Naar de markt in Toscane

Elke stad en elk dorp in Toscane heeft zijn eigen, wekelijkse markt. Je vindt er echt alles: verse groenten en fruit, de heerlijkste pecorino kaas, vers gebakken porchetta,  smaakvolle gedroogde everzwijn worstjes, honing, vlees en vis. Maar niet alleen etenswaren, maar ook kleding, schoenen, gordijnen, prachtige stoffen, bedspreien, lakens, handdoeken, keukengerei, gereedschap, bloemen en planten, kortom je vindt er zowat alles. De meeste markten beginnen 's morgens vroeg, rond 7 uur, en duren ongeveer tot 13 uur.

Mercato Centrale, Florence
In de meeste grote steden zijn er ook overdekte markten, de Mercato Coperto, deze markten zijn elke voormiddag open op weekdagen. Hier vind je vooral verse groenten en fruit, kaas, vlees, vis, brood en wijn. De bekendste overdekte markt van Toscane is zeker de Mercato Centrale van Florence. Deze overdekte markt werd onlangs helemaal vernieuwd. Op het gelijkvloers is er de markt waar je naast alle verse producten ook typische streekgerechten zoals trippa en lampredotto vindt. Op de eerste verdieping zijn er verschillende typische restaurantjes. Een aanrader!

Antiekmarkt van Arezzo
Niet op alle markten vind je etenswaren en kleding. Op vele plaatsen zijn er ook antiekmarkten. De bekendste antiekmarkten van Toscane zijn die van Pisa, Lucca en Arezzo. Deze laatste is de grootste antiekmarkt van Toscane. Hier vinden verzamelaars echt alles: antieke meubelen, oude sieraden, schilderijen, muziekinstumenten, boeken,... De antiekmarkt van Arezzo, de Fiera Antiquaria di Arezzo, vindt elke eerste zondag van de maand en de zaterdag ervoor plaats. In Pisa is de antiekmarkt het tweede weekend van de maand en in Lucca het derde weekend van de maand. In Montepulciano is er dan weer een ambachtelijke markt waar je de mooiste handgemaakte stoffen vindt, maar ook tweedehandskledij en antiek. Het is heel leuk om hier rond te neuzen.

In Siena is er op woensdag markt bij Fortezza. In Arezzo is de gewone markt dagelijks op Piazza Sant’Agostino en ook in Livorno is er elke dag markt. In Pisa is er in het centrum dagelijks een versmarkt in Piazza delle Vettovaglie. In Lucca is er elke woensdag en zaterdag een grote markt rond Via dei Bacchettoni en ten slotte is er op donderdag een grote markt in Grosseto net buiten de stadsmuren.

Een overzicht van middelgrote markten in toeristische plaatsen in Toscane:
markt in Suvereto

Op maandag: Castagneto Carducci (LI), Suvereto (LI), Castelfranco di Sotto (PI), Firenzuola (FI), Foiano delle Chiana (AR), Porto Ercole (GR), Prato (PO), Talamone (GR), San Casciano in Val di Pesa (FI), Rio Marina (eiland Elba)

Op dinsdag: Cecina (LI), Figline Valdarno (FI), Borgo San Lorenzo (FI), Montespertoli (FI), Sansepolcro (AR), Sinalunga (SI), Sorano (GR), Scarlino (GR), Rio nell’Elba (eiland Elba)

Op woensdag: Bucine (AR), Anghiari (AR), Massa Maritima (GR), Certaldo (FI), Piombino (LI), Roccastrada (GR), Pitigliano (GR), Marina di Campo (eiland Elba)

Op donderdag: Tavarnelle Val di Pesa (FI), Pomarance (PI), Lucignano (AR), Capoliveri (eiland Elba)

Op vrijdag : Follonica (GR), Colle di Val d'Elsa (SI), Castelfranco di Sopra (AR), Montalcino (SI), Portoferraio (eiland Elba)

Op zaterdag: San Vincenzo (LI), Certaldo (FI), Volterra (PI), Buonconvento (SI), Castiglione della Pescaia (GR), Porto Azzurro (eiland Elba)

Appartement in Florence op 350m van de Mercato Centrale

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.