De meest gekende Toscaanse wijnstreken

De Italiaanse regio Toscane is onder andere wereldberoemd om haar wijn. Toscane bestaat voor een vijfde uit bergen en voor twee derde uit heuvels. In het binnenland liggen de wijngaarden, bossen en olijfboomgaarden op de heuvels. De kust en het aangrenzende binnenland bieden vlaktes en zacht glooiende heuvels die evengoed geschikt zijn voor intensieve wijnbouw. 

De voorbije jaren hebben heel wat nieuwe wijngebieden de belangrijke benamingen DOCG (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita of gecontroleerde en gegarandeerde oorsprongsbenaming) of DOC (Denominazione di Origine Controllata of gecontroleerde oorsprongsbenaming) verworven. Zo zijn er ondertussen 11 DOCG wijnen in Toscane en 39 DOC wijnen. De DOCG is de allerhoogste kwaliteitsnorm en de DOC de op één na hoogste kwalificatie.
Masseto 2010,
Robert Parker 98/100
IGT (Indicazione Geografica Tipica) is een nieuwe categorie van relatief eenvoudige wijnen met een geografische aanduiding. Ook in de categorie IGT worden soms uitzonderlijk goede wijnen geproduceerd. Zo is de wijn Masseto van Tenuta dell'Ornellaia in Bolgheri, een IGT Toscana, de voorbije tien jaar bij de verschillende internationale wijnrecensenten telkens goed geweest voor scores van 94/100 tot 100/100 en je betaalt hiervoor minstens 450,00 euro per fles. 
Ilatraia, Brancaia
Een ander voorbeeld is Ilatraia van het wijnhuis Brancaia, IGT Maremma Toscana, die de voorbije 10 jaar 3 keer in de top honderd van Wine Spectator stond. De wijn vind je vanaf 33,00 euro per fles.

MONTECUCCO SANGIOVESE
De wijnstreek Montecucco ligt ten zuiden van Montalcino en kreeg pas onlangs haar DOCG label. De wijngaarden liggen op ongeveer 150 tot 400 meter boven de zeespiegel, op de lager gelegen hellingen van de berg Amiata. De instapprijs van een fles Montecucco Sangiovese is rond de 11,00 euro. 

VERNACCIA DI SAN GIMIGNANO
Vernaccia di San Gimignano is een droge witte wijn die alleen in het Toscaanse stadje San Gimignano geproduceerd wordt. Het was de eerste wijn die in Italië in 1966 het DOC label kreeg en de eerste witte wijn die in 1993 het DOCG label verwierf. Er wordt voor deze wijn minstens 85% Vernaccia di San Gimignano gebruikt. Je vindt deze wijn al vanaf 4,50 euro per fles tot 20,00 euro voor een Riserva. Dit jaar wordt in San Gimignano 50 jaar DOC Vernaccia di San Gimignano gevierd.


Vino Nobile di Montepulciano
Carpineto Riserva 2010
#26 Wine Spectator 2015 93/100
MONTEPULCIANO
In Montepulciano wordt de heerlijke Vino Nobile geproduceerd, in een gebied ten zuidoosten van Siena dat tot aan het Trasimeense Meer in Umbrië reikt. Vino Nobile di Montepulciano kreeg als eerste in 1980 de DOCG erkenning. De produktie is met minimum 70% Sangiovese druiven, maximum 20% Canaiolo nero en maximum 20% andere druiven, waaronder max. 10% witte druiven. Deze wijn wordt 2 tot 3 jaar bewaard in eikenhouten vaten. Iets jonger van afdronk is de Rosso di Montepulciano DOC. Vino Nobile di Montepulciano vind je vanaf 10,00 euro tot 60,00 euro per fles. Het wijnhuis Avignonesi in Montepulciano is eigendom van de Belgische Virginie Saverys.


Cantina Petra in Suvereto
SUVERETO
Suvereto ligt in de kuststreek in het zuiden van de provincie Livorno. Dit is een jonge en vrij kleine wijnregio die sinds 2011 het DOCG label heeft. In 2000 haalde de streek extra bekendheid door een score van 100/100 door Robert Parker voor de wijn Redigaffi van het domein Tua Rita in Suvereto. Ook in Suvereto vind je de opmerkelijke wijnkelder van het wijnhuis Petra, ontworpen door de Zwitserse architect Mario Botta.

