Het verzonken dorp Fabbriche di Careggine

het stuwmeer Lago di Vagli
In de provincie Lucca, in de bergachtige streek Garfagnana in de Toscaanse Apennijnen, meer bepaald in de Serchio vallei, ligt het Meer van Vagli, een kunstmatig stuwmeer dat werd aangelegd door de Italiaanse elektriciteits-maatschappij Enel. Er zijn plannen om het stuwmeer dit jaar droog te leggen voor reparaties en noodzakelijk onderhoud aan de stuwdam. 
De drooglegging gebeurde in het verleden ongeveer elke 10 jaar, maar nu is het al 22 jaar geleden dat het stuwmeer nog werd drooggelegd. In het meer ligt het verzonken dorp Fabbriche di Careggine, dat hierdoor voor een tijdje terug het licht zou zien. 

Vagli Sotto
Bij de aanleg van het stuwmeer van Vagli werd Fabbriche di Careggine opgeofferd en de inwoners moesten verhuizen naar Vagli Sotto. Het verzonken dorp, met zijn fascinerende stenen huisjes, zijn kerk en zijn intact gebleven brug, zal binnenkort terug kunnen bewonderd worden. Bij hoog water zie je nu alleen de kerktoren boven het water uitsteken. Momenteel wordt gewerkt aan de bouw van een hangbrug die de twee oevers van het stuwmeer zal verbinden. De inwijding van de brug is voorzien voor dit voorjaar.

Fabbriche di Careggine
Fabbriche di Careggine werd in de 13de eeuw gebouwd door ijzersmeden uit Brescia. In de jaren 1906-1907 werd in de buurt van het dorpje een kleine waterkrachtcentrale gebouwd om in de behoeften van de steengroeven langs de rivier Edron te voldoen. In 1947 begon het toenmalige bedrijf Selt-Valdarno, het huidige Enel, met de bouw van een 92 meter hoge dam. Aan het einde van de werken werd het dorp met zijn 146 inwoners en 31 huizen geëvacueerd en geleidelijk werd het stuwmeer gevuld. Het meer bevat 32.000.000 m3 water. 

Het meer werd voor het eerst drooggelegd in 1958 voor een controle aan de dam en daarna nog eens in 1974, in 1983 en de laatste keer in 1994. Toen bezochten meer dan een miljoen toeristen van over de hele wereld Fabbriche di Careggine, dankzij de massale media aandacht. In 2004 werd het legen van het stuwmeer om praktische en technische redenen overgeslagen. 
Fabbriche di Careggine
De burgemeester van Vagli Sotto wil dat het stuwmeer deze zomer opnieuw drooggelegd wordt, maar er zijn geruchten dat dit pas in 2017 haalbaar zou zijn. De resten van Fabbriche di Careggine zouden dan weer helemaal zichtbaar worden. In afwachting van deze operatie blijft de toeristische topattractie verder slapen, verborgen in het water van het meer.

Barga

Duivelsbrug in Borgo a Mozzano
Als je in de streek Garfagnana bent, breng dan ook een bezoek aan drie van Italië's mooiste stadjes: Barga, Coreglia Antelminelli en Castelnuovo di Garfagnana. Onderweg kun je bovendien de merkwaardige brug over de rivier Serchio, Ponte della Maddalena of Duivelsbrug bewonderen, in Borgo a Mozzano.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.