Een heerlijke Toscaanse snelle hap

Dat een snelle hap geen synoniem is voor een ongezonde of fantasieloze snack, ontdek je snel in Toscane. Er is een ruime keuze aan heerlijke, goedkope, snelle en authentieke snacks, laten we het gemakshalve het Toscaanse fast food noemen. Ben je een zoetekauw of hou je eerder van hartig? Dit zijn enkele typisch Toscaanse snelle happen.

Schiaccia
Schiaccia, al dan niet gevuld, is perfect als tussendoortje of als snelle lunch. Het is een luchtige ovenkoek (knapperig of zacht), gegarneerd met olijfolie en zout. Je vindt schiaccia bij de bakker, in de supermarkt of in een plaatselijke kruidenierswinkel, waar je het broodje meestal kunt laten vullen met fijne vleeswaren of kaas.  

Een panino, een lekker Toscaans broodje, past perfect met de vele soorten Toscaanse en Italiaanse vleeswaren en kazen: Pecorino kaas, Toscaanse ham, salami met venkel (finocchiona), mortadella, verse worst... De meeste dorpswinkeltjes maken deze lekkere broodjes voor je klaar. Ze wegen eerst je broodje, want brood wordt in Toscane per gewicht verkocht, ook broodjes. Daarna snijden ze je beleg af, dat ook gewogen wordt, en je broodje is klaar. Geen vaste, vooraf afgesproken prijs voor het belegde broodje maar alles apart en per gewicht. Heerlijk eerlijk.

l'Antico Trippaio in Via dei Cimatori
in Florence (foto Google Streetview)
Lampredotto vind je bijna uitsluitend in Florence. Het oude, traditionele gerecht vind je in eetkraampjes in de straten van het stadscentrum van Florence. Lampredotto is een soort pens, de vierde maag van de koe, die wordt gekookt in een bouillon met kruiden en tomaten en daarna in reepjes wordt gesneden. Je eet het vlees in een broodje waarvan de ene helft al dan niet in de boullion is gedrenkt en met een beetje groene saus (salsa verde).
Ook populair is Trippa alla Fiorentina, een andere koemaag, gekookt in tomatensaus. Dit gerecht is verbazend lekker en je vindt het ook buiten Florence.
Het meest gekende lampredotto-kraam in het centrum van Florence "L'Antico Trippaio" vind je in Via dei Cimatori

De bombolone is oorspronkelijk uit Toscane maar je vindt hem nu in heel Italië. Het is een heerlijk zoet, zacht gebakje. Het lijkt goed op een Berlijnse bol, of boule di Berlin of op een doughnut. Je kunt het eten gevuld met room, Nutella, pudding of jam.

porchetta
Porchetta is een van de meest voorkomende snelle happen in Midden-Italië. Het vlees zonder been, een soort reuzegrote varkensrollade, wordt gekruid met knoflook, rozemarijn, salie, wilde venkel, peper en zout, en vervolgens geroosterd. Het heerlijk malse en kruidige vlees doet je echt watertanden. Een broodje porchetta vind je meestal bij eetkraampjes, en heel vaak op markten, beurzen en festivals.

In de bergachtige streek Garfagnana nabij Lucca kun je genieten van heerlijke Necci, lekkere pannekoeken gemaakt van kastanjebloem gevuld met ricottakaas of Nutella.

Ijs of gelato werd volgens de overlevering voor het eerst gemaakt door de Florentijn Bernardo Buontalenti in 1565 voor Catherina De' Medici. Vandaag vind je ijs natuurlijk niet alleen in Toscane en Italië maar uiteraard over de hele wereld. Toch blijft vers ijs, gemaakt met alleen natuurlijke ingrediënten, zonder conserveermiddelen of kunstmatige smaken en kleuren, het lekkerste wat Toscane te bieden heeft!

Tot slot mag in het lijstje van lekkernijen pizza niet ontbreken. Pizza is zeker niét typisch Toscaans, maar in alle steden in Toscane vind je ondertussen overal heerlijk belegde pizza's die per stuk (a taglio) verkocht worden. Deze grote pizza's waar je één of meerdere stukken van koopt voor een snelle maaltijd of tussendoortje zijn in heel Italië ondertussen de meest gegeten snack geworden. 
Smakelijk!

Villa met zwembad in Marciano della Chiana Arezzo ToscanaGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.