Cerreto Guidi, een Renaissance stad in de Toscaanse heuvels

Cerreto Guidi is een klein maar charmant stadje gelegen aan de vallei van de rivier Arno, in het noorden van Toscane, halverwege tussen Pisa en Florence. 
Cerreto Guidi
Cerreto Guidi
Het stadje ligt in de heuvels van de Chianti Montalbano streek en is omgeven door wijngaarden en olijfbomen. Cerreto Guidi is zeer goed gelegen, want vanuit dit heuvelstadje bereik je snel en gemakkelijk andere bestemmingen in Toscane: Florence, Pisa, Siena, Vinci en Montalbano. 
Leonardo da Vinci Museum
Leonardo da Vinci Museum
Vinci is het geboortedorp van Leonardo da Vinci met het Museo Leonardiano waar je de schetsen, ontwerpen en machines van Leonardo da Vinci kunt bewonderen, en Montalbano is perfect voor wandelingen en excursies in de Padule di Fucecchio, beschermd natuurgebied en de grootste Italiaanse Ramsar-site. 

de Villa Medicea van Cerreto Guidi
de Villa Medicea van Cerreto Guidi
In het hart van het historisch centrum kun je één van de prachtige villa's van de bankiersfamilie De' Medici bezoeken. De villa maakt samen met andere villa's van de familie in de streek rond Florence deel uit van het Unesco Werelderfgoed. De Villa Medicea van Cerreto dateert uit de 16de eeuw en werd ontworpen door de architect Buontalenti in opdracht van Cosimo I De' Medici. Cosimo verbleef daar wanneer hij op jacht ging. 
Isabella De' Medici
Isabella De' Medici
De villa is vooral beroemd omwille van de mysterieuze moord op Isabella De' Medici. De legende zegt dat de geest van de ongelukkige Isabella nog steeds rondzwerft in de kamers van de villa. De vrouw werd gewurgd door haar echtgenoot Paolo Giordano I Orsini, hertog van Bracciano. In de villa kun je naast het bed van Isabella ook het Museum van de Jacht, het Museo Storico della Caccia bezoeken. Hier kun je meer lezen over de Nacht van Isabella in Cerreto Guidi, een evenement ter nagedachtenis van de vermoorde Isabella, dat elk jaar begin juli in Cerreto Guidi georganiseerd wordt. 

Palio del Cerro in Cerreto Guidi
De eerste zondag van september wordt hier de traditionale Palio del Cerro gehouden, een jaarlijks evenement ter ere van Santa Liberata, de patroonheilige van de stad. Sinds 1969 concurreren de vier stadswijken elk jaar tegen elkaar in verschillende wedstrijden, waaronder kruisboogschieten en touwtrekken. 
Palio del Cerro in Cerreto Guidi
Er is een prachtige optocht, met jong en oud in Renaissance klederdracht. Je voelt er de speciale sfeer die je terugbrengt naar het Renaissance tijdperk.

Zoals de meeste Toscaanse steden heeft Cerreto Guidi heerlijke streekgerechten. In de maand juli wordt hier de Sagra del Papero e del Cinghiale gehouden. Het is een dorpsfeest waar je smakelijke streekgerechten op basis van eend en everzwijn kunt proeven met lekkere Chianti wijn.

Wijndomein met zwembad in Cerreto Guidi Toscane Florence


Wijndomein in Cerreto Guidi Toscane

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.