijen proeven. 
Deze gastronomische route langs de straten en pleinen van het middeleeuwse stadje Suvereto had de laatste jaren veel succes. Er is de hele avond straattheater, animatie voor kinderen en muziek, in afwachting van middernacht en het vuurwerk.

Gelukkig nieuwjaar vanuit Toscane!

Appartement voor 6 personen in Florence ToscaneGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.