Brunello di Montalcino
Casanova di Neri Tenuta Nuova 2001
#1 Wine Spectator 2006 97/100
BRUNELLO DI MONTALCINO
Dit is waarschijnlijk de meest gekende Toscaanse DOCG wijn. De produktiezone is beperkt tot het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena en er worden uitsluitend Sangiovese druiven gebruikt. De doorbraak van deze wijn op wereldvlak kwam halverwege de jaren '60 van de afgelopen eeuw toen bekende Hollywood sterren de wijn ontdekten. Volgens de DOCG regels moet de wijn minstens 3 jaar op eiken vaten rijpen en hij mag op z'n vroegst het vijfde jaar dat volgt op de oogst op de markt gebracht worden. Het kleine broertje van de Brunello is de Rosso di Montalcino DOC. Deze wijn is vroeger (na 2 jaar) beschikbaar. 
Tenuta il Poggione,
Brunello di Montalcino 2010,
#4 Wine Spectator 2015 95/100
Brunello di Montalcino 2011, een goed maar geen excellent jaar, kost minstens 20,00 euro tot 80,00 euro per fles. 2012 is een excellent jaar en dus wordt deze wijn nu al volop door de klanten gereserveerd bij de wijnproducenten. Van de meest geslaagde wijnjaren komt heel weinig wijn in de winkels terecht. Er werden ongeveer 10 miljoen flessen Brunello di Montalcino 2010 op de markt gebracht en 70% daarvan werd geëxporteerd: meer dan 30% van de export gaat naar de VS, 20% naar Europa, 15% naar China en Japan en 12% naar Canada. 

CHIANTI DOCG
De uitgestrekte wijngaarden en de olijfbomen op de heuvels rondom Florence zijn typisch voor de Chianti streek. De wijn werd vroeger traditioneel in mandflessen gebotteld en was in de jaren zestig heel populair. Hij heeft over het algemeen een helder rode kleur. Een Chianti Classico herken je aan het logo met de zwarte haan “Gallo Nero”.
Chianti Classico Gran Selezione
Castello di Ama San Lorenzo 2010
#6 Wine Spectator 2014 95/100
De Chianti streek is ondertussen uitgebreid naar zones in de provincies Siena, Florence, Arezzo en Pisa met verschillende deelzones zoals Chianti Colli Senesi, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli, Rufina en Chianti Superiore. Veel rijke, buitenlandse zakenlui hebben in deze streek een optrekje, meestal met wijngaarden erbij. Chianti Classico wordt gemaakt met minstens 80% Sangiovese druiven en kost minstens 7,00 euro per fles. De hele Chianti-streek produceert jaarlijks ongeveer 140 miljoen flessen wijn, ongeveer 66% van alle Toscaanse wijn.

CARMIGNANO
Carmignano is één van de oudste wijnen van Italië. De produktiezone is beperkt tot wijngaarden op een hoogte tussen 250 en 400m in de gemeenten Carmignano en Poggio a Caiano in de noordelijke provincie Prato in Toscane. Er worden voor deze rode wijn Sangiovese, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon druiven gebruikt en eventueel Canaiolo nero en maximum 10% witte druiven. Carmignano 2013 vind je vanaf 10,00 euro per fles tot 30,00 euro voor een Riserva DOCG. MORELLINO DI SCANSANO
Morellino di Scansano DOCG is een droge rode wijn afkomstig uit de heuvels van de Zuidtoscaanse kust rond het stadje Scansano. De wijn wordt gekenmerkt door zijn frisheid en een uitgesproken karakter. Deze wijn wordt gemaakt met minimum 85% Sangiovese en maximum 15% andere rode druiven. Morellino di Scansano vind je in de winkels vanaf 7,00 euro per fles tot 30,00 euro voor een Riserva DOCG.Bolgheri DOC
In de wijnstreek Bolgheri in de provincie Livorno wordt één van ’s werelds beste wijnen geproduceerd, de Bolgheri Sassicaia DOC. De Sassicaia verwierf haar roem met een score van 100/100 voor het jaar 1985 door Robert Parker. Alle Sassicaia wijngaarden zijn eigendom van één wijndomein, Tenuta San Guido. 
In Bolgheri zijn er veel nieuwe en jonge wijngaarden en moderne projecten en de kwaliteit van de andere wijnen wordt er elk jaar beter. 
Vorig jaar nog bezochten zowel Madonna als Beyoncé deze wijnstreek. Bij zijn bezoek aan de USA schonk de Italiaanse president Renzi onlangs aan de Amerikaanse president Obama een fles Sassiccaia. Prijskaartje van Sassicaia vanaf 140,00 euro per fles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.