Sovana en Sorano

De twee tufstenen heuvelstadjes Sovana en Sorano zijn genomineerd voor de Unesco werelderfgoedlijst .

Sovana
Sovana
Sovana en Sorano liggen in zuid-Toscane, in de provincie Grosseto. Het stadje Sovana werd reeds in de 7de eeuw voor Christus door de Etrusken opgericht. De streek in het zuiden van Toscane is van oorsprong vulkanisch gebied en de Etrusken maakten hier onder andere in deze poreuze tufsteen hun grafkelders. Alleen al in de streek rond Sovana werden al meer dan 5000 verschillende Etruskische graven gevonden. De grote grafkelders zijn meestal heel mooi en rijkelijk versierd. De bekendste grafkelders zijn de praalgraven van Sirena en Tifone uit de vierde en derde eeuw v.C. De meest indrukwekkende grafkelder is de Tomba Ildebranda. Deze grafkelder werd in 1924 ondekt door de archeoloog Gino Rosi en dateert uit de tweede eeuw VC. De grafkelder is versierd met tekeningen van tweestaartige zeemeerminnen en gevleugelde monsters. 
Sovana
Sovana
Sovana kende een grote bloeiperiode in de Middeleeuwen toen een groot deel van Zuid-Toscane werd beheerd door de familie Aldobrandeschi, tussen de 10e en de 14e eeuw. Paus Gregorius VII (1026-1085) werd in Sovana geboren en ook hij was een afstammeling van de familie Aldobrandeschi. Toen hij paus werd, benoemde hij zijn familieleden tot vicarissen die over de streek regeerden. Later ging heel het bezit over in de handen van de familie Orsini.
Breng zeker een bezoek aan de Romaanse Duomo van Sovana. Hier vind je het graf (8ste eeuw) van San Mamiliano, de bisschop van Palermo die door de Vandalen naar Montecristo werd verjaagd. Andere interessante bezienswaardigheden zijn Palazzo Pretorio, de kerk van Santa Maria Maggiore uit de 12de-13de eeuw en Palazzo Bourbon del Monte, gebouwd door de familie de' Medici. 

Sorano
Sorano
Sorano is een schilderachtig, Middeleeuws stadje waar de meeste huizen nog uit tufsteen zijn opgetrokken. De vele kleine, smalle straatjes leiden naar het stadsplein dat wordt gedomineerd door de kerk van San Nicola di Bari en de residentie van de familie Orsini. Het dorpje ligt op een plateau van tufsteen. Aan de ene kant van het dorp ligt het 3de eeuwse Fort Orsini en aan de andere kant het verdedigingswerk Masso Leopoldini, een hoge muur met een uitkijktoren.

Vakantiehuis met zwembad in Toscane nabij SovanaGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.