Toeristische trekpleisters in Toscane

Als je voor de eerste keer naar Toscane op reis gaat, wat moet je dan zeker bezoeken?

Er zijn in Toscane talloze prachtige steden, dorpen en plekjes die allemaal een bezoek waard zijn: de Gouden driehoek, met de kunststeden Florence, Siena en Arezzo, de mooiste historische stadjes of de uitgestrekte kuststreek met de eilanden Elba en Giglio. Waar begin je als je voor de eerste keer naar Toscane gaat?
Dit is de lijst met de bekendste plaatsen van Toscane. Dit moet je gezien hebben om Toscane te leren kennen.

1. FLORENCE
Florence, Ponte Vecchio
Magisch, historisch, prachtig, ... Er zijn geen woorden genoeg om Florence, de wieg van de Renaissance, te beschrijven. Piazza della Signoria, de Kathedraal, Ponte Vecchio, alles is in Florence het bezoeken waard. Blijf je enkele dagen in Florence dan zijn de hoogtepunten zeker het Uffizi museum, de Galleria dell'Accademia met haar David, Palazzo Pitti met de Boboli tuinen en het stadhuis Palazzo Vecchio. Florence is niet alleen bekend voor haar kunst maar het is ook een heerlijke stad om te winkelen. Je vindt er talloze luxe boetieks en winkels, waar je de beroemde Made in Italy labels vindt. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Designer Outlet Village in Barberino di Mugello.

2. PISA 
Na Florence is Pisa zeker een bezoek waard. Pisa spreekt vooral tot de verbeelding met Piazza dei Miracoli, met de kathedraal, maar vooral met de Torre Pendente of Scheve Toren. De 14de-eeuwse toren is bijna 60m hoog en boven is er een afwijking van ongeveer 4 meter. 

3. CHIANTI
De uitgestrekte wijngaarden en de olijfbomen op de prachtige heuvels rondom Florence zijn typisch voor de Chianti streek. Hier kun je eindeloos rondtoeren met de wagen of met de fiets. Dit gebied is een paradijs voor wie van heerlijke wijnen houdt en van lekker eten. Je kunt hier verschillende routes volgen. De Chianti Classico route, die langs Greve in Chianti, Gaiole en Castellino loopt is een echte aanrader.

4. SIENA
Siena, Duomo
Siena is niet te missen als je Toscane bezoekt. Siena heeft een unieke charme. Het prachtige plein Piazza del Campo is wereldwijd bekend omdat daar twee maal per jaar de Palio gehouden wordt. Vanop dit schelpvormige plein kun je de prachtige 88 meter hoge Torre del Mangia bewonderen. En vergeet niet de zwart-witte kathedraal met haar spectaculair interieur te bezoeken.


5. SAN GIMIGNANO
San Gimignano wordt het Middeleeuwse Manhattan genoemd. Het is één van de mooiste heuvelsteden van Toscane. 
Typisch voor San Gimignano zijn de vele stenen torens en de smalle straatjes, omgeven door een heuvellandschap met wijngaarden waar de beroemde witte wijn Vernaccia geproduceerd wordt.

6. VOLTERRA
Volterra is een ommuurde stad met een goed bewaard verleden. Dat blijkt uit de Middeleeuwse en Renaissance gebouwen, het Romeinse theater en de Etruskische opgravingen. Bezoek zeker Piazza dei Priori, Palazzo Pretorio, de Romaanse kathedraal en het amfitheater. Volterra is bekend voor zijn albast, een zachte steen die makkelijk bewerkbaar is. Er zijn veel winkeltjes waar kleine en grote kunstwerken in albast verkocht worden.

7. AREZZO
Arezzo is een oude stad met eeen goed bewaarde binnenstad. Hier werd de wereldberoemde film "La vita è Bella" met Roberto Benigni opgenomen. 
Piazza Grande is een goed uitgangspunt voor een rondleiding door de stad, met de Loggiato Vaseriano, Palazzo delle Logge en Arezzo’s grootste kunstschat, de fresco-cyclus van Piero della Francesca. Dit meesterwerk gaat over de geschiedenis van het 'Ware Kruis'.  Elke eerste zondag van de maand en de zaterdag ervoor vindt in Arezzo de grootste antiekmarkt van Toscane plaats.

8. MONTERIGGIONI
Op het platteland rond Siena ligt een ander prachtig Toscaans heuvelstadje, Monteriggioni. 
Het stadje is interessant zowel vanuit architectonisch als cultureel perspectief. Zelfs Dante Alighieri schreef al over Monteriggioni in de Divina Comedia. Eens door de middeleeuwse poorten ben je al in het hart van het stadje. Elk jaar in juli is hier een middeleeuws festival dat zeker de moeite loont om te ontdekken!

9. VAL D'ORCIA
Wanneer je aan Toscane denkt, dan denk je zeker aan groene velden, wijngaarden, glooiende heuvels en zonnebloemen. Dit alles vind je in de streek Val d'Orcia. 
Het gebied strekt zich uit van Monte Amiata tot de zuidelijke heuvels rond Siena en is bekend om stadjes als Montepulciano, Pienza, Montalcino en Bagno Vignoni. Het hele gebied is erkend als Unesco werelderfgoed. Hou je van typisch Toscaanse kaas? Sla dan zeker Pienza niet over. Voor wijnliefhebbers is deze streek een must omwille van gekende wijnen als Brunello di Montalcino, Rosso di Montepulciano en zo veel meer.

10. LUCCA
Lucca, bijgenaamd de stad van de 100 kerken, is beroemd om zijn perfect bewaard gebleven 16de-eeuwse stadsmuren. Het 4 km lange wandelpad op de muren met uitzicht op de stad is echt een must. 
Klokkentoren van de kathedraal van Lucca
Verder niet te missen zijn het Romeinse amfitheater, de San Frediano Basiliek, de kerk en het plein van San Michele, de kathedraal van San Martino met het Heilig Gezicht, de Guinigi toren, via Fillungo en tot slot Palazzo Ducale op Piazza Napoleone. Let bovendien eens op de venstergaten in de klokkentoren van de kathedraal.

Enkele tips: houd bij het plannen van je uitstappen in Toscane rekening met de openinguren van musea, winkels, restaurants, ... Probeer echter niet te veel te plannen en vooral te genieten, Toscane is een prachtige streek! 

Villa met zwembad in Civitella in Val di Chiana


 Ville met zwembad in Civitella in Val di Chiana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